You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

SMVdanmark om regeringens udspil: ”Hvorfor får politikerne ikke gennemført de initiativer, som de allerede er enige om?”

Kasper Munk Rasmussen er ansvarlig for iværksætterpolitik i SMVdanmark.

Vi har talt med en række politiske organisationer i det danske startupøkosystem om Regeringens kommende iværksætterudspil. I denne omgang er turen nået til SMVdanmark.

Vi har talt med en række politiske organisationer i det danske startupøkosystem om Regeringens kommende iværksætterudspil. I denne omgang er turen nået til SMVdanmark.

Regeringens længe ventede iværksætterudspil er lige på trapperne, ifølge den politiske kalender. I anledningen af regeringens kommende iværksætterudspil har vi talt med en række markante stemmer fra det politiske niveau om iværksætteri.

Men hvad håber erhvervsorganisationer og arbejdsgiverforeningerne på, at den kommende aftale skal indeholde, for at skulle sikre gode vilkår for iværksættere?

Her har vi spurgt ind til de politiske rammer, der er gældende nu for iværksætter i Danmark. Om de største udfordringer, og om, hvad der står øverst på deres politiske ønskeliste.

SMVdanmark er en hovederhvervsorganisation for små og mellemstore virksomheder inden for lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger, erhvervsforeninger samt enkeltmandsvirksomheder. De har ca. 18.000 medlemsvirksomheder og dækker over 80 brancheorganisationer.

De arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landets SMV’er, iværksættere. Yderligere arbejde de med public affairs for at sikre SMV’erne har samme vilkår til at vokse, som store virksomheder har, dog uden SMV’erne drukner i administrativt arbejde. SMVdanmark ønsker at udbrede opmærksomheden på iværksætteres udfordringer i Danmark, og præge politikerne til at skabe fair vilkår til iværksættere.

Talspersonen er Kasper Munk Rasmussen, der er ansvarlig for iværksætterpolitik i SMVdanmark. Han beskæftiger sig med uddannelses- og erhvervspolitiske analyser samt med organisationens politiske interessevaretagelse. Kasper er ekspert i vilkår for iværksættere, crowdfunding samt selvstændiges sociale vilkår fx barsel for iværksættere.


Hvad fungerer godt for iværksættere i Danmark?

”Generelt set har vi nogle gode rammer i Danmark på mange områder. Blandt andet har vi højtuddannet arbejdskraft og et godt internationalt arbejdsmarked i forhold til de lande, vi sammenligner os med.

Desuden er vi i Danmark et meget digitalt samfund, som giver nogle gode forretningsmuligheder inden for digitaliseringen. Det vil sige, at iværksættere har mulighed for at skabe deres produkter og udvikle dem til det danske marked, hvorefter de kan eksporteres til andre lande. Det skyldes, at vi i Danmark, er langt fremme inden for teknologien.

Særligt på områder som den grønne omstilling og bæredygtighed har danske iværksættere gode forretningsmuligheder til at være på forkant med at udvikle bæredygtige produkter sammenlignet med mange andre landes iværksættere.”

Hvad er de største og mest konkrete udfordringer ved at være iværksætter i Danmark lige nu?

”Vi har relativt mange iværksættere, som ikke klarer det, og som må give op, især hvis man sammenligner Danmark med et land som Sverige. Danmark bør være mere opmærksom på hvad er det, der går galt? 

Læs også: Anna-Sophie Hartvigsen inden Regeringens udspil: “I Danmark har vi en farlig kombination: Jantelov kombineret med manglende viden”

”Når vi spørger vores medlemmer, der er iværksættere, peger de på mængden af regler og beskatninger, som værende en stor udfordring for dem. Det er en særlig tidskrævende udfordring for iværksættere, fordi de ikke har et sekretariat, HR-afdeling eller har juridisk rådgivning inhouse. Dér kan vi godt være lidt bekymret for, at den store regelmængde er med til at holde nye iværksættere ude af markedet, og det er tid, der bliver taget væk fra selve virksomhedsdriften.

De etableret spillere, de har alle ressourcerne til at leve op til de krav der stilles, hvilket betyder, at hvis der kommer flere krav, vil der være mindre konkurrence på markedet. Det kommer med en pris, at vi har så gennemreguleret et samfund, da man nemt kan at træde ved siden af. 

For vores side af, ønsker vi at politikerne også overvejer de nuværende finansieringsmuligheder. I Danmark bruger man gerne de samme finansieringskilder for iværksættere, f.eks. bankerne eller egen opsparing. Iværksættere har nødvendigvis ikke et dybdegående kendskab til den palette af finansieringsmuligheder, der findes. Vi så gerne, at iværksætterne blev mere bekendt med crowdfunding for at øge finansieringsmulighederne.”

Regeringen forventes i løbet af de næste måneder at præsentere et iværksætterudspil. Hvad ser du gerne, at der er med i det?

”S, V eller M fremstiller nogle interessante forslag, der vil gøre det lidt lettere at være iværksætter. Dog ved vi ikke endnu hvad Regeringens samlet udspil er. 

Min opfattelse er, at der er en bred politisk forståelse for iværksætteres behov, og man derfor ikke kun kan slå ned på f.eks. skattelovgivning med den store regelmængde – det gælder også barselsvilkår, hvordan iværksættere får en erhvervskonto, hjælp til kvindelige iværksættere m.m. 

Læs også: Iværksætter i opråb: En skandale, at så få investeringer går til kvinder

Desuden håber vi på, at crowdfunding kommer i spil i forhandlingerne, især når der sammenlignes med de andre nordiske lande, har Danmark et klart et potentiale, og lige nu er vi bagefter.

Dog ærgrer det mig, at iværksætterne har ventet i snart 4 år på denne politiske aftale, hvorfor får politikerne ikke gennemført de initiativer, som de allerede er enige om? Det lader til, at forhandlingerne er blevet mere et politisk spil med pressemøder eller doorsteps for pressen end en reel handlingsplan for hvordan man kan hjælpe de mærkede iværksættere.

Jeg mener, man bør drypvis gennemføre, de forslag politikerne er enige om nu, i stedet for at udskyde forhandlingerne yderligere. Det ville gøre livet lettere for iværksætterne, især når ventetiden har sin pris.” 

Hvad skal der til for at tage næste skridt i Danmark?

”Vores håb er, at man får udarbejdet en strategi for hvordan man kan afhjælpe en række udfordringer på iværksætterområdet. Som nævnt tidligere, er der en række udfordringer, som bør løses, hvis vi skal have flere succesfulde iværksættere i Danmark. 

Yderligere håber vi på, at politikerne vil indtænke, at indsatserne ikke bliver for ”silo”-opdelt. Lige nu er indsatserne opdelt efter hvilke ministerierne det hører til, og det betyder i praksis, at iværksættere skal forholde sig til flere silo-opdelinger på en gang. Vi håber, at politikerne simplificerer det, og de ser på hele den situation, som en iværksætter sidder i, for at gøre det nemmere for dem.”

Læs også: Werner Valeur inden Regeringens udspil: ”Hver gang, jeg starter en virksomhed, møder jeg det samme problem”

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY