Op mod 200 teenagere fra Vejle-området skal dyste i at bygge den bedste ”shitty robot” frem mod Robot Galla i marts. Siemens Gamesa RE og FabLab Spinderihallerne er gået sammen om det nye projekt, som skal skærpe pigers interesse for teknologi og robotter.

Det stereotype billede af en flok robotbyggere blev sat på prøve, da Spinderihallerne i Vejle onsdag inviterede til MachineCamp. Deltagerne var elever fra folkeskoler og gymnasielle uddannelser i området. Der var en klar overvægt af piger. Og samtidig kom de fire oplæg på dagens camp fra kvinder, der arbejder i robot- eller makerindustrien.

”Målet med oplæggene fra de fire, kvindelige rollemodeller, som arbejder med teknologi, er, at inspirere børn, unge og voksne fra skolerne – og give især pigerne mulighed for at få hands on med maskinbyggeri og digitale fabrikationsteknologier. Vi ved fra forskningen, at det er afgørende for de unges senere karrierevalg,” siger Peter Dahl, læringsrådgiver for makerspacet FabLab i Spinderihallerne, der har været med til at arrangere MachineCampen.

De inviterede til campen var 50 lærere og elever fra Vejle-området, der var samlet for at lære om robotindustrien og prøve kræfter med at bygge robotter gennem forskellige workshops. Dagen var nemlig en optakt til Shitty Robots Galla den 13. marts, som afholdes i samarbejde med vindmøllegiganten Siemens Gamesa RE, hvor eleverne skal dyste om at lave de bedste ”shitty robots”.

Pigerne blev tidligt specialister

Når det ellers lykkedes eleverne at løsrive sig fra deres robotbygning, cirkulerede de i løbet af MachineCampen mellem fem forskellige workshops, for at blive klædt på i forskellige discipliner indenfor robotbyggeri.

Blandt deltagerne var 10 elever fra 7.-9. klasse på Kirkebakkeskolens forskerlinje. En skole, der er en af pionererne indenfor FabLab@School – et makerspace-koncept for folkeskoler – og som siden 2015 har haft sit eget makerspace.

”Det er vigtigt, at vi får eleverne med ud på sådan en dag her, for det er ikke os lærere, der skal stå ved tavlen og undervise dem i at bygge robotter. Når vi sammen undersøger tingene, får vi en meget større vidensbase. Da vi fik maskiner til FabLabbet på skolen, fik elevteams til opgave at installere og skrive vejledninger til dem, og sådan gør vi også her i dag,” forklarer Anders Thorup.

Anders Thorup, lærer og FabLab-vejleder på Kirkebakkeskolen.

I tråd med MachineCamp-dagen, som har et særligt fokus på piger som robotbyggere, er det også de 10 piger fra skolens forskerlinje, der er med på dagen. Og på skolen oplever Anders Thorup allerede, hvordan det påvirker pigerne, at have adgang til de nye maker-teknologier.

”Det er 50/50, hvem der bruger FabLab på skolen, men faktisk har mange af de elever, som tidligt blev specialister, været piger. Vi har i dag tidligere elever tilknyttet til vores lab, mens de går på gymnasiet, og det er primært piger – og de har alle sammen valgt uddannelser indenfor det naturvidenskabelige felt efter gymnasiet,” fortæller Anders Thorup.

Giver førstehåndsindtryk af STEM-karrieren

Shitty Robot-projektet løber over to events frem til den store galla-finale i marts. Siemens Gamesa RE har valgt at støtte projektet som ét af otte projekter på verdensplan blandt 192 indsendte. Og det skyldes ikke mindst projektets udgangspunkt i FN’s verdensmål, som spiller en særlig rolle i Siemens Gamesas nye impact-strategi.

”Vi valgte hovedsageligt projektet, fordi det har stærkt fokus på lighed mellem kønnene. Ved at involvere flere piger og få dem begejstrede for robotics håber vi, at flere vil søge en karriere indenfor STEM-fagene. Fag der åbenlyst er nøglen til innovation i en industri som vores,” siger Lisa-Marie von Raepke, Senior Manager for CSR i Siemens Gamesa.

Patrycja Debska, M.Sc. i Manufacturing Technologies og ansat ved Siemens Gamesa, var blandt de kvindelige rollemodeller, der inspirerede eleverne under MachineCamp i Spinderihallerne, Vejle.
Patrycja Debska, M.Sc. i Manufacturing Technologies og ansat ved Siemens Gamesa, var blandt de kvindelige rollemodeller, der inspirerede eleverne under MachineCamp i Spinderihallerne, Vejle.

Samtidig kommer medarbejderne fra de lokale Simens Gamesa-afdeling til at være involveret i elevernes robotbyggeri.

“Flere af vores ansatte er frivillige på de events, vi laver sammen med Spinderihallerne frem til marts. De støtter eleverne med deres ingeniør- og programmerings know-how, når eleverne skal planlægge og bygge robotter, men det er også en chance for at give eleverne et førstehåndsindtryk af, hvordan en karriere i et STEM-fag kan se ud,” siger hun.

Shitty Robots Galla afholdes I Spinderihallerne i Vejle d. 13. Marts.

Fakta om Robot Galla:

  • Det første år er målet, at 200 teenagere fra Vejle-området – flest piger – deltager i galla-showet sammen med ansatte fra Siemens Gamesa og andre produktionsvirksomheder. Kriterierne for at deltage er: Byg og præsenter en robot, der udfylder en funktion i hverdagen, film den i funktion, den skal være ”shitty” og kunne styres automatisk, dvs. af en ”mikro kontrol”. Efter showet får de unge tre uger til at færdigproducere YouTube film. Der er opstillet priser til de tre bedste film.
  • Januar holdes MachineCamp for lærere og elever, hvor fokus er at ruste og inspirere skolerne til selv at kunne arbejde med teknologiprojekter.
  • I vinterferien holder Elevakademiet 3-dages Robot camp i Spinderihallerne, og HTX, Rosborg Gymnasium & HF, Campus Vejle og fem folkeskoler bygger robotter i undervisningen.
  • FabLab Spinderihallerne vil også dele erfaringerne med 400 danske lærere og 300 teknologientusiaster globalt, så de kan blive del af initiativet og motivere flere piger både i Danmark og internationalt til at bygge med teknologi.

Om Siemens Gamesa’s SGRE Impact-program:

  • Siemens Gamesa Renewable Energy (SRGE) har lanceret et nyt globalt Impact-program, som gennem forskellige projekter skal gøre en positiv forskel i de udvalgte områder.
  • Projekterne indstilles af Siemens Gamesas egne medarbejdere og er et forsøg på at engagere medarbejderne i det lokalområde, som deres afdeling ligger i.
  • Alle projekter, der er tildelt midler fra SRGE Impact er vurderet ud fra deres evne til at arbejde med at løse globale udfordringer med fokus på FNs 17 verdensmål. ”Robots – also for girls” er udvalgt på grund af projektets indsats på FN verdensmål nr. 5: Lighed mellem kønnene.
  • SRGE Impact er et globalt initiativ og i alt er der indstillet 192 projekter fordelt på 39 lande. Heraf er kun 8 projekter udvalgt til implementering – heraf projektet indstillet af Siemens Gamesa og FabLab Spinderihallerne. Projektet er tildelt den maksimale støtte.