Apps har utvivlsomt gjort det nemmere at kalde sig iværksætter, men få apps bliver en succes. Faktisk kun én ud af 1000. Hvad der ser nemt ud, kan hurtigt blive en dyr affære, råder dansk serieiværksætter.

Tjekker man apps på Android var der i marts i år over 2,8 millioner apps at vælge imellem. Er man mere til App Store kunne man vælge mellem 2,2 millioner apps. Der findes en app for snart sagt alt; mangler du en kæreste – der er en app til det (faktisk en hel del). Er det en hotdog – Not Hotdog kan give dig svaret. Hvilken fisk har jeg fanget – Fishbrain ved det. Vil du have billigt bagerbrød – meld dig til Too Good To Go.

Men med over fire millioner apps, er det svært at lave en vinder. Selvom apps har gjort det lettere at kalde sig iværksætter og hurtigt få testet en idé af – og rigtig mange apps giver også spirende entreprenører gode værktøjer til at styre finanser og forretning – så bliver kun én ud af 1000 apps en succes. Og det kan blive en dyr affære.

0,01 procent vil blive en økonomisk succes

Faktisk vil kun 0,01 procent af apps i 2018 vil blive opfattet som en økonomisk succes af deres udviklere, ifølge en prognose fra analysefirmaet Gartner.

“Den store mængde apps kan antyde at mobilen er den nye indtægtskilde, der vil bringe rigdom til mange, men vores analyse viser dog, at de fleste apps ikke genererer overskud, og at mange apps faktisk ikke er designet til at skulle generere overskud, men snarere bruges til at opbygge brandbevidsthed og produktgenkendelse – eller at de er lavet for sjov skyld,” siger Ken Dulaney, vp og analytiker hos Gartner.

Der findes simplere alternativer

Det kan altså ikke betale sig for alle virksomheder at satse på apps.

”Apps er meget dyre at lave og vedligeholde. Og mange forbrugere ønsker dem ikke. Ofte kan samme mål nås med e-mails, sms’er eller andre simple teknologier. Men det er på mode at lave apps og derfor går mange den vej, men ender med at fortryde det,” fortæller serieiværksætter Martin Thorborg.

Han har oplevet at apps er blevet et udskældt medie. Og det er da også under halvdelen af de apps, vi downloader, som vi rent faktisk bruger, viser en analyse fra AppAnnie. Det samme fortæller Martin Riedel fra Realkreditkonsulenten, som tilbyder rådgivning af realkreditlån – de havde planer om en app, men måtte droppe idéen.

“Vi fandt hurtigt ud af, at det ikke kunne svare sig for os at lægge ressourcer i udviklingen af en app, da der er mange udfordringer forbundet med det. Eksempelvis hver gang der bliver udviklet et nyt styresystem eller opdatering til enten iPhone eller Android-enheder ville vi skulle bruge mange timer på at gøre appen kompatibel med opdateringen. Timer, der kan anvendes bedre andre steder,” siger Martin Riedel.

De endte med at se på andre mere simple løsninger.

“De ressourcer, vi har sparet på at anvende en eksisterende sms-platform frem for at udvikle en app til både iPhone og Android, er blevet omsat til en endnu bedre sms-løsning med flere funktionaliteter. Vi kan således sende sms’er, når en lang række forskellige parametre bliver opfyldt, hvilket giver en bedre oplevelse for slutbrugeren,” siger han.

I 2016 steg vores brug af apps

Ser man på analysefirmaet AppAnnie har apps dog stadig stor indflydelse både på vores hverdag og på virksomheder verden over. I 2016 steg både omsætning, downloads og brug. På verdensplan øgedes antallet af downloads med mere end 13 milliarder over både App Store og Google Play og oversteg 90 milliarder downloads.

I alt steg også tiden brugt i apps på verdensplan med over 150 milliarder timer om året til næsten 900 milliarder timer i 2016, og mere end 89 milliarder dollars blev hentet ind i fra downloads, in-app køb og reklamer.

“Det er som følge af en kombination af at flere bruger smartphones globalt og at de bruger mere tid i appsene, da flere og flere funktioner bliver flyttet over til mobil – banking, videostreaming, dating og så videre,” siger senior vice president i AppAnnie, Danille Levitas til USA Today.

Så moralen må være, at apps ikke er til at komme udenom, men at man skal tænke sig rigtig godt om, før man satser alle sine penge på en app. Teknologien er blevet mere kompleks og moden, og flere og flere folk på verdensplan får adgang til smartphones. Men konkurrencen er stor, om både tid, penge og opmærksomhed.