Sponseret – Sensominds kunstige intelligens er klar til samlebåndet

Fødevarer og kunstig intelligens – på overfladen et umage par. Men her har Sensomind fundet deres niche. Startuppet, der netop har været i finalen ved Danish Tech Challenge, gør sig nu klar til at indtage samlebånd verden over.

Hardware-startuppet Sensomind har på to år skabt en løsning, der på sigt skal spare alle typer af produktionsvirksomheder for vigtige ressourcer i en produktionskæde. Løsningen hedder Sensohub og er baseret på visuel kunstig intelligens. I dag bruger enkelte produktionsvirksomheder i fødevareindustrien Sensohub til at højne kvalitet og optimere ressourceforbruget.

“Sensohub består af et kamera og en tilhørende boks med et Nvidia-grafikkort. Kameraet sætter man op ved et samlebånd, hvor det affotograferer produkterne. Informationen overføres til vores løsning i skyen,” siger Rufus Blas, CTO og founder i Sensomind.

Baseret på input kan brugeren træne den kunstige intelligens. Over tid vil den være så trænet, at den kan klare sig uden internetadgang i en såkaldt edge-computing-løsning.

Selv bruger Sensomind kyllingevinger som eksempel. De kommer i mange forskellige former og nuancer, og inden de lander i køleboksen, skal de kvalitetstjekkes. Det sker i dag ved hårdt fysisk manuelt arbejde. Men med Sensohub skal det være anderledes.

Data er brændstoffet for kunstig intelligens

I fødevareindustrien er der høje krav til homogenitet på tværs af farve, tekstur og størrelse. En opgave, der ofte tilfalder det menneskelige øje, men som over tid kan optimeres ved hjælp af kunstig intelligens.

”Belastningen i denne type arbejde er så stor, at medarbejderne skal skifte position hvert kvarter. Ved at automatisere processen kan virksomheder spare ressourcer, og mennesker undgå slid,” siger Rufus Blas.

36-årige Rufus Blas er manden bag teknologien. Han har en ph.d. i kunstig intelligens og robotteknologi og har tidligere arbejdet med selvkørende køretøjer. Springet fra biler til fødevarer kan virke stort, men det er ikke motiveret af nye præferencer men derimod af metoden; nemlig kunstig intelligens.

“Man kan virkelig gøre en forskel med den her metode, når der er adgang til data – det er altid nøglen med kunstig intelligens. Produktion er et spændende område, fordi der er rigtig meget uudnyttet tilgængeligt data,” siger Rufus Blas.

Forretningsmodel på produktionslinjen

Sensomind opererer lige nu med to forretningsmodeller for Sensohub. Den ene er en klassisk abonnementsløsning, hvor virksomheder løbende betaler, men de har også åbnet dialoger med mindre producenter af produktionsudstyr.

“Vi vil gerne gøre det muligt for alle virksomheder at benytte kunstig intelligens ved hjælp af deep learning. Derfor giver vi dem også muligheden for at integrere vores teknologi i deres produkter. Det kan give virksomheder et markant løft af, hvad deres maskiner kan,” siger Rufus Blas.

Sidste år omsatte Sensomind for fire millioner kroner. AI-startuppet har ikke modtaget ekstern finansiering og har altså bootstrappet sig indtil videre.

“Vi arbejder med Grand Solutions og derigennem Danish Crown. Sammen kigger vi ind i en verden, hvor robotter og mennesker skal samarbejde. Med det udsyn forventer vi at have et produkt klar om tre-fire år,” siger Rufus Blas.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY