Serieinvestor: Virksomheder, i krisetider er ingen nyheder værre end dårlige nyheder

Serieinvestor: Virksomheder, i krisetider er ingen nyheder værre end dårlige nyheder

Anders Egsvang. Kredit: Carsten Lundager
@Anders Egsvang
Status er måske ikke altid postiv. Men stilhed over for investorerne er værre, fordi det efterlader dem tilbage med deres egen fantasi og tanker. Og som mennesker har vi det med at overvurdere både de gode tegn og dårlige tegn, mener investor Anders Egsvang.

Anders Egsvang Rasmussen er investor, underviser og analytiker der gør os klogere på, hvad der er op og ned, når startups gør på børsen. Til dagligt driver han AE Investment Research, som udarbejder analyser og hjælper investorer til at finde gode investeringsmuligheder på markedet med fokus på kvalitetsvirksomheder.


Aktiemarkedet er rødt, rødt, rødt – dag efter dag. Multiplerne for hvad investorerne er villige til at betale falder, risikovilligheden daler og det hele stiller krav til virksomhederne, hvoraf mange oplever store dyk i deres aktie . Derfor er investorkommunikation vigtigere nu end det var for et år siden. Specielt hvis man som virksomhed befinder sig på de mindre markeder som First North eller Spotlight Stock Market.

Investorer er mennesker og mennesker ser som udgangspunkt usikkerhed som risiko. I et rødt marked, hvor man løbende læser nyheder om stigende renter, faldende boligpriser, faldende aktiekurser, høj inflation og tilbageholdende forbrugere, er investorerne meget opmærksomme på risici forbundet til deres investeringer. 

De fleste investorer er derfor godt klar over de udfordringer virksomhederne står overfor og forventer ikke, at alt kører på skinner, som det måske gjorde for et år siden. Men det betyder ikke at de ikke vil høre fra deres virksomheder. For med et negativt nyhedsflow i baghovedet danner de sig deres eget billede af, hvordan det går, og i sidste ende kan det betyde tab af investorer, udfordringer med kapitalrejsninger og en lavere værdisætning, hvis ikke man som virksomhed er dygtig nok til selv at kommunikere det.

Her er et par inputs til hvordan investorerne kan komme til at tænke, hvis investor kommunikation nedprioriteres: 

  1. Konkurrenter og sammenlignelige virksomheder nedjusterer og medierne snakker om kommende nedjusteringer
    Er der nyheder, der viser -20% og -30% nedjustering hos konkurrenter og tavshed fra virksomheden, fordi der måske ikke er noget nyt at fortælle,, kan det alligevel få investorer til at nedjustere. De kan nemlig tænke, at “hvis konkurrenterne mærker presset, må I også gøre det. Er det ikke tilfældet, så forklar markedet, hvorfor det ikke er tilfældet, inden markedet selv beregner på konsekvenserne eller indtænker større konsekvenser, end hvad virkeligheden er. 
  2. Usikkerhed er risiko – Tavshed skaber usikkerhed
    Når risikoniveauet generelt er stigende, er der grænser for, hvad nogle investorer kan kapere af risiko, før de må tage konsekvensen. Sidder investorerne og mangler svar på spørgsmål eller med bekymringer i et rødt marked, hvor kursen falder men virksomheden er meget tavs, skaber det usikkerhed. Og det kan i sidste ende gøre, at investorerne sælger ud og presser prisen på aktierne længere ned, end de måske reelt burde. 
  3. Investorerne søger mindre risiko og mere stabilitet
    Når markedet er rødt, søger investorerne typisk derhen, hvor de har mindre risiko og mere stabilitet. Som vækstvirksomhed er sikkerhed og stabilitet ikke lige de to ting, der ligger først for, når man taler med investorer. Det betyder også, at når investorerne ser deres portefølje igennem og skal finde ud af, hvor de skal skære ned på risiko, kan vækstbørsaktierne stå først for. Skal investorerne vælge mellem to forskellige vækstbørsaktier i porteføljen, er det ikke utænkeligt, at investoren beholder den med mindst risiko lige nu fremfor den med størst potentiale. Men er det tydeliggjort, at virksomheden siden sidste kvartal har fastholdt deres guidance, leveret nye kontrakter og fået en ny samarbejdspartner, virker den mindre risikabel. 

Mange investorer der investerer i vækstaktier er risikovillige, men til en vis grad. Får investorerne en følelse af manglende tillid til ledelsen pga. tavshed, manglende transparens, ophobning af udfordringer eller andet begynder risikofølelsen at stige. 

I et presset marked, som vi har nu, kan der som børsnoteret eller unoteret vækstvirksomhed være mange grunde til at kommunikere med sine investorer – også om ting der ikke nødvendigvis er et krav. Har i kapital nok til den kommende tid, er jeres salgstid blevet forlænget, kan i fastholde jeres guidance, oplever i udfordringer på nogle områder, er i nødt til at ændre fokus for ikke at løbe tør for kapital, bliver i presset af inflation som går ud over marginerne og omkostningerne eller hvad er det investorerne sidder med af bekymringer, som i kan hjælpe med at besvare.

Selvom svaret måske ikke altid er, hvad man ønsker, så er intet svar ofte værre, fordi det stiller investorerne tilbage med deres egen fantasi og tanker. Og som mennesker har vi det med at overvurdere både de gode tegn og dårlige tegn.