You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Sponseret: Digitale agtechs og det etablerede landbrug skal finde fremtiden sammen

@sebastian

Med indsigt direkte fra landmændene har startuppet Commoditrader bygget en markedsplads, hvor flere millioner ton korn indtil videre har været udbudt til salg. Magi opstår, når nye udfordrere og etablerede spillere arbejder sammen, og det vil Nordeuropas største landbrugsmesse Agromek gerne understøtte.

Med indsigt direkte fra landmændene har startuppet Commoditrader bygget en markedsplads, hvor flere millioner ton korn indtil videre har været udbudt til salg. Magi opstår, når nye udfordrere og etablerede spillere arbejder sammen, og det vil Nordeuropas største landbrugsmesse Agromek gerne understøtte.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med nordeuropas største landbrugsmesse ‘Agromek‘.

Mere end 2.000 landmænd og handelshuse har annonceret næsten fem millioner ton korn og råvarer på platformen Commoditrader. Det kan lyde af meget, men det er kun starten. For det er kun godt et år siden, at startuppet lancerede platformen.

Ideen går tilbage til 2016, hvor medstifter Ida Boesen arbejdede som trader i Danmarks største grovvareselskab DLG. Her sad hun og handlede forskellige landbrugsprodukter på det internationale engrosmarked.

”Det foregår meget ligesom aktiehandel foregik i gamle dage, hvor man bruger telefon og e-mails til at tale med brokere for at nå bredere ud i markedet – og jeg tænkte, at det måtte kunne gøres smartere,” forklarer hun.

Aktiehandlen er for længst blevet digitaliseret, og hun ønskede at gøre det samme med handlen af korn og råvarer. Både for at give de store spillere et bedre overblik over markedet, men også så almindelige landmænd kunne få flere muligheder for at afsætte deres afgrøder til den bedst tilgængelig pris.

Efter års forberedelse og udvikling sammen med medstifteren Julie Karl Koch Fahler blev platformen lanceret i april sidste år. Og det krævede et tæt samarbejde med markedet, for at få alle interessenter med.

Stifterne af Commoditader: Julie Karl Koch Fahler og Ida Boesen
Stifterne af Commoditader Julie Karl Koch Fahler og Ida Boesen

Forandringer bliver digitale

At der sker store forandringer i landbruget, er ikke noget nyt. Nogle gange er forandringerne drevet af store etablerede spillere, andre gange af unge startups som Commoditrader.

Til gengæld er det – som i de fleste andre brancher – noget relativt nyt, at forandringerne er drevet digitalt. Derfor mente Agromek – Nordeuropas største landbrugsmesse – at det var nødvendigt at lave et mødested for landbrug og teknologi, da de afholdte den seneste messe i 2018. Et mødested der fik navnet ’Agromania’.

”Vi ville lave et fremtidsområde, hvor man viser det allernyeste – både det der er på markedet, og det der er på vej. Og det skulle ikke være en teoretisk fremtid med brochurer og powerpoint, men et sted, hvor man kunne se og føle på fremtidsprodukterne,” forklarer Claus Hermansen, Direktør for Dansk Agroindustri & Agromek.

Til ’Agromania’ inviterede man en blanding af studerende, startups – blandt andet Commoditrader – etablerede virksomheder og større organisationer som Seges og Teknologisk Institut.

Ideen var at skabe et sted, hvor dem der mest besøgte messen for at se landbrugsmaskiner kunne møde den nyeste teknologi – og hvor de tech-interesserede kunne møde det traditionelle landbrug. Så de sammen kunne smage på fremtiden.

“Vi snakkede om, at det skulle være sådan, at når man havde været i fremtidsområdet i en halv time, så måtte det gerne summe lidt, og man måtte gerne være lidt ør i hovedet. Så måtte man gerne trænge til at få en kop kaffe og tænke lidt over det, man havde set. Vi kom et godt stykke med at få det til at summe og vibrere i 2018, men næste gang gør vi endnu mere for, at man kan føle og opleve de nye teknologier,” siger Claus Hermansen.

Man skal lytte til erfaringen

Med platformen forsøger Commoditrader at skabe nye muligheder i et traditionelt marked. Dels skaber de en ny gennemsigtighed ved at forbinde alle interessenterne ét sted. Dels giver platformen muligheder for at omgå eller selv vælge sin mellemmand; en landmand kan sælge direkte til en anden landmand, eller vælge det bedste tilbud fra handelshusene.

I bund og grund er platformen altså en markedsplads, hvor alle spillere får adgang på samme vilkår. Men det er ikke alle spillere, der var lige interesserede i den fulde transparens. Derfor gjorde iværksætterne det også muligt at sætte nogle barrierer op – priserne kan fx variere alt afhængig af, om man er landmand eller handelshus – for at imødekomme markedets interesser.

“De store spillere sidder jo på markedet. De tjener penge på fragmenteringen, så det er ikke i deres interesse at give alle den samme indsigt.”

”De store spillere sidder jo på markedet. De tjener penge på fragmenteringen, så det er ikke i deres interesse at give alle den samme indsigt. Men de er på vej. Og hvis ikke du forholder dig til, hvordan markedet fungerer i forvejen, når du udvikler sådan en platform, kommer du aldrig ind,” siger Ida Boesen.

Derfor var det også vigtigt fra start at lytte til alle interessenterne på det eksisterende marked. For hvis ikke både landmænd og handelshuse fik fordele af platformen, ville det aldrig blive en aktiv markedsplads.

Fordi korn sælges på terminer og der et underliggende futuremarked som får prisen til at svinge dagligt handles korn og råvarer anderledes end en stol på Den Blå Avis Korn er ikke bare korn der er forskel på blandt andet indholdet af vand og protein Og fragten er en vigtig faktor når man køber 100 tons korn som køres på tværs af landet vil man gerne have inkluderet fragtprisen fra start Alt sammen krav i markedet som Commoditrader har arbejdet ind i platformen på forskellige måder for at give ny værdi ved at gøre markedspladsen digital

Oplagt møde med det etablerede

For at imødekomme de mange specifikke krav, der er til kornhandel, gik Commoditrader tidligt i dialog med det etablerede landbrug. Og selvom de var en ny digital spiller, blev de taget godt imod.

”Det har været en fantastisk oplevelse at arbejde sammen med landbruget. De har været enormt opbakkende og virkelig forstået, hvad vores platform kan betyde for dem,” siger Ida Boesen, og fortsætter:

”Landbruget har ry for at være en meget konservativ branche, men det ser jeg altså ikke. Det er mennesker, der driver virksomheder professionelt og forstår markedsmekanismerne.”

Derfor var det også en god mulighed for Commoditrader at deltage i det nye ’Agromania’-område på Agromek, allerede inden deres platform var klar til lancering.

”Vi var sindssygt glade for at være med. Vi præsenterede på tech-scenen og fik rigtig meget god feedback. Du møder stort set alle store virksomheder og landbrug på Agromek, og det er klart, at det er vigtigt for sådan nogle som os at komme ud og blive hørt og have dialogen,” siger Ida Boesen, og roser Agromek for at satse på den digitale del af landbruget:

”Det er virkelig stærkt, at man så tidligt begynder at se den teknologiske udvikling og bakke op om at få agtech-virksomheder frem i lyset. At bakke op om den position Danmark har – også når det gælder agtech og ikke bare landbrug generelt,” siger hun.

Digitale successer skal frem i lyset

Gennemsnitsalderen for en dansk landmand er ret høj, så der er brug for, at flere unge interesserer sig for landbruget i Danmark, hvis innovationen skal fortsætte. Og Claus Hermansen håber, at det større fokus på den digitale del af landbruget, kan være med til at åbne øjnene for erhvervet for en ny målgruppe.

”Hvis unge mennesker går og tror, at man bliver beamet 20 år tilbage i tiden ved at arbejde i landbruget, så tager man grueligt fejl. En traktor er fyldt med skærme og tablets – og ligner jo nærmest et rumskib i dag,” siger han med et grin.

Og han bakkes op af stifteren af Commoditrader, der også gerne ser fortællingen om det digitale landbrug komme længere frem i rampelyset.

”Det er jo ikke for ingenting, at dansk landbrug bliver set som det mest innovative og toneangivende i verden. Det har været en del af kulturen, at man altid har skullet udvikle sig for at blive ved med at være de bedste. Det er ikke for sjov, at man kalder det landbrugets Silicon Valley,” siger Ida Boesen.

FAKTA: Agromania

  • ’Agromania’ er en del af Agromek, som med 40.000 deltagere fra ind- og udland er Nordeuropas største landbrugsmesse.
  • Agromania er messens fremtidsområde, hvor deltagerne kan se, hvad der kommer til at ske i landbruget i den nærmeste fremtid.
  • I 2018 blev den første udgave af Agromania afholdt, hvor startups, etablerede virksomheder og organisationen udstillede fremtiden. Der blev samtidig afholdt en ’Student Challenge’ for studerende.
  • Når messen afholdes d.19.-22. Januar næste år, vil der igen være et Agromania-område, hvor startups kan købe en færdig konceptstand.
  • Læs mere på agromek.dk.

 


Artiklen er en del af temaet om ’Fremtidens Landbrug’. Du kan læse næste artikel i temaet her:

4 landbrugsopfindelser der ændrede verdens gang

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY