You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Spiir

Spiir quizzer unge til bedre privatøkonomi

Spiir har netop lanceret en ny funktion på deres platform. De vil have bedre fat i de unge, for ifølge stifteren, er det endnu en underserviceret målgruppe, når vi taler økonomisk forståelse.

“Det er sjældent, man spørger sine venner, ‘Hvordan går det egentlig med din privatøkonomi?’ Det er meget mere livsbetonet, når man taler om penge; man er flad, på røven eller har ikke råd til en tur i biffen. Derfor er vi langt fra en spareapp eller en løftet pegefinger. Vi er mere en livsstilapp, som hjælper folk med at optimere deres livsstil, så de får råd til at nå deres ønsker.”

Sådan beskriver Rune Mai, CEO og medejer af Spiir, sin platform, som blev stiftet i 2011, men netop har lanceret en ny feature i appen, som hjælper især unge med at optimere deres privatøkonomi gennem gamification.

“Vi mener, at unge er et underserviceret segment i Danmark, når vi taler privatøkonomi. Dem, der typisk taler til unge om økonomi, er typisk over 50. De etablerede størrelser, som fortæller de unge, at de ikke har styr på deres penge. Vi har den omvendte holdning,” fortæller Rune Mai og fortsætter:

“Vi tager udgangspunkt i, at unge er digitale og ekstremt kompetente. Dem, der falder i forbrugslånfælderne, gør det ikke, fordi de ikke kan matematikken. Det handler i højere grad om at ville være en del af et socialt fællesskab og have de samme muligheder som andre. Vi hjælper dem med at gøre dem opmærksomme på deres vaner og lade økonomien være op til dem.”

Quiz dig til bedre privatøkonomi

Og de kan se, at det virker. Den data, som Spiir får adgang til, vidner nemlig om, at de unge flytter sig. De får mere struktur på deres økonomi, og beder Spiirs digitale assistent om at hjælpe dem med at holde øje med eksempelvis deres fastfood-forbrug. Nu kan brugere af Spiir så også quizze sig til bedre økonomi med den nye feature Quiz din økonomi.

Heri får brugerne mulighed for at interagere aktivt med deres budgetapp og data. Spiir laver mønstergenkendelser på dataen, og så popper der quizzer op, når mønsteret svinger. Kortene omhandler ens egen privatøkonomi, og det aspekt giver en konkurrencefølelse hos brugerne; det er jo deres egen økonomi. Selvfølgelig kan de svare korrekt på det.

“Det er en mild form for nudging, som får de unge til at tjekke, om det nu virkelig er rigtigt, hvis de svarer forkert på, hvor meget de har brugt på fastfood sidste uge. Det skaber en økonomisk bevidsthed uden at presse folk,” siger Rune Mai.

“Man bliver belønnet for det liv, man lever”

Tanken er på sigt, at man også skal kunne samle points og klare streaks. Et andet aspekt, som Rune Mai og teamet arbejder på at indføre, er et belønningssystem i samarbejde med forskellige butikker og kæder.

Her giver Spiir lokale erhvervsdrivende gratis adgang til Spiir-appen, hvor de får adgang til data om, hvor mange der i eksempelvis Aarhus bruger mere end 500 kroner på pizza om måneden. Dem skulle man måske lave et tilbud til, og få nogle af dem lokket over i ens egen butik. Butikkerne kan så oprette kampagner, som brugere af Spiir kan tilgå.

“Ens data bliver sat i spil på en måde, så man bliver belønnet for det liv, man lever,” siger Rune Mai og lægger vægt på, at ens private data ikke bliver givet ud til tredjeparter. Nok kan butikkerne se, hvor mange der bruger 500 kroner på pizza om måneden, men de kan ikke se, hvem de personer er. Butikkerne betaler så et lille beløb til Spiir, hver gang en bruger kommer ned og henter et tilbud.

“Vi har lavet en assistent, som gør det kedelige arbejde for en”

Appen lancerede Spiir i december, og siden da har 32.000 brugere fundet vej dertil. Dagligt vokser de med 300 downloads om dagen, hvor af de 270 bliver registrerede brugere, og 60 procent af dem tilknytter også deres bank til kontoen. Når de først har gjort det, er over 60 procent stadig aktive i uge 16, fortæller Rune Mai, som kalder det nogle rigtig fornuftige tal, især med tanke på, at lanceringen er foregået uden belønningsdelen, som Spiir regner med at rulle ud inden for det næste halve år. I løbet af 2017 håber Rune Mai så på at kunne rulle ud i hele Norden.

“For mig at se, har vi skabt en helt ny kategori inden for PFM (personal financial management red.) Vi har lavet en assistent, som gør det kedelige arbejde for en, og finder de historier, som er interessante om en og for en, som hjælper en til bedre økonomi og dermed livsstil,” siger Rune Mai.

UGENS STARTUP: