Da Andreas Lolle og Steffen Nielsen Österberg for ni år siden skiftede tilværelsen på studiet ud med udviklingen af en batteridrevet stenvogn til byggebranchen, var målet klart.
”Det var en ide vi havde fra starten: Tænk hvis man kunne tjene penge på opfindelser, og tænk hvis man kunne nøjes med at lave udvikling og få andre til at producere og sælge. Det var drømmen,” fortæller Steffen Nielsen Österberg.
Stenvognen fik navnet Smartmover og er siden blevet patenteret, licenseret og solgt i over 1500 eksemplarer til den danske byggebranche. Og mens de to opfindere har etableret det lille opfinderhus ’Lolle & Nielsen Inventions’, der siden har ansat en håndfuld ingeniører og udviklet en lang række forskellige produkter, er licens-indtægterne fra deres første opfindelse kun gået opad.
”Vi er dybt afhængige af hele tiden at skulle have nye produkter på markedet, men patenterne gør produkternes indtjening langtidsholdbare. Så rettighederne er et eller andet sted produktet. Det er jo det, man binder licensaftalen op omkring,” siger Steffen Nielsen Österberg.
For en iværksætter kan et patent være forskellen mellem en god idé og en gunstig forretning. Særligt hvis det lykkes at få den rigtige samarbejdspartner med om bord. Desværre går mange iværksættere glip af de store fordele, fordi de har vanskeligt ved at finde samarbejdspartnere uden for deres eksisterende netværk.
Opfindere har brug for partnere
For Lolle & Nielsen Inventions har samarbejdspartnere været helt centrale i at gøre opfinderdrømmen til en bæredygtig forretning. Og det gælder også mange andre mindre virksomheder.
En ny undersøgelse fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, viser, at halvdelen af alle patenterede opfindelser, der kommercialiseres af SMV’er, er resultat af et samarbejde med andre virksomheder. 85 procent af virksomhederne peger på, at samarbejde kan give dem større indtjening, og 73 procent ser samarbejde som en mulighed for at opnå øget markedsadgang.
”Mange iværksættere er udfordret på ressourcer, og det kan koste dyrt ikke at have de rigtige samarbejdspartnere.”
”Mange iværksættere er udfordret på ressourcer, og det kan koste dyrt ikke at have de rigtige samarbejdspartnere. Det er afgørende for mange iværksætteres muligheder for at kommercialisere deres opfindelser, at de kan indgå samarbejde med andre virksomheder for at skalere deres forretning, styrke markedsadgangen og i sidste ende øge deres indtjening,” siger Anne Rejnhold, kontorchef i Patent- og Varemærkestyrelsen.
Undersøgelsen viser dog også, at det er en kæmpe udfordring for iværksætterne og SMV’ere at finde samarbejdspartnere uden for deres allerede eksisterende netværk. 77 procent af iværksættere og SMV’erne finder deres nye samarbejdspartnere via personlige kontakter, mens 67 procent bruger eksisterende forretningspartnere. Herved går virksomhederne potentielt glip af nye samarbejdspartnere, som ville komplementere deres forretning bedre.
Virksomheder åbner op for licensering
Hos Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut rådgiver man privatpersoner, som kommer med en god idé, de skal have hjælp til at videreudvikle. Det betyder, at de sjældent har produktionsapparat, markedsføringskanaler eller nødvendigvis brancheerfaring – eller for den sags skyld ambitioner om at få det. Produktet er den gode ide, og de ønsker at finde en partner, der gennem licensering kan hjælpe med at få produktet til markedet.
”Virksomheder kan godt starte uden at ansøge om et patent, men for licensering er rettigheder som patenter afgørende – for det er rettighederne til din idé, som du sælger,” siger Nikolaj Ilsted Bech, projektleder i Opfinderrådgivningen.
Mens et patent på en opfindelse er den mest kendte type beskyttelse, kan rettighederne til design og varemærke også være afgørende, når der skal findes en partner.
Når ideen er udviklet og rettighederne sikret, er det gode spørgsmål så, hvordan man rent faktisk finder sådan en partner, hvis ikke man lige har en produktionsvirksomhed i sit umiddelbare netværk?
”I første omgang er det en god ide at afsøge, hvilke virksomheder der har en produktportefølje, hvor ens opfindelse vil passe godt ind. Dernæst – og det lyder simpelt – er det bare at kontakte dem. Og erfaring viser, at de tit inviterer indenfor, hvis man viser, at man kender deres virksomhed, og kan argumentere for, at ens opfindelse passer ind,” siger Nikolaj Ilsted Bech.
Han mener, at det er vigtigt at holde sig for øje, at den potentielle samarbejdspartner har ét primært fokus: At man kan skabe en forretning på det, der kommer ind ad døren. Det er altså en god ide også at have en indikation for interessen i markedet, for kan man sandsynliggøre et win-win samarbejde, er det erfaringsmæssigt nemmere at sparke døren ind til en partner – også selvom de ikke har erfaring med licensering.
”I år er det lykkedes 15 gange med licenseringsaftaler fra privatpersoner. Og vi ser faktisk en tendens til, at virksomhederne bliver mere opmærksomme på og åbne overfor innovation, der kommer udefra,” siger Nikolaj Ilsted Bech.
Partneren skal vurderes nøje
For opfinderhuset Lolle & Nielsen Inventions er partnerskaberne opstået på alle mulige måder. Gennem professionel networking, en privat vens ven og gennem uopfordret kontakt til opfinderne selv under en kampagne på Kickstarter. Samtidig har licensaftalerne været baseret på både patenter og designbeskyttelse, mens varemærker først er blevet registreret af licens-tageren.
Men selvom aftalerne er kommet i mange former og størrelser, har det vigtigste altid været, at partneren var den rigtige til at løfte opgaven med at bringe opfindelsen ud i verden.
”Når vi står med et produkt, hvor vi har finansieret tre års udvikling med prototyper og test – og der så kommer nogen udefra og vil lege med, som skal overtage, er det vigtigt at kende partneren,” siger Steffen Nielsen Österberg.
Derfor overvejer man detaljer som minimumslicens – hvor meget licenstageren forpligter sig til minimum at betale i royalties – og geografisk eksklusivitet – hvor stort et marked licensen gives til – altid nøje.
”Det er afgørende at have styr på aftalen, for partneren kan ’make or break’ forretningen,” siger Steffen Nielsen Österberg.