You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Startupfabrikken Founderment vil lukke investeringshullet i Aarhus

Makkerparret Christian Schwarz Lausten (siddende) og Anders Boelskifte Mogensen, som både står bag virksomhederne Gaest.com og Landfolk.com samt nu også fonden Founderment.

Den jyske hovedstad har fostret mange succesfulde startups, men ifølge to garvede serieiværksættere er der potentiale til et ekstra gear. Det vil de nu forløse med fonden Founderment, der har Bestseller-stifteren Anders Holch Povlsen i ryggen.

Den jyske hovedstad har fostret mange succesfulde startups, men ifølge to garvede serieiværksættere er der potentiale til et ekstra gear. Det vil de nu forløse med fonden Founderment, der har Bestseller-stifteren Anders Holch Povlsen i ryggen.

Fra Trustpilot til Lunar. Der findes allerede mange gode eksempler på, at startups kan blive særdeles succesfulde – også globalt – med udgangspunkt i Aarhus. Alligevel mener Christian Schwarz Lausten og Anders Boelskifte Mogensen, som tidligere har stiftet og solgt Gaest.com til Airbnb, at potentialet for startup-scenen i byen er større.

Én af de ting der mangler for at forløse potentialet, er en early stage venturefond med base i byen. Og det har de to iværksættere nu skabt med fonden ’Founderment’.

”Efter salget af Gaest.com drømte vi om at bygge bro mellem at være skabende iværksætter og at hjælpe andre, som kan få gavn af den erfaring, vi har opbygget gennem 20 år. Vi går til det med en enorm begejstring for iværksætteri, og vi vil ikke bare sidde og bede om månedsrapporter. Vi vil være involverede og hjælpe med at løfte, hvor vi kan,” siger Anders Boelskifte Mogensen.

Founderment vil investere tidligt på startup-rejsen (på pre-seed og seed niveau) med op til 5 millioner kroner – og har allerede de første fem startups i porteføljen.

Millioner og bred erfaring til kommende stjerner

Setuppet bag Founderment kalder Gaest-makkerparret en ’boutique fond’, men der ligger en enorm mængde erfaring bag.

Christian Vinter, som har fået rollen som Investment Director i Founderment.

Ud over de to serieiværksættere har fonden hentet Christian Vinther ind som ’Investment Director’. Han kommer med operationel erfaring fra flere startups og investeringserfaring fra sin tid i Silicon Valley og angel-netværket ’Danish Business Angels’. Derudover har Founderment Danmarks rigeste mand Anders Holch Povlsen i ryggen gennem fonden Heartland.

”Heartland har traditionelt haft svært ved at hjælpe early stage, fordi deres setup er bygget til store investeringer. Men vi har haft mange snakke med Anders Holch Povlsen, og der er ingen tvivl om, at hans hjerte brænder for at skabe virksomheder, vækst, arbejdspladser og udvikling i samfundet. Og med Founderment, har vi skabt en motor til at kunne bakke op om gode initiativer af gode mennesker – også early stage,” forklarer Anders Boelskifte Mogensen.

Både Gaest-stifterne og Heartland-fonden har sat penge i Founderment. Hvor mange vil de ikke røbe, men kan dog fortælle at de første fem startups er i portføljen: Wideo, Pere.com, Social Bites, Shouter og Landfolk.com, som Anders Boelskifte Mogensen og Christian Schwarz Lausten i øvrigt selv er medstiftere af. Og fonden forventer at kunne offentliggøre en række nye investeringer i år.

”Vi tror mere på, at det handler om at få kompetencer end penge ind tidligt. Vi definerer pre-seed som runder mellem 1-2 millioner kroner mens vi vil bidrage til seed runder med 3-5 millioner kroner, og til de større investeringer vil vi også meget gerne syndikere med business angels og andre fonde,” siger Anders Boelskifte Mogensen.

Billedtekst:
I dagligdagen drives fonden af Anders Boelskifte Mogensen og Christian Vinther, da Christian Schwarz Lausten indtager rollen som direktør i Landfolk og agerer med sin viden og erfaring som formand i Founderment.

Venture funding på jysk

Fra hovedsædet i det jyske lover Anders Boelskifte Mogensen, at venture-fonden bliver drevet på jysk – men med store ambitioner. Det lille team vil undgå bullshit-bingo og agere med ordentlighed, så også de investeringer, der ikke ender som en mega-succes, får en god rejse med fonden.

“Vi deler de værdier, som Heartland er baseret på. Økonomisk skal det selvfølgelig give mening og setuppet er ambitiøst. Når vi ser tilbage om 5-6 år håber jeg, at vi har set nogle startups, der er blevet store, men også at alle vi har investeret i kan se tilbage på, at de som minimum er blevet klogere på at bygge virksomheder,” siger Anders Boelskifte Mogensen, og tilføjer:

”Og så håber jeg, at Aarhus er blevet et sted, som man kan se, at man også kan bygge store virksomheder ud fra.”

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY