Accelerace- og Scale-Up Denmarks acceleratorprogram er i fuld gang, og de ambitiøse startups arbejder på højtryk. TechSavvy mødtes med cocktail-startuppet Nohrlund, der blandt andet har udnyttet acceleratorens ressourcer til at definere sin strategi og få vigtig rådgivning om investorer.
En morgen mødtes TechSavvy med Nohrlund på Hotel Babette Guldsmeden til en snak om de første måneder som deltager i acceleratorprogrammet Scale-Up Denmark. Det blev til en samtale, som strakte sig fra strategi og investering til udfordringen i at reflektere over egne valg.
Af de i alt ti industrispecifikke acceleratorer under Scale-Up Denmark, har Accelerace fået ansvaret for fem herunder food, som Nohrlund tilhører. Gennem Accelerace får de deltagende startups adgang til et skræddersyet program, som blandt andet åbner op for erhvervssamarbejder, adgang til netværk og ekspert-coaching. Tanken er at give de hårdtarbejdende deltagere de bedste muligheder for at videreudvikle deres startups.
Hos Nohrlund har man især nydt godt af erfarne kontaktpersoner, der blandt andet har givet vigtig sparring om strategi, salg og investering.
“I starten skulle vi lige se hinanden an. Det er altid lidt svært, når nogen stiller kritiske spørgsmål til ens hjertebarn, selvom det kun er sundt. Programmet er skræddersyet sådan, at vi bliver sat i forbindelse med de ressourcer, der bedst kan hjælpe os videre. For vores vedkommende har det primært været rådgivning om strategi, salg og investering,” siger Søren Aamand, der sammen med Anders Houmann har stiftet Nohrlund.
Fra spredehagl til fokus
Et af Nohrlunds problemer var strategien, som ikke var nærmere fastlagt. Her fik Nohrlund tilknyttet relevante kontaktpersoner, der har hjulpet startuppet til at reflektere over sine strategiske valg.
“Før skød vi nok mest med spredehagl. Her har vi brugt for mange ressourcer på forkerte segmenter. Detailkunder køber eksempelvis ikke varer, de ikke kender, så den kanal giver ikke meget mening for os i øjeblikket,” siger Søren Aamand.
Derfor har Nohrlund foreløbig valgt at trække sig fra detailmarkedet og i stedet helliget sig events og udvalgte beværtninger.
“I stedet for at satse lidt på mange, vælger vi nu at satse meget på få steder, som eksempelvis her på Babette,” fortsætter Søren Aamand.
Produktforståelse booster salg
Nohrlunds reviderede plan går ud på stille og roligt at bygge op fra bunden. Det betyder et langt større fokus på informering og uddannelse af bartenderne, som er produkternes brugere.
“Når personalet begynder at forstå produktet, råvarerne og meningen, så tager de det også til sig. Når de tager det til sig, begynder de for alvor at bruge produktet i baren. Vores brugere, altså bartenderne, skal kunne forstå meningen med produktet. Det er fint at have 200-300 restaurationer tilknyttet, men hvis de ikke bruger produktet og har fanget fidusen, hjælper det os ikke,” siger Søren Aamand.
Derfor er ugentlige opfølgende møder samt smagning og cocktailkurser for personalet nu blevet en integreret del af fremgangsmåden for Nohrlund. Og den selektive tilgang til beværtninger lader til at bære frugt, i alt fald på Hotel Guldsmeden Babette.
“Hvis vi tager udgangspunkt i et sted som her (red. Hotel Guldsmeden Babette), så har bartenderne altid haft et cocktailkort. Det indebar en masse forberedelse og renden rundt for personalet, når der var run på. Men når de først har lært vores produkter ordentligt at kende, oplever vi, at de ikke bruger andet i baren, fordi de sparer en masse tid og samtidig opretholder kvaliteten,” siger Kenni Hansen, salgs- og eventansvarlig i Nohrlund.
Kvaliteten skal sikres
I den forbindelse er det naturligvis vigtigt, at Nohrlund kan garantere sine produkters kvalitet. Derfor vil Nohrlund internalisere produktionen, så man opnår større kontrol med produktet. Det indebærer en investering og en forhandlingsproces, som kan være svær for den uerfarne iværksætter.
“Kapital, viden eller branding – en investor kan bidrage med mange ting. Derfor oplevede vi, at det var svært at sætte pris på en investering i forhold til, hvor stor en ejerandel investoren skulle have. Her satte Accelerace os i forbindelse med personer med konkret erfaring, som virkelig hjalp os i forhandlingerne,” siger Søren Aamand.
Med en investering i lommen arbejder Nohrlund nu målrettet på at bringe produktionen in-house. Hvor langt virksomheden er kommet, finder vi ud af om en måneds tid, når TechSavvy på ny tager en snak med Nohrlund-drengene.