Spilbranchen boomer som aldrig før. Så hvorfor tøver investorerne stadig?

Spilbranchen boomer som aldrig før. Så hvorfor tøver investorerne stadig?

Mens den danske spilbranche efterhånden omsætter og eksporterer for milliarder hvert år, har spilstudierne stadig svært ved at finde investorer til nye projekter. Der er endnu ikke nok investeringshistorik, lyder en af forklaringerne fra venturekapitalfondene.

Idéen om, at spilbranchen skulle være et fænomen forbeholdt en særlig nørdet nichegruppe er efterhånden så bedaget, at den for længst er lagt på hylden. I dag spiller verdensbefolkningen som aldrig før – på computeren, konsollen eller telefonen. Den globale spilindustri omsætter årligt for mere end 200 mia. dollars – meget mere end både film- og musikbranchen.

I 2020 omsatte den danske spilbranche for cirka 2,65 mia. kroner ifølge branchens eget estimat – en kolossal stigning på 184 procent siden 2017. Alligevel er vores nabolande langt foran på området med industrier, der er mange gange større end den danske. Alene i Sverige omsatte man samme år for 24,5 mia. kroner.

Det fik i december en række spilstudier og Producentforeningen til at efterlyse en bredere anerkendelse fra den danske investeringsside af en industri i enorm vækst. Investorer og venturekapitalfonde tøver med at investere, fordi det er for svært et område, lød kritikken. Og det kan der være noget om.

Anders Bach Waagstein, investerings-manager i Pre Seed Ventures (PSV) Tech01-fonden.

“Historik og erfaring er enorm vigtigt for at vurdere potentialet i helt tidlige spil-startups. Her mangler historikken – både hos os og generelt i det danske økosystem – og derfor står mange investorer kun tilbage med en subjektiv vurdering af, om et spil-startup er godt eller skidt. Og det er både utilstrækkeligt og en meget risikofyldt baggrund at træffe en investeringsbeslutning ud fra,” forklarer Anders Bach Waagstein, der investerings-manager i Pre Seed Ventures (PSV) Tech01-fond.

I PSV investerer de aktivt i virksomheder som Gamerpay, der arbejder strukturelt i spilbranchen som handelsplatform for ’skins’ på tværs af forskellige spiltitler. Men det er stadig meget svært at investere i studierne, der producerer eller udgiver selve spillene. Her savner det danske økosystem omkring spilbranchen noget erfaring og nogle exits, mener Anders Bach Waagstein.

“Det, man har set på eksempelvis b2b-SaaS-området, er, at der henover en årrække er kommet generationer af succesrige virksomheder, hvorfra der er udsprunget nye hold og virksomheder med løsninger. Det er sådan, et økosystem bliver bygget op. Erfaringen gør simpelthen, at man skaber nogle meget skarpere projekter. Der vil jeg tro, at vi i spilbranchen stadig mangler generation 2 og 3,” vurderer Anders Bach Waagstein.

Hønen og ægget

Også organisatorisk er der dilemmaer i branchen.

I modsætning til fx Sverige, hvor man har den dedikerede brancheorganisation Dataspelsbranschen, hører danske spilstudier stadig under Producentforening sammen med en række andre kreative og visuelle erhverv. Og når spiludviklerne søger støtteordninger, skal det gøres gennem Dansk Film Institut (DFI).

Det afføder, at spilstudierne pejler uhensigtsmæssigt meget efter kunst og kultur, og for lidt efter at blive en stor og bæredygtig forretning, mener Søren Gleie, der er CEO i og stifter af det børsnoterede spilstudie Trophy Games, som udover selv at udvikle spil også investerer i andre spilvirksomheder.

“Det er uheldigt, at den eneste støtteordning i Danmark ligger under DFI, hvor der er stærke kriterier inden for de kunstneriske og kulturelle værdier. Det betyder, at mange små studier eller spiludviklere former deres produkt i den retning – og det opløser det kommercielle mindset, der skal være i de her potentielt store spilvirksomheder, inden de overhovedet er kommet i gang.”

Gleie savner i høj grad en bredere anerkendelse på samfundsplan, der kan være med til at forløse potentialet i den danske spilbranche.

“Det er uambitiøst, at vi ikke har vores egen brancheorganisation i spilindustrien, men skal ’dele’ med filmbranchen. Det burde nærmest være omvendt. Filmbranchen er jo størrelsesmæssigt ingenting i forhold til spilbranchen,” fortæller han.

Søren Gleie, CEO og stifter af Trophy Games.

Når det kommer til de manglende investeringer, er det på mange måder historien om hønen og ægget. Det er en gordisk knude, der fordrer, at man i alle dele af økosystemet bliver bedre til at arbejde med spiltitler som investeringer, forklarer Trophy Games-stifteren.

“Venturekapitalfondene ser det som en investering ligesom alt mulig andet. Og vi er endnu ikke nået til et punkt, hvor spil-startups i dag har den nødvendige erfaring i teamet fra andre exit eller den påkrævede professionalisering, der gør det lettere at få investorerne med ombord. Men på et tidspunkt kommer der exits, og så kommer vi til at se en helt anden traction og investeringsvillighed – det er jeg slet ikke i tvivl om,” vurderer Søren Gleie.

FREE E-PAPER:
Get our magazine "Games as a Business"

…you will also be signed up for our weekly newsletter with the latest news and stories from the Danish startup-ecosystem!

Vi spammer ikke, og du kan altid afmelde dig igen!
Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.