Den grønne omstilling er i høj grad afhængig af ny hardware som vindmøller, solceller og understøttende infrastruktur. Men når det kommer til adfærdsændringer, som sparer på udledningen, kan software noget særligt.
Det kan være svært at opnå grøn klimasamvittighed. Det kan virke som uoverskueligt store livsændringer, hvis man både skal droppe at spise kød, købe ny elektronik og flyve til Gran Canaria. For gør det overhovedet en forskel i det store billeder, og kan man ikke lige så godt lade være?
Climaider har sat sig selv i verden for at gøre op med klima-apatien. Startuppet har udviklet en app, der udregner CO2-udledning for privatpersoner og tilbyder kompensation på abonnement. Samtidig arbejder appen for at motivere de 70.000 brugere til at lave små, konkrete ændringer i deres hverdag, som gavner klimaet.
”Vi er startet med en ambition om at gøre klimahandling mere tilgængelig og mere overskuelig for den almene borger. Klimahandling behøver ikke at betyder, at man går på kompromis med alt muligt. Det betyder bare, at man gør tingene anderledes,” siger Oskar Dahl, medstifter af Climaider.
Grønne udfordringer med skala
I appen får brugerne læring og bliver opfordret til handling i form af challenges: Prøv at være vegetar i en uge, skift til et grønnere elselskab eller afmeld de fysiske reklamer i postkassen.

”Man udleder 64 kg CO2 hvert år ved at modtage reklamer. Hjemme hos mig kom de ikke engang op i lejlighed – de røg direkte i skraldespanden, og det er jo fuldstændig vanvittigt. Så vi har gjort det nemt at trykke på en knap, og så er reklamerne afmeldt. Et godt eksempel på, at du kan reducere en del på dit klimaaftryk uden at du egentlig lægger mærke til det,” siger Oskar Dahl.
Et enkelt nej tak til reklamer en beskeden besparelse, men hvis alle 70.000 brugere af appen gør det, begynder det faktisk at batte noget.
”Vi leverer jo ikke hardware-løsninger, som producerer grøn strøm. Vi er i højere grad software, som i det her perspektiv kan bruges til at levere de nødvendige steps inden en eventuel brug af hardware. Og vi har brugt rigtig meget tid på at gøre det på en måde, hvor klimahandling er lidt mere sexet,” siger Oskar Dahl.
Derfor handler det for Climaider også mest af alt om at få så mange som muligt med på løsningen, så de små forskelle tilsammen bliver rigtig store.
”Det er et numbers game. Hvis vi havde 700 brugere, ville vi jo ikke have nogen eksistensberettigelse. Vi skal også gerne op og have væsentligt flere end 70.000 brugere, hvis vi virkelig skal rykke noget,” siger Oskar Dahl.