Den bionedbrydelige pose, der skal sikre renere vand, og det unge team bag (fra venstre): Christian Marke Sørensen, Katrine Rønsholt Thomsen, Stine Møller Andersen og Victoria Egeskov Chrsitiansen. Foto: Jonas Normann.

Sponseret – Iværksættermiljø vil hjælpe fire skoleelever med at redde 23 millioner mennesker i ulandene

@sebastian

Ideen ”Shit Happens” sikrede fire sjetteklasse-elever fra Vejle førstepladsen til lokalfinalen i opfinderkonkurrencen Edison. Landsfinalen glippede, men til gengæld har de fået modet på at gøre ideen til en rigtig virksomhed.

Ideen ”Shit Happens” sikrede fire sjetteklasse-elever fra Vejle førstepladsen til lokalfinalen i opfinderkonkurrencen Edison. Landsfinalen glippede, men til gengæld har de fået modet på at gøre ideen til en rigtig virksomhed.

For danske elever fra sjette klasse er adgang til rent vand ikke en af dagligdagens store udfordringer. Men da fire elever fra Skibet Skole ved Vejle fandt ud af, at der på verdensplan er millioner der dør, fordi de ikke har adgang til rent vand, satte det tankerne i gang.

”I ulandene dør 23 millioner hvert år, fordi folk besørger i vandet og der kommer bakterier i. Det gør en lidt bekymret. Derfor ville vi gerne arbejde med det”, fortæller Katrine Rønsholt Thomsen.

Hun er en af de fire elever, der står bag projektet ”Shit Happens”, som er en bionedbrydelig pose til afføring. Det betyder, at man med god samvittighed kan begrave posen efter at have besørget, og ikke nok med det: Afføringen bruges som gødning til nogle plantefrø, som er syet ind i posen, så der i stedet for forurenet vand kommer planter og træer ud af processen.

Den ide var så god, at det sikrede de fire elever førstepladsen til lokalfinalen i opfinderkonkurrencen Edison. Og det forløb har givet dem mod på at gøre ideen til en virksomhed.

På vej mod en rigtig virksomhed

Ideen til Shit Happens blev undfanget under opfinderkonkurrencen Edison, hvor skoleelever fra hele landet arbejdede med emnet ”Vand på godt og ondt”. Og for de fire unge vejlensere kom ideudviklingen hurtigt op på højeste niveau: Løsningen handler om at redde liv.

Det imponerede et panel, som blandt andet indeholdt en erhvervsrådgiver fra Danske Bank, teknologivirksomheden Valuer.ai og Vejles Chief Resiliens Officer, der var samlet for at pitchtræne de unge i Spinderihallerne i Vejle inden den landsdækkende finale.

”Jeg ville ikke kunne gøre det, i deres alder. Det er super positivt, at nogen på 13-14 år finder på sådan en ide. Og hvis ikke de kommer ud over rampen med den her ide, så er det god læring til deres næste ide,” sagde Simon Warmbold, erhvervsrådgiver i Danske Bank.

Simon Wormbold fra Danske Bank for forklaret, hvordan den lille lomme med plantefrø fungerer - og han var imponeret, over det han så. Foto: Jonas Normann.
Simon Wormbold fra Danske Bank får forklaret hvordan den lille lomme med plantefrø fungerer og han var imponeret over det han så Foto Jonas Normann

Det styrkede da også de unges egen tro på ideens muligheder, da de til pitchtræningen blev modtaget som en rigtig virksomhed og fik seriøs feedback og kontakter til at tage ideen videre. Og i det lys betød finaleplaceringen ikke alverden.

”Man kan sige, at det bliver afgjort på torsdag. Men vi fortsætter uanset, hvordan det går,” sagde Stine Møller Andersen fra gruppen inden finalen.

Lokalt iværksættermiljø gør det muligt

Indtil videre har løftet om at fortsætte uanset hvad holdt stik. For landsfinalen glippede i sidste uge, men det har ikke taget pusten fra det unge team. I stedet for at lade ideen ende som et skoleprojekt, er de gået i gang med at gribe fat i de tilbud, de har fået undervejs – blandt andet et tilbud om at bruge iværksættermiljøet Spinderihallerne som ”træningsbane”.

”Vi vil gerne med på de her unge menneskers rejse og finde ud af sammen med dem, hvad der skal til, hvis vi skal kunne hjælpe sådan nogle unge elever videre. Der kan opstå mange forhindringer; økonomisk, hvad nu hvis de springer fra og hvad hvis de ikke må for deres forældre,” siger Lene Lawaetz, Innovationschef i Vejle Kommune og daglig leder i Spinderihallerne.

Læs også: 1000 startups skal kæmpe om ti acceleratorpladser i Vejle

Ligesom Danske Bank har hun været imponeret over at se en så ambitiøs ide komme fra så ungt et team – især fordi ideen passer ind i iværksættermiljøets resiliente dagsorden.

”Vi arbejder meget i relation til resiliensdagsordenen og at tænke bæredygtighed ind – samtidig med at virksomhederne skal løse reelle udfordringer. Det er der, de skal tjene den første million. Og det er Shit Happens jo et godt eksempel på – her er det bare skoleelever, der står bag,” siger hun.

Ild i øjnene

Selvom det er svært at stå for en gruppe charmerende skoleelever med en god ide, kaster Spinderihallerne ikke bare ressourcer efter projektet for sjov. I kommunen spiller Spinderihallerne og dets Fablab allerede en stor rolle i forhold til at undervise folkeskoleeleverne i entreprenørskab, og samarbejdet med Shit Happens kan komme til at danne præcedens for, hvad elevernes projekter kan føre til.

”Vi synes, at de her unge mennesker har ild i øjnene, og de har en sag. Så kan det godt være, at det ender med at blive et produkt, der er anderledes end det de har nu – men de kaster sig ud i det og er bidt af det,” siger Lene Lawaetz.

Ud over samarbejdet med Spinderihallerne er det unge team ved at lægge en plan med den lokale konsulent- og kursusvirksomheden Mind The Future, og så har de fået muligheden for at pitche ideen til produktions- og handelsvirksomheden Abena.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY