This post is also available in: English
Rigtig mange bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV) er ganske enkelt ikke gode nok til at omstille sig til digital teknologi og digitalisering. Det mener Annabeth Aagaard, der er professor i digital og bæredygtig forretningsudvikling. Hun er ansvarlig for en ny bestyrelsesuddannelse i digital omstilling, som er blevet til i et samarbejde mellem BSS – Aarhus Universitet, Center for små og mellemstore virksomheder – og Teknologisk Institut. Dem, der tager beslutningerne i SMV’er, skal nemlig blive bedre til at forstå den digitale udvikling, og hvordan de bedst udnytter de mange teknologier strategisk og forretningsmæssigt.
“Uddannelsen er for både nuværende og kommende bestyrelsesmedlemmer samt ejerledere, der bliver klædt bedre på til at lede deres virksomheder igennem den digitale omstilling. Det er personer, som tager store strategiske beslutninger, så de skal klædes bedre på til at understøtte den nødvendige digitale transformation,” siger Annabeth Aagaard, der er professor ved Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus Universitet.
Læs også: Alle fakulteter på Aarhus Universitet får sin egen innovatør – TechSavvy
Hun ser et stort behov for vejledning hos mange SMV-bestyrelser, der ofte ikke ved, hvordan de skal gribe digitalisering an eller hvordan de skaber værdi gennem de digitale teknologier. Det kan nemlig have konsekvenser for dem, der ikke kommer med på vognen.
“Der er en høj risiko for, at de mister konkurrenceevne. Derfor er det også bestyrelsernes ansvar at forstå og gøre digitalisering synligt i virksomhederne. De risikerer simpelthen at miste markedsandele til konkurrenter, der ikke står stille på det her område,” siger Annabeth Aagaard.
Til gavn for hele økosystemet
Hvis forståelsen for teknologiske muligheder styrkes i bestyrelseslokalerne, vil det smitte af på startup-miljøet.
“Ved at uddanne SMV-bestyrelserne til at se flere muligheder i teknologiske løsninger, skaber vi samtidig et stærkere marked for startups. Det gavner hele økosystemet, da de her virksomheder ofte er super attraktive for hinanden,” forklarer Annabeth Aagaard.
Læs også: 3 takeaways: Juridiske knaster og vækststrategier for økosystemet – TechSavvy
Ifølge professor Annabeth Aagaard er der altså god grund til at investere i digitale kompetencer, ikke kun for den enkelte virksomhed, men også for at styrke et spirende økosystem og give flere muligheder for især tech-startups.
“Startups kan give nogle unikke tilbud og løsninger til SMV’er. Jo bedre forståelse for teknologi en bestyrelse har, jo mere interessant bliver det at samarbejde med startups. I sidste ende gavner en god digital omstilling hele økosystemet,” uddyber hun.
Skal tiltrække de største talenter
Teknologi er blevet en så stor del af vores allesammens hverdag, uddannelse og arbejdsliv, at SMV’er også skal tage deres digitale strategier og investeringer seriøst for at tiltrække talenter, når der skal hyres nye medarbejdere.
“Man risikerer at gå glip af talenter og især de unge, der forventer en høj grad af digitalisering. Det bør være en del af den overordnede strategi at investere på det her område, så man ansætter de rigtige folk,” siger Annabeth Aagaard og fortsætter:
“En mangel på digital ekspertise, giver en høj risiko for fejlinvesteringer. Man træffer simpelthen dumme beslutninger, hvis man ikke har forståelse for teknologien. Mange gør sig derfor til et nemt bytte for eksterne konsulenter, der ikke altid sælger den bedste løsning, i stedet for at have viden in-house til at kunne investere rigtig.”
Digital omstilling kan ses på bundlinjen
Den nye bestyrelsesuddannelse i digital omstilling er blevet til i et samarbejde mellem BSS – Aarhus Universitet og Teknologisk Institut. Det er derfor ikke kun ‘buzz words’ og løse floskler om digitalisering – deltagerne dykker helt håndgribeligt ned i de digitale teknologier. Når man forstår teknologierne, kan de også omsættes til konkrete forbedringer, udvikling og innovation.
“Der er så mange ting, der kan forbedres med digitale teknologier. Men det er selvfølgelig ikke ligegyldigt, hvilken løsning man vælger. Den rigtige teknologi kan give en mere effektiv drift, ‘value added’ digital services og en bedre kundeoplevelse. Det kan man i sidste ende se på bundlinjen,” siger Annabeth Aagaard.
Hun påpeger afslutningsvis, at 99% af virksomhederne i Danmark er SMV’er. Det er derfor nødvendigt med et øget fokus på digitalisering for at øge værdiskabelsen – selv hos produktionsvirksomheder, der traditionelt ikke har benyttet sig af avanceret teknologi.