This post is also available in: English
Spinouten fra Aarhus Universitet har udviklet avanceret teknologi, der tillader analyse af krypterede data uden at kompromittere personlig anonymitet.
“Vi har skabt et paradigmeskift i dataanalyse. Nu kan vi for eksempel rangere økonomisk rigdom uden at afsløre individuelle indkomster,” siger Peter F. Frandsen, CTOCTO betyder Chief Technology Officer og er den øverste ansvarlige for en virksomheds teknologiske strategi og udvikling. CTO’en leder teknologiteamet og sikr... More og medstifter af Partisia til Aarhus Universitet.
Virksomhedens kernekompetence er at behandle og analysere krypteret data, hvilket åbner for nye muligheder inden for informationsudvinding. Det gælder dog ikke kun når det kommer til individuelle formuer, men eksempelvis også hvis man vil have sundhedsdata
”Sundhedsdatastyrelsen har en masse viden om danskernes sundhed, Danmarks Statistik ved en masse om danskernes transportvaner, hvor de bor, hvor meget de tjener og den slags. Ved at kombinere de to datasæt kan vi få en masse ny viden, men myndigheder må ikke dele individdata, så det kan ikke lade sig gøre,” siger Peter F. Frandsen og præsenterer løsningen på problemet:
”Vi kan kryptere data på en måde, så man kan dele resultater baseret på individers data uden at dele data. Det vil sige, at vi kan få aggregeret viden om personer fra både Sundhedsdatastyrelsen og Danmarks Statistik, men uden at vide, hvem data omhandler. Det giver nogle helt nye perspektiver på, hvordan man kan dele data og opnå ny viden.”
Deres krypteringsløsninger sikrer både øget datasikkerhed og beskyttelse af privatlivet. Teknologien de bruger er kendt som sikker flertalsregning (MPC), der forventes at få bred anvendelse på tværs af sektorer. Peter vil præsentere teknologiens potentiale på en konference på Aarhus Universitets den 18. april.
Du kan læse mere om konferencen her: Cybersecurity: How do we maintain trust in our digital society?