Det aarhusianske startup Resilio har modtaget både offentlige og private investeringer til at hjælpe stressramte i hele verden med at håndtere og forebygge stress ved hjælp af nyskabende teknologi og åndedrætsøvelser.

Træk vejret ind. Pust ud.

Forskning viser, at den rette rytme i vejrtrækningen kan lindre nervesystemet og blive en slags modgift mod stress. Nu skal ny intuitiv teknologi hjælpe stressramte med at bekæmpe deres symptomer med åndedrætsøvelser.

Det aarhusianske startup Resilio har udviklet en app, der ved hjælp af kameraet i en smartphone giver brugeren mulighed for at træne og kontrollere sin vejrtrækning. Det skal effektivisere stressbehandlingen og spare det private og offentlige for mange ressourcer.

“Stress er et massivt problem, der har store personlige og økonomiske konskevenser for mennesker, deres arbejdsplads, forsikringssektoren og i sidste ende også for samfundet. Vi tror på, at en del af det problem kan løses med teknologi,” siger medstifter Anders Søndergaard.

Til at løse opgaven har Resilio modtaget investeringer fra blandt andet SYBO Games og Capnova samt modtaget både InnoBooster og et tilskud fra Markedsmodninsfonden.

Bruger kendt teknologi

Resilios app er bygget på teknologien bag photoplethysmography (PPG). Selvom navnet er svært at udtale, er teknologien baseret på simpel viden. Blod er som bekendt rødt og afhængigt af hjertets slag øges farvemætningen i blodet og aftager igen indtil næste pulsslag. Det er den samme teknologi, Apple bruger i deres iWatch.

Placeres en pegefinger foran kamera og blitz på en smartphone, anlaysererer teknologien farven af blodet i fingeren og finder frem til antal pulsslag i sekundet og dermed også hjerterytmen.

”Fra forskningen ved vi, at en kombination af undervisning i psykisk sårbarhed og forskningsbaserede åndedrætsteknikker kan spille en væsentlig rolle i håndteringen af stress og relaterede lidelser som depression, angst og posttraumatisk stress. Det er et felt, hvor der sker virkeligt meget. I de senere år er det blevet mere og mere tydeligt, at de teknikker som vi benytter i Resilio, har et kæmpe potentiale,” siger Anders Sønderggard.

En hvid slange på skærmen viser hvilket tempo, brugeren skal trække vejret i og en grå slange angiver pulsslagene. Herfra gælder det om at få de to slanger til at mødes, som illustreret på billedet nedenunder. Når det sker, trænes det autonome nervesystem og brugeren optimere sin robusthed mod stress.

Den hvide linje er det individuelle åndedræts-temp. Den grå linje viser pulsslag. Når brugeren trækker vejret i den rigtige pace, synkroniseres de to linjer – og så trænes fleksibiliteten i sit autonome nervesystem.

Vil skalere gennem forsikringssektoren

Resilio har udviklet deres app til at understøtte sundhedsforsikringer. I dag betaler virksomheder startuppet for deres ansatte, når de får tilbudt produktet.

På baggrund af forskning og klinisk erfaring forventer Resilio, at brugen af åndedrætstræning kan effektivisere eksisterende stressbehandling med op mod 25%. Derfor tilbyder Resilio løsningen til den danske forsikringssektor, der alene i 2015 brugte 240 millioner kroner på at tilbyde psykologkonsultationer alene.

“Vores mål er at tilbyde stressramte et suverænt produkt, der kan afhjælpe deres stressproblematik – samtidig med, at vi sparer forsikringsselskaber for en væsentlig del af deres omkostninger,” siger Anders Søndergaard.

Men stress er et globalt problem og derfor rækker Resilios ambitioner da også langt ud over de danske grænser.

“Vores nuværende fokus er at validere vores forretning på det danske marked. Men ambitionerne er meget større, og vi starter allerede nu dialog op med rådgivere, der kan hjælpe os med at træde ind på eksempelvis det amerikanske marked, hvor der er et stort potentiale for denne type løsninger,” siger Anders Søndergaard.

Derudover er Resilio lige nu i gang med at lede efter flere investorer, der vil bidrage til virksomhedens ambitioner om at nå millioner af mennesker i de kommende år.