Det aarhusianske fintech Spiir har som en af de første modtaget en betalingslicens fra Finanstilsynet. Missionen er nu at bygge en prisbillig betalingsløsning, der med konto-til-konto betalinger i realtid kan udfordre Mastercard og Visa.

Når der skal handles på nettet, er det en helt indgroet del af ritualet at indtaste kortoplysningerne inden produkterne sendes mod hjemmeadressen.

Mens MobilePay er ved at ændre udtjekningsflow ved at inddrage mobilen, melder det aarhusianske startup Spiir – og deres open banking infrastrukturplatform Nordic API Gateway – sig nu også på banen med en løsning, der skal udfordre det gængse flow: Billige konto-til-konto betalinger i realtid direkte fra webshoppen.

“Vi er utroligt stolte af at modtage betalingslicensen, der gør os i stand til at innovere i et helt nyt felt og skabe brugervenlige betalingsløsninger for forbrugere og virksomheder med konto-til-konto betalinger. Det er vurderet, at 10 procent af alle detailhandelens transaktioner i 2020 vil komme fra konto-til-konto betalinger. Derfor vil vi bruge vores betalingslicens til at lave et simpelt konto-til-konto betalingsmiddel, som alle typer af virksomheder kan integrere med signifikante prisbesparelser og øget sikkerhed,” siger Rune Mai, CEO og stifter af Spiir.

Fintech-selskabet har de seneste år hjulpet mere end 340.000 danskere med økonomien med budget-appen af samme navn. Derudover leverer virksomheden Open Banking-infrastruktur gennem platformen Nordic API Gateway, der blandt andet hjælper banker som Jyske Bank og Danske Bank med at lave innovative løsninger med bankdata fra hele Norden.

I sidste måned lancerede Nordic API Gateway en ny betalingsinfrastruktur i Norden, der gør det muligt for virksomheder at bygge egne betalingsløsninger med realtids konto-til-konto betalinger, og med betalingslicensen – kaldet PISP – får startuppet nu også muligheden for at bygge et nyt betalingsmiddel, der kan implementeres i detailvirksomheder, webshop eller endda banker.

Udfordrer mastodonterne i bredden

Visionen med dette nye betalingsmiddel fra Spiir/Nordic API Gateway er at blive en stærk konkurrent til den eksisterende betalingssektor med den nye konto-til-konto løsning. Og selvom licensen er ny, har betalinger længe været på agendaen hos fintech-virksomheden, der i over et år har udviklet deres egen betalingsinfrastruktur.

Rune Mai mener nemlig, at der i høj grad er plads til nye spillere i betalingssektoren, og med den nye løsning vil han give forbruger en hurtig, bekvem og billigere løsning, når der skal betales.

“Vi har arbejdet i længere tid på at bygge betalingsløsninger. Det har været på agendaen fra starten for os og er på vej til at blive en del af vores kerneforretning. I sidste ende handler det om at øge sikkerheden omkring forbrugere og skabe bedre løsninger,” siger han.

Udmeldingen kommer formentlig til at betyde endnu en “virksomhed i virksomheden”, der skal levere en færdig betalingsløsning til detail- og webshops, så konto-til-konto betalingerne nemt kan integreres i det eksisterende betalingssflow.

Men samtidig åbner virksomheden for at hjælpe andre virksomheden med at bruge konto-til-konto betalingerne i andre løsninger, ligesom betalingsløsningen formentlig kommer til at spille en rolle i deres egen økonomi-app. Og med den bredde håber de, at kunne udfordre de traditionelle spillere.

“Visa og Mastercard udgør i dag næsten halvdelen af markedet i Europa. Kan vi opnå blot en lille del af dette marked, kan det blive en god forretning for os. Et af problemerne med at have meget få store, traditionelle betalingsspillere har været, at de har kunnet diktere priserne. Det nye betalingsdirektiv PSD2 er et kæmpe opgør med det, hvor der nu bliver plads til flere spillere som os med konkurrencedygtige løsninger til banker, fintechs, online-handel og detail,” siger Rune Mai.

Spiir & Nordic API Gateway blev i 2018 den første kontooplysningstjeneste i Danmark, også kendt som AISP (Account Information Service Provider), og er blot den anden fintech-virksomhed med en selvstændig betalingslicens i Danmark.