Det danske fintech-startup Spiir har overhalet både PSD2 og bankerne og tilbyder nu andre startups deres Nordic API gateway, som giver adgang til brugernes bankdata over hele Norden.

En åben bankverden med masser af innovation, konkurrence og plads til nye aktører. Det er det store løfte bag direktivet PSD2, som trådte i kraft i de fleste EU-lande i januar i år. Der er dog lige den hage, at de API’er, som startups og andre nye aktører skal bruge for at slippe innovationen løs, først skal være færdig i efteråret næste år.

Men indtil da har det danske fintech-startup Spiir lavet en platform, som andre virksomheder nu kan bruge til at samle data fra bankerne på brugerens vegne. En platform de netop har valgt at stille til rådighed for andre iværksættere under navnet Nordic API gateway.

”Med nye tiltag fra EU som PSD2 er det meningen, at banker skal åbne op for kundedata til gavn for forbrugerne. Desværre er standarden for, hvordan banker skal åbne op for data så meget forsinket, at alle andre end bankerne selv først står til at få adgang til data i efteråret 2019. Det gør Spiir op med. Vi har udviklet en platform som virker i den mellemliggende periode, og som giver alle adgang til data fra banken,” siger Rune Mai.

Samler bankernes API’er i én platform

Spiir laver egentlig en app, som hjælper unge med et nemt og hurtigt overblik over deres forbrug. Men for at få appen til at fungere gnidningsfrit, har Spiir haft brug for adgang til brugernes bankdata, så budgettet hurtigt kunne loades ind i appen.

Da bankerne i den proces enten ikke kunne eller ville stille en API til rådighed, som Spiir kunne trække på, har startuppet brugt år og millioner af kroner på at udvikle deres egen platform. De har simpelthen brugt reverse engineering og udnyttet de API’er bankerne selv bruger til deres mobilbanken.

”Når nu bankernes nye PSD2-API’er kommer, er der krav til, hvordan bankerne skal kommunikere deres data – men det er der ikke nu. Med Nordic API gateway har vi bygget en masse teknologi, der er relevant i overgangsperioden,” forklarer Rune Mai.

Læs også: PSD2 har ramt bankerne: Begyndelsen på mere samarbejdsvillig sektor

Det betyder dog ikke, at Nordic API gateway mister sin relevans den dag bankerne har deres egne API’er klar.

”Vi aggregerer alle bankernes egne API’er indtil én API, så de virksomheder der bruger vores API får en sømløs oplevelse – uanset hvilken bank, de skal hente data fra. I takt med at bankernes API’er drypvist bliver klar, vil vi skifte dem ud i vores samlede API. På den måde vil vi sætte den ægte PSD2-service fri: Man behøver ikke lave et partnerskab med banken for at få adgang til data,” siger han.

Derfor bliver Nordic API gateway også et nyt forretningsområde for Spiir, hvor andre startups kan betale sig til løsningen og komme langt hurtigere i gang med at integrere med banker over hele Norden, end det tidligere har været tilfældet.

Copenhagen Fintech: “Højner innovationen i Danmark”

De første danske startups står allerede parate til at bruge Spiirs nye platform, og hos Copenhagen Fintech er man ikke i tvivl om, at platformen kan være med til give iværksætterne nye muligheder, som kan sætte skub i væksten og skaber flere nye fintech-virksomheder og arbejdspladser.

Thomas Krogh Jensen, CEO i Copenhagen Fintech.

”Dette giver mulighed for at skabe nogle helt nye services, og det er der uden tvivl mange fremadstormende innovative fintech virksomheder som venter på at udnytte. Det vil eksempelvis blive lettere at tilbyde services som sammenligner priser på finansielle produkter fra forskellige udbydere. Andre nye digitale produkter kan give danske forbrugere en ny indsigt i deres forbrug ved hjælp af analyse og proaktive anbefalinger,” siger Thomas Krogh Jensen, direktør for Copenhagen FinTech.

Platformen aggregerer allerede API’er til banker i Danmark, Norge og Sverige, og så snart det regulatoriske er på plads åbner platformen også for Finland.

I sensommeren regner Rune Mai med at platformen er klar til at kunne initiere betalinger gennem bankernes API’er.