You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Skomærket Roccamore bruger blockchain til at fortælle historier

Når kunderne køber sko fra danske Roccamore, får de en fortælling med i prisen. Og blockchain-teknologi er med til at gøre fortællingerne troværdige.

Når kunderne køber sko fra danske Roccamore, får de en fortælling med i prisen. Og blockchain-teknologi er med til at gøre fortællingerne troværdige.

Blockchain har igennem flere år været en af de mest hypede teknologier, og spås at få en omvæltende effekt ala internettet. Trods hypen bliver teknologien fortsat mest brugt af krypto-nørder, mens antallet af usecases i det mere etablerede og mainstream erhvervsliv er til at overse.

Thomas Paulsen, Head of Ecommerce i Roccamore.

Men måske det faktisk er på vej til at ændre sig nu. I hvert fald hos det unge, danske skomærke Roccamore.

”Vi ville gerne fortælle endnu mere historie om vores sko og deres oprindelse. Som brand går vi sindssygt meget op i storytelling, og det var helt klart også indgangsvinkelen her. Men vi ville gerne bakke det op med troværdighed. Og med blockchain har vi sikret, at det vi fortæller vores kunder hele vejen igennem er rigtigt og sporbart,” fortæller Thomas Paulsen, Head of Ecommerce i Roccamore.

Hvor kommer koen fra?

Køber man en blockchain-sko fra Roccamore, kommer den med en QR-kode på indersiden. Når man scanner koden, får man vist et kort, hvor virksomheden i fem skridt fortæller om skoens rejse: Hvilket område har koen gået i, hvor er skindet garvet og certificeret, hvilken fabrik er skoen samlet på, og hvornår er skoen kommet til Danmark?

For Roccamore handler initiativet om, at kunderne kan spore skoens herkomst – og derigennem få en historie om håndværket og den indsats, der ligger i at producere netop deres sko. Men hvorfor så blande blockchain ind i ligningen?

”Det ville have været 100 gange nemmere bare at lave en almindelig database. Men vi tog blockchain ind for at skabe troværdighed omkring den data, vi giver videre. På den måde kan vi sige: Det er ikke data, vi selv finder på – det kommer fra en tredjepart, som kan verificere den. Og med blockchain kan vi ikke bare ændre i dataen, hvis vi skulle få lyst,” forklarer Thomas Paulsen.

Løsningen er udviklet i samarbejde med projektet ”Advanced Block Chain in Danish Design” under CBS, og er en såkaldt privat blockchain. Det betyder, at kun samarbejdspartnerne kan tilføje data til systemet – blandt andet garveriet Spoor, som leverer data om læderet, som bruges til at producere skoene.

”Data leveres i et samarbejde mellem flere virksomheder. Og med en fælles blockchain sikrer vi, at alle parter i værdikæden kan bidrage til databasen, uden at der bliver rod i dataen,” siger Thomas Paulsen.

Teknologien er bare et middel

Selvom Roccamore har gået et ekstra skridt for at implementere blockchain som en del af løsningen, handler det egentlig ikke så meget om teknologien. Det primære mål er en god og troværdig brugeroplevelse, og blockchainen har bare været et middel til at nå det mål.

”For os er blockchainen en hjørnesten, men det er også kun første skridt. Vi har nu bevist, at man kan præsenteret sporbarhed på en transparent og troværdig måde. Spørgsmålet er så, hvordan vi får udvidet konceptet, så det skaber endnu mere troværdighed og historiefortælling om værdikæden, og det efterliv skoen har,” siger Thomas Paulsen.

Han spekulerer allerede i, om man kan tilføje punkter efter skoen er blevet solgt, så kunderne på brugtmarkedet kan se, hvem der tidligere har ejet skoen, og om den har fået en reparation hos en skomager. Det vil nemlig både give ekstra historier om skoene og synliggøre det aspekt af bæredygtighed, som Roccamore også har, som en del af sit brand.

”Jeg ser et massivt potentiale i det her på sigt, som storytelling og som troværdighed til brandet. Du kan tillægge dit produkt en hel anden værdi. Value-added på produktet bliver meget højere, og med blockchain kan vi synliggøre den værdi,” siger Thomas Paulsen.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY