Spinderihallerne i Vejle summer af nye tiltag. Et af indsatsområderne er at ruste virksomhederne til fremtidens digitale forretningsmodeller. Det gøres blandt andet med et FabLab, og så er TechSavvy Media flyttet ind for at øge fokus på Trekantsområdets startups.
Der findes næsten ikke den sektor, hvor digitaliseringen ikke allerede har grebet ind. Og det bliver kun mere i fremtiden. Integrationen mellem den digitale verden og den fysiske produktion vil være central, og digitale kompetencer bliver nødvendige for at sikre jobs i fremtiden.
Trekantsområdet profilerer sig som Danmarks produktionscentrum. Og i takt med industriens skifte, er det også et vækst- og erhvervscentrum, som er blevet mere interessant for startups.
I Spinderihallerne i Vejle oplever man, at både store og små virksomheder, som bryder ind i miljøet, har en interesse for at udvikle viden og implementere brugen af nye teknologier. Og samspillet imellem de små agile virksomheders stærke innovationsevne og de store virksomheders stærke netværk skaber en unik mulighed for nye forretningsgrundlag.
Der skal satses mere på digital fabrikation
Et af indsatsområderne i Spinderihallerne er netop at ruste virksomhederne til en ny virkelighed, hvor digitale forretningsmodeller er afgørende for at overleve, fortæller leder af Spinderihallerne og chef for Innovation og Entrepenørskab i Vejle Kommune, Lene Lawaetz.
Derfor satses der nu for alvor på digital fabrikation, som skal bidrage til både at udvikle nye forretningsmodeller og personlige kompetencer hos virksomheder, iværksættere, studerende og borgere samt i det offentlige.
Et FabLab, som skaber kontakt til startups i hele verden
Ved blandt andet at tilbyde FabLab-faciliteter med fokus på rapid prototyping og 3D-print og den internationale FabAcademy-uddannelse, håber Lene Lawaetz, at man med FabLab kan styrke virksomhedernes vækstpotentiale:
”Vi er kommet langt med at have fundet nogle rigtig spændende samarbejdspartnere rundt omkring i verden i forhold til at arbejde med digital fabrikation som indsatsområde. Vi tror på, at vidensdeling er vejen frem, og vi kan se, at vores samarbejde med MIT omkring uddannede instruktører via FabAcademy-uddannelsen, giver pote,” siger hun og tilføjer:
“At være en del af FabAcademy skaber kontakt til andre startups i hele verden, og den kontakt giver mulighed for sparre med andre deltagere fra hele verden. Den fælles vidensdeling giver virksomhederne mulighed for at komme frem til den bedste løsning.”
TechSavvy Media skal styrke kontakten til techvirksomhederne
En del af de nye tiltag hos Spinderihallerne er TechSavvy Media nye satellitredaktion, som er flyttet ind. For TechSavvy Media er Spinderihallerne interessante, fordi der eksisterer et fælles ønske om større opmærksomhed på tech og nye virksomheder i Trekantsområdet. Redaktionen er et led i visionen om at dække hele Danmark og på sigt Norden, og med en journalist lokalt placeret har TechSavvy Media bedre mulighed for at følge udviklingen i startup-miljøet i denne del af Danmark.
Lene Lawaetz er glad for, at TechSavvy Media har valgt at lægge deres satellitredaktion i Spinderihallerne:
”Med vores store netværk og satsning på digital fabrikation, så bliver der rigtig meget at skrive om. Vi er lige nu i gang med at rokere om, og vi vil gerne i kontakt med endnu flere techvirksomheder. Derfor skal det også være en åben invitation til , at være med til at præge vores fremtidige arbejde,” siger hun.
”Nøglen til bæredygtig vækst hænger sammen med kreativitet og innovation”
I Vejle har de gamle bomuldsspinderier siden 2003 dannet ramme om Spinderihallerne, som i dag er et af Danmarks største udviklings- og innovationsmiljøer. Det huser i øjeblikket cirka 70 mikrovirksomheder, som blandt andet arbejder inden for design, kommunikation, konceptudvikling og teknologi. Fælles for dem alle er deres passion for at skabe og lyst til at mødes og prøve ting af på tværs af brancher.
Netop fællesskabet og diversiteten i typen af startups er ifølge Lene Lawaetz det, der gør Spinderihallerne unik i forhold til andre danske iværksættermiljøer:
”Nøglen til bæredygtig vækst hænger sammen med kreativitet og innovation. Vi tror meget på vores designkompetencer og på at både kunstnere, designere og arkitekter har en hel masse at byde på. Dertil kommer, at viden om ny teknologi kan løfte de forskellige brancher og ved at gå sammen i nye fællesskaber, skaber de et helt nyt udviklingspotentiale for deres forretning. Sætter du mennesker med forståelse for teknologi sammen med mennesker, som arbejder designdrevet, får du skabt et stærkt samspil.”