Freelance, Relink, CodersTrust, socialt ansvar

Serieiværksætter: Investorer skal forstå, at bæredygtig er det nye sort

Serieiværksætter: Investorer skal forstå, at bæredygtig er det nye sort

Forbrugerne bevæger sig mere over mod at ville støtte bæredygtige virksomheder. Det burde investorer og stiftere udnytte for at sætte socialt ansvar på dagsordenen, samtidig med at de tjener penge, mener Ståle Fredlund Husby, stifter af Relink. 

Alle der har set HBO’s hitserie Silicon Valley husker nok et af de første afsnit, hvor stifteren af Aviato tager svampe i ørkenen for at udvilke et nyt – bedre – navn til virksomheden Pied Piper. Han ender med at messe sætningen “Making the world at better place” – en vision mange startups fortæller, de satte ud for at realisere med deres fantastiske tech-løsning. En joke, taget direkte ud af dalens aversion mod at tale om penge, som det primære mål.

“Når vi tager strategiske beslutninger, hvor mange af os tech-stiftere tænker så som det første på socialt ansvar? Jeg mener, som det allerførste! Jeg tror ikke, det er ret mange, hvilket er helt forståeligt. Vi er her jo for at drive virksomhed. Men med det sagt, så mener jeg, at hvis vi bruger mere tid på at tænke på en sekundær konsekvens – en social konsekvens – så vil vi kunne bygge mere interessante og måske mere værdifulde virksomheder,” skriver serieiværksætter og stifter af Relink, Ståle Fredlund Husby, i en mail og fortsætter:

“Det filantropiske argument for socialt ansvar er givet gang på gang. Jeg vil i stedet føre beviser for, hvorfor det er en god idé set med grådige briller.”

Svært at få stiftere og investorer til at hoppe med på den filantropiske dagsorden

Norske Ståle Fredlund Husby er serieiværksætter og stifter af Relink. Her udvikler og træner de machine learning til at matche mennesker med jobs. I arbejdet med at få forretningen op at køre, opdagede Ståle Fredlund Husby, at teknologien potentielt kunne have positive sociale konsekvenser også. Men han mener, det er svært at få investorerne til at se, at der er penge i bæredygtighed og socialt ansvar.

“Vi ved, at målgruppers præferencer får mere og mere at sige. Vi ved også, at forbrugerne er sultne efter at bruge penge på produkter, der giver nydelse uden at være skadelige over for dem selv, samfundet eller planeten,” siger Ståle Fredlund Husby og henviser til tal fra the Nielsen Company, som viser, at i USA er 66 procent af forbrugerne villige til at betale ekstra for produkter og services, der kommer fra virksomheder, der har forpligtet sig på at have en positiv social og miljømæssige påvirkning. Sidste år var tallet 55 procent, og året før 50 procent.

“Udover det rene Moder Teresa-argument for socialt ansvar kan man altså også opstille et rent grisk argument,” siger han.

“Det ville koste os så lidt, og vi kan opnå så meget”

Når han ser på tech-industrien anno 2017, så mener han, at der er en hel verden, vi overser.

“Når jeg ser, hvad der går ind under betegnelsen innovation; apps der kan hente en privatkok ind i dit hjem, outsourcing af din hunds vasketøj, så er jeg ret sikker på, at der er en hel verden derude, som vi ikke ser eller helt forstår. Vi kunne bruge vores kræfter på mere ægte problemer,” siger han og fortsætter:

“Vi er nogle af de klogeste, mest selvstændiggjorte generationer, der nogensinde har levet. Vi har så meget. Kan vi ikke bruge vores virksomheder, produkter og hjerner på at gøre verden til et bedre sted for dem, som ikke har de samme muligheder, som os? Det ville koste os så lidt, og vi kan opnå så meget.”

Vil selv udligne globale lønforskelle og jobdiskrepans

Det er den rejse, Relink ifølge stifteren endelig selv er trådt ud på. Den umiddelbare brug af deres teknologi er inden for rekruttering, men de har opdaget, at de gennem partnerskaber kan være med til at rykke lidt ved verden.

Et sådan partnerskab har de indgået med danske CodersTrust, som er støttet af UNCP, Verdensbanken, Rockefeller Foundation og Grameen Bank. De hjælper studerende i vækstmarkeder med at udvikle sine digitale kompetencer, og hjælper dem med at finde arbejde gennem diverse freelance-sider som UpWork, Fiverr og Freelancer. Og netop freelancemarkedet ser ud til at blive det nye ni til fem med 35 procent af USA’s arbejdsstyrke inden for freelanceing i 2016.

“Det ultimative potentiale i dette samarbejde ligger i at reducere den enorme forskel i globale lønninger ved at udvikle en mekanisme, som kan sikre uddannelse og jobmuligheder for de 200 millioner unge og arbejdsløs i vækstmarkederne, der lige nu er uden eller har svær adgang til uddannelse,” siger Ståle Fredlund Husby.

Ser man på de nyeste tal fra International Labour Organization, ILO, i den årlige rapport World Employment and Social Outlook – Trends 2017, forudses det, at den globale arbejdsløshed vil stige med 3,4 millioner i 2017.

“Den økonomiske vækst fortsætter med at skuffe og underpræstere – både i niveau og graden af integration. Der males et bekymrende billede af den globale økonomi og dens evner til at genere nok jobs. For ikke at tale om kvalitetsjobs! Det vedvarende niveau af sårbare ansættelsesformer kombineret med en klar mangel på kvalitetsjobs – selv i lande hvis samlede tal forbedres – er alarmerende. Vi må sikre, at gevinsten ved væksten bliver fordelt på en inklusiv måde,” udtalte ILO Director-General, Guy Ryder, ved udgivelsen af rapporten.

Der skal tales om nye idealer og KPI’er

Der er altså nok at tage fat på uden for andedammen. Investorerne skal indse, at bæredygtig er det nye sort, siger han. Han taler på ugentlig basis med investorer, og ikke én af dem har endnu spurgt ham, hvordan den den virksomhed, de bygger, kan være med til at gøre verden til et bedre sted, og det bekymrer ham.

“Udfordringen er, at der er langt mellem, hvad der bliver sagt og det, som der i sidste ende bliver prioriteret. Hvis vi skal få flere stiftere til at få øjnene op for at fokusere på at løse reelle problemstillinger, skal vi gøre noget ved vores idealer, og måden vi måler succes på. Søger man venturekapital er der få muligheder for at opnå støtte, hvis man ikke kan udpege en forretningsmulighed primært inden for at forenkle eller forbedre eksisterende værdistrømme inden for forbrugsøkonomien,” siger Ståle Fredlund Husby og tilføjer:

“Det betyder, at man ender i en situation, hvor man først begynder at se på de reelle sociale problemer, man kan løse, når virksomheden er i en finansiel position, hvor der er overskud. Selv hvis det er direkte knyttet til selskabets operationelle fokus kommer det som et ‘næste skridt’. Det samme har vi set hos Relink. Vi identificerer muligheder for at gøre en reel forskel som en konsekvens af den teknologi, vi udvikler. Det var ikke udgangspunktet for vores rejse. Hvis flere fonde og kapitalmiljøer ville investere penge i KPI’er, som er relateret til at gøre en social forskel, så tror jeg også, vi ville se flere stiftere forsøge at løse reelle problemer fra start af.”

Og for jer, der ikke har set Silicon Valley – gør det. I kan også tjekket klippet herunder for at være med på joken i indledningen:

https://www.youtube.com/watch?v=hsr-QfgFRh8

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste