You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Spiir, Rune Mai

Spiir om vækst: “Vi er stadig relevante, fordi vi sætter forbrugeren i centrum”

@simone

De er en af de mere etablerede spillere på Danmarks fintech-skakbræt. Og for at blive ved med at være relevante i en branche i voldsom udvikling, satser Spiir på altid at sætte forbrugerne højere end store kapitalindsprøjtninger.

Det er nok ikke gået nogens næse forbi, at fintech er dér, hvor pengene er i tiden. Ser man på de europæiske markeder, er antallet af ventureinvesteringer vokset fra 230 finansieringer i 2015 til 242 i 2016, og på verdensplan er størrelsen af ventureinvesteringer stadig robust på totalt 13,6 milliarder dollars over 840 finansieringer, skriver KMPG i den globale analyse The Pulse of Fintech Q4 2016.

I Danmark har en ny analyse fra Vækstfonden slået fast, at langt størstedelen af de danske fintech-virksomheder er etableret inden for de seneste seks år, og blandt virksomhederne etableret efter 2010, har flere B2C-fokus.

“Det handler om at være relevant over for forbrugerne”

En af de nu ældre fintech-virksomheder, stiftet i 2011 med klart B2C-fokus er Spiir. Men selvom der kommer flere konkurrenter holder Spiir positionen, fordi de fra start har set sig selv som en forbrugerapp og har undgået at tage venturekapital ind, fortæller CEO og medejer Rune Mai.

“Begrebet fintech er opstået især gennem de etablerede bankers angst for dem, der innoverer i deres branche. Det er blevet coinet, og som de risikovillige investorer er fulgt med, er det blevet hipt. Vi er stadig relevante, fordi for os handler det om at være relevant over for forbrugerne og tale deres sprog – ikke bankernes og de etablerede institutioners,” siger Rune Mai og tilføjer:

“Dengang vi lancerede, levede vi i en verden, hvor få institutioner sad på informationerne om forbrugernes privatøkonomi. Det var dem, der havde værktøjerne til at styre den. Vi zoomede ind på forbrugerne og gav dem bedre adgang til selv at styre deres privatøkonomi.”

En helt ny kategori inden for PFM

Rune Mai kalder Spiir en ny kategori inden for personal finance management og fintech, fordi de har brugerne i fokus – specielt de unge – og fordi de tænker privatøkonomi på en ny måde, siger han.

“Vi er ikke dommere. Vi ved ikke, hvorfor folk køber, som de gør, vi ved kun, at de gør det. Vi stempler ikke deres køb, for så skræmmer vi dem væk. I stedet kender Spiir assistenten dit transaktionsspor og nudger en til at tænke over sin privatøkonomi og selv tage ansvar,” siger Rune Mai.

Fintech er ofte markedspladser udadtil – Spiir vil se indad

Han ser Spiir som en slags klub, ikke ulig forbrugsforeninger, som i fremtiden vil indeholde endnu flere aspekter af privatøkonomi.

“I fintechsektoren, synes jeg, at man ofte ser, at der skabes markedspladser udadtil. Vi vender det på hovedet. Eksempelvis med nogle nye tiltag, som er ved at blive i gang sat,” fortæller Rune Mai og løfter sløret for, at den nye feature i appen, Quiz din økonomi, bliver udvidet med points og streaks, at der bliver lavet et belønningssystem, og at Spiir vil begynde at betale regninger for unge.

“Vi vil bundle nogle gruppetilbud, så vores brugere kan spare penge. Unge har typisk ikke mange faste udgifter, der er måske forsikring, mobil, internet, husleje og streaming. Hvis Spiir er en stor klub, kan den klub forhandle på vegne af medlemmerne,” forklarer han.

Økonomi er et resultat af måden, vi lever på

Tanken er nemlig, at Spiir skal være appen, man bruger, når man vil noget som helst med sine penge. Rune Mai vil udfordre den måde, vi betaler på og gøre det nemt at tilgå sin privatøkonomi ét sted.

“Vi skal i højere grad tænke på, hvordan folk bruger betalingsmidler ude i livet. Vi skal tænke økonomi som et resultat af den måde, vi lever vores liv på,” siger Rune Mai.

Læs også: Spiir quizzer unge til bedre privatøkonomi

Men selvom mange af Spiirs konkurrenter søger venturekapital og ofte figurerer i medierne med nye millioninvesteringer, mener Rune Mai ikke, at det nødvendigvis er den bedste vej at gå, for at forblive relevant i en branche i hurtig udvikling.

“Markedet er stigende, når vi ser på fintechinvesteringer. Med Spiirs platform, kunne vi også sagtens gå til en venturefond og få penge. Men det er jeg ikke interesseret i. Der er en hype om, at får man kapital, er det fedt. Men kapital kommer altid med en pris,” siger Rune Mai.

“Var vi gået VC-vejen, var vi blevet for hurtigt kommercielle”

Han ser hellere, at man fabrikerer nogle samarbejdsaftaler, som kan være med til at give en god økonomi frem for at haste ud og finde venturekapital. Det, mener han, man skal vente med, til man har det hele på skinner og er klar til at ekspandere eller skalere.

“Det er sådan, vi har gjort i Spiir. Vi har en business angel og en bestyrelse, som alle har investeret for at sidde her. Upsiden for dem er så en andel i selskabet. Vi har aktivt ledt efter partnere og samarbejder med store finansspilere, som har givet millionbeløb for at lege med Spiir. Var vi i stedet gået VC-vejen, var vi nok ret hurtigt blevet kommercielle, og det havde nok smittet af på den måde, vi bliver opfattet på,” siger Rune Mai og tilføjer:

“Jeg har i stedet holdt godt fast i, at vi er en service, som er til for forbrugerne. Vi er ikke en platform, hvor vi scorer kassen på folks data. Vi vil i stedet lave noget, hvor dataen bliver sat i spil til forbrugerens fordel, og kun selv score en lille smule af den værdi, vi skaber.”

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY