Innovation og entreprenørskab er blevet en fast del af folkeskolen, men på Englystskolen nær Vejle tager de det til et nyt niveau. Her skal eleverne selv designe, producere og sælge rigtige sko.
Da jeg for snart 10 år siden sad i 3.g på gymnasiet og havde ”iværksætter-kursus” som valgfag, var det hele meget teoretisk. Vi skulle forestille os et produkt eller en forretning og udfylde en række excel-ark som udgjorde forretningsplanen. Og det var så det.
Derfor var det også noget af en optur, da jeg for nyligt talte med Englystskolen om deres fag ”Innovation og design”. For ikke alene starter de allerede med at snakke om iværksætteri i folkeskolen. De skal også helt praktisk prøve at drive en forretning, hvor de designer, producerer og sælger sko.
”Der bliver produceret 100 par sko, som eleverne selv skal afsætte. Skoene produceres hos min producent i Portugal, på linje med produktioner jeg laver i min virksomhed. Ideelt set skal varen afsættes før den produceres, men nu må vi se, om de kan klare den opgave,” fortæller Sanne Moth, som ud over at facilitere forløbet driver designvirksomheden Moth.
Eleverne på valgholdet går i 8. og 9. klasse, og torsdag i uge 32 blev forløbet skudt i gang.
Mini-iværksætter uddannelse
Iværksætter-forløbet kørte også på skolen sidste år, men hvor der her sidste år mest var fokus på den kreative del, er der i år blevet hyret flere eksterne kræfter ind for at gøre det til en komplet mini-iværksætter uddannelse, forklarer Henriette Heilmann, som er lærer på projektet.
De eksterne kræfter tæller Mindthefuture, som står for de læringsdrevne dele af forløbet, mens Sanne Moth skal bidrage med sin viden som iværksætter.
Læs også: Nye produktionsteknologier gjorde iværksætterdrømmen til virkelighed
”Overordnet set skal de lære at arbejde i proces. Det vil sige, de skal lære nogle metoder og redskaber, som hjælper dem, når udfordringer rammer. De skal trænes i at sætte sig ind i en målgruppe, som er forskellig fra dem selv, og finde ud af, hvordan man skaber værdi for andre mennesker,” siger Sanne Moth.
”De skal lære at se muligheder og turde handle på baggrund af disse, optimere deres ideer, turde prøve sig frem og tage beslutninger på et ufuldstændigt grundlag – iterere og forbedre hen ad vejen.”
Så tidligt som muligt
At eleverne allerede i folkeskolen finder ud af, at iværksætteri er en mulig karrierevej er vigtigt, hvis vi skal have flere startups. Men for Sanne Moth er det ikke den eneste årsag til, at eleverne skal have iværksætteri-undervisningen så tidligt som muligt.
”Stod det til os, skulle de dyrke disse kompetencer allerede før folkeskolens målen og vejen sætter ind. De skal have en bred selvforståelse af egne kompetencer, ikke blot basere deres identitet på de få fag-faglige kompetencer, som måles og vejes i folkeskolen. Det er vigtigt for dem, så de kan klare sig i alle livets udfordringer – og det er vigtigt for samfundet, at vi får nogle handlestærke og robuste unge mennesker ud på den anden side af skolen,” mener Sanne Moth.
Projektet kører i første omgang til uge 38. I uge 43 og 44 skal skoene for-sælges, og når produktionen rammer Danmark i december skal eleverne konkurrere på at få iværksat en salgskampagne på de sko, der måtte være tilbage.