Der var pølser på grillen og kolde fadøl, da coworking spacet ’Mama I Made It’ fredag officielt kunne åbne dørene til sine nye lokaler på Strandvejen i Aalborg. Et miljø på knap 500 kvadratmeter hvor et netværk af iværksættere fra byen kan hjælpe hinanden med at vokse.
”Konceptet er et par år gammelt, og startede da jeg selv gik fuldtidsselvstændig. Ideen var at samle en flok freelancere, som kunne spare, arbejde sammen og reelt set sælge hinandens ydelse. Når jeg sælger en video, efterspørger kunden måske også en hjemmeside, og så kan jeg bruge nogle fra kontoret til at løse opgaven. Alle på kontoret er valideret af markedet, så reelt set burde man få det bedste produkt på den måde,” forklarer Jeppe Rahbek, der er selvstændig videograf og idemanden bag iværksætterfællesskabet.
Visionen om at lave et miljø, hvor freelancere kan konkurrere med full-service bureauer gennem samarbejde, har fået vokseværk, så der nu er plads til 25 freelancere i netværket.
Men samtidig med at 140 liter fadøl blev sat til livs under receptionen, har en lille snog sneget sig ind i historien om vokseværk. For kort inden åbnede Aalborgs nye, store iværksætterhus GrowAal i al sin prag: 3300 kvadratmeter fordelt på fire etager og med meget konkurrencedygtige priser. Og det har gjort det svært for det lille, private hus at finde lejere til alle de nye pladser.
Kommunen: Vil ikke ødelægge noget
Det nye iværksætterhus har været længe undervejs. Helt tilbage i 2017 blev et millionbeløb afsat i kommunekassen til at etablere huset.
Undervejs er det blevet besluttet, at huset driftes af Novi, der i forvejen lejer 90.000 kvadratmeter ud i Nordjylland. For det var nemlig helt afgørende, at iværksætterhuset blev en fast institution i byen.
”Jeg tror, at hvis man skal have iværksættermiljøet til at virke, så skal man i hvert fald have ét sted, som man kan være sikker på der også er der om tre år. Det er ikke for at suge næringen ud af de andre. Vi kunne bare se, at nogle gange dukkede der nogen op, som havde en kort levetid. Vi havde brug for noget, der blev sat i faste rammer,” siger Steen Royberg, formand for Erhvervs Nordjylland og medlem af Aalborg Erhvervsråd, som har været med til at støbe kuglerne til det nye iværksætterhus.
Med flotte faciliteter og attraktive priser kunne GrowAal da også allerede ved åbningen melde 55 procent optaget. Meningen er da også, at det skal kunne klare sig på markedsvilkår – og ikke udkonkurrere men være en del af det allerede eksisterende miljø.
”Business Aalborg har gjort stort stykke arbejde med informationsmøder for at prøve og inddrage de andre miljøer. De skal også have lov at være der – og vi skal ikke underbyde de priser, de har,” siger Steen Royberg.
Kommunen har ikke snakket med miljøet
At der i udviklingen af det nye iværksætterhus er blevet lyttet til det eksisterende miljø, kan Marc Münzer, der står bag iværksætterfællesskabet StartupWorks, ikke genkende.
”Kommunen peger hele tiden til erhvervsorganisation i byen, som peger videre på, at der mangler et iværksættermiljø – men det er lidt frustrerende for os, der har brugt meget tid på at bygge miljøet og følte, det var ved at komme. Det er frustrerende, at de ikke vil støtte det eksisterende miljø i stedet for at komme og konkurrere med det. Jeg går og tænker meget over, om jeg kan overleve det her. Novi og kommunen har større og dybere lommer, end jeg har som privatmand,” siger Marc Münzer.
Siden 2015 har han drevet iværksætterfællesskabet StartupWorks i Aalborg, som i dag er 1400 kvadratmeter og har 20 virksomheder siddende. Allerede ved starten i 2015 forsøgte StartupWorks som forening at lave iværksætterhuset i samarbejde med kommunen, men det var kommunen ikke interesseret i på det tidspunkt.
”Vi har kørt vores projekt med egne kræfter og private midler, og jeg synes selv, vi har god succes med det. Min forhåbning var, at man kunne lave en strategi, hvor vi i samarbejde med kommunen og Novi kunne løfte det til noget større,” fortæller Marc Münzer.
Derfor var han også glad, da han blev inviteret til møder med kommunen og Novi om det nye iværksætterhus, og endda var med dem på studietur til Amsterdam for at få inspiration. Men efter studieturen døde dialogen, og Marc Münzer hørte ikke mere om det nye hus, før åbningen af GrowAal blev offentligt annonceret i februar.
”For mig at se, er det fint, at der kommer flere steder i Aalborg – jeg tror, byen er stor nok til det. Men det er lidt frustrerende, at jeg ikke ved, hvad deres vision er. Jeg er i tvivl om, hvad kommunens rolle er, og jeg føler lidt, at jeg er kommet i konkurrence med kommunen, der har støttet udviklingen af GrowAal og bruger sine kanaler og tilbud til iværksættere, til at annoncere for det nye hus,” siger han.
Tager kampen op i fællesskab
Både stifteren af StartupWorks og stifteren af Mama I Made It er enige om, at der skal være kommunale tilbud til iværksættere. Og egentlig er det bare godt for byen, at der er flere tilbud – men måden det er foregået på med GrowAal, frustrerer dem.
”Der er et godt eksempel som syd for Aalborg, hvor kommunen startede et coworking space, fordi der ikke var noget. De ville starte et community – og det er jo mega fedt. Men jeg vil gerne stille spørgsmålstegn ved, om kommunen skal blande sig i noget der allerede fungerer. Det underminerer jo reelt vores andres forretninger med deres prissætning,” siger Jeppe Rahbek fra Mama I Made It.
Med private kontorer til 2400 kroner og drop-in pladser helt ned til 500 kroner, er GrowAal blevet en hård konkurrent. Derfor har fem af de eksisterende co-workingspaces i byen også slået sig sammen i foreningen ’Cowork Aalborg’ for at kunne klare sig i konkurrencen.
”Vi har startet Cowork Aalborg som er en frivillig forening for coworking space, fordi vi føler os lidt presset af kommunens hus. Jeg har ingen markedsføringsbudget, men det kan jeg se, at jeg blive nødt til, hvis jeg skal overleve. Vi fem stiftende medlemmer ser ikke hinanden som konkurrenter, fordi har lidt forskellige profiler, og sammen kan vi komme lidt bredere ud,” siger Marc Münzer, stifter af StartupWorks.
Sammen med Mama I Made It og StartupWorks udgør Syndikatet, IværksætterBoxen og BoxTown det nye fællesskab. Fordi de fokuserer på forskellige lejere, håber de med foreningen at udvikle samarbejdet på tværs i stedet for at slås om de samme lejere.
”Vi har jo egentlig placeret os sådan, at der var en sameksistens, med hvad der ellers ligner konkurrerende tilbud. Det har vi valgt at gøre, fordi det ikke er driften af fællesskabet der er interessant, men det vi kan opnå med det. Og det sætter man lidt under pres nu,” siger Jeppe Rahbek.