Fire startups fra Innovationsfondens Innoboosterprogram har i år fået muligheden for at teste deres koncept overfor de 130.000 indbyggere i den midlertidige festivalby, der hvert år opstår på dyrskuepladsen i Roskilde.
”Vi betragter det som en af de vidensaktiviteter, vi tilbyder vores virksomheder. Vi har investeret penge i virksomhederne, men her får de også en mulighed for at booste deres viden, ved at afprøve løsningerne på rigtige brugere,” siger Jane Thomsen, programrådgiver ved Innnovationsfonden.
I år er det anden gang samarbejdet finder sted, og populariteten har været stigende. I år søgte 24 startups fra Innovationsfondens egne programmer, mens også eksterne virksomheder har kontaktet fonden for at være med. I sidste ende var det dog kun fire virksomheder fra fondens programmer, der slap igennem nåleøjet: Flow Loop, infinityPV, Enorm og Fucking Flink.
Ny solcelleteknologi til tørstige telefoner
Startuppet Volt har igennem en årrække haft succes med at udleje powerbanks til festivaldeltagernes strømhungrende smartphones, og det samme problem forsøger infinityPV nu at løse med en sammenfoldelig solcelle.
”Herovre er alt muligt, og derfor er Roskilde en fantastisk måde at teste på – man kan næsten ikke finde en hårdere stresstest end her,” siger Morten Vesterager Madsen, chefstrateg hos infinityPV.
Virksomheden bruger en forholdsvis ny solcelle-teknologi, som adskiller sig fra dem vi kender på parcelhusene. Teknologien er stadig kun en tredjedel så effektiv, men til gengæld er produktionen meget mindre energikrævende at producere, materialerne er let tilgængelig og u-giftige, og så er teknologien så fleksibel, at den kan bruges i et hav af nye scenarier.
Læs også: Roskilde har fået en datingapp for mistede ting
”Markedet for det her er uendeligt, når teknologien bliver effektiv nok. Fordi teknologien er så fleksibel, skal vi bare ud og undersøge, hvor den kan bruges til at gøre mest gavn,” siger Morten Vesterager Madsen.
Når infinityPV uddeler 150 mobile solcelle-opladere på festivalen, og får folk til at dokumentere deres brugsscenarier med billeder, så handler det ikke kun om at teste brugen af netop dét produkt.
”Vi vil gerne ud og have fat i folk, så de kommer til at kende den unikke teknologi. Når vi snakker med folk, ser de behov på en anden måde, end vi gør, og det kan være startskuddet på nye samarbejder eller partnerskaber, hvor teknologien kan komme i spil på en ny måde,” siger Morten Vesterager Madsen.
Plads til bredere og blødere projekter
I år er profilen på de udvalgte startups lidt anderledes end sidste år. Man har ikke fundet plads til startups, der tester apps fordi festivalgæsterne er meget sparsomme med deres smartphone-strøm – og så er der blevet plads til blødere projekter.
”Vi vil gerne udvide innovationsbegrebet. De projekter der er med kan være tech-tunge, men behøver ikke nødvendigvis være det. Det kan også være virksomheder der forsøger at løse samfundsudfordringer på en anden måde – fx Fucking Flink, der er med i år, hører mere til i den kategori”, siger Jane Thomsen.
Tilfælles har de dog, at det er en kæmpe fordel at de på festivalen effektivt kan møde bruger en til en, og komme helt tæt på brugeroplevelsen med deres produkter eller services.
”Der er ikke ét rigtigt udfald, for de virksomheder der er med. Nogle har stor succes med deres testprojekt, og andre bliver klogere på, hvad brugerne egentlig efterspørger. Den on-the-spot brugerkontakt giver mulighed for hurtigere itterationer, end man normalt ser. Det handler om at teste og finde ud af, hvad folk har behov for i den her setting,” siger hun.
Gentager brugertesten
De to apps WakieWakie og Throb, som begge var med Innovationsfonden i Roskilde sidste år, har i år lavet selvstændige samarbejdsaftaler med festivalen for igen at komme tæt på festivalgæsterne.
”Vi har været meget søgende efter kernebrugeren siden sidste år, men vi er blevet beskyldt for at have talt for lidt med brugerne. Og Roskilde er bare et godt sted at tale med folk. Vi kunne også gøre det alle mulige andre steder, men du har fat i folk på en anden måde her, hvor de er helt nede i et andet gear,” siger Michael Cholewa, partner i WakieWakie.
Læs også: Roskilde Festival skal lære startups at indrage brugerne
Sidste år testede WakieWakie sin vækkeursapp på festivalens frivillige, men fandt ud af, at brugerne var meget påpasselige med at bruge strøm på telefonen, og at der øvrigt ikke er nogen der bruger vækkeur på en festival. Derfor har indsatsen i år i langt højere grad lagt op til festivalen, hvor appen har vækket festivalgængerne med hilsner fra kunstnere, portrætter og kuraterede playlister.
”Vi har skærpet vores indsats op til festivalen betydeligt – med mere indhold til alle. Det har både vokset vores organiske downloads rigtig meget og givet nogle gode brugerinterview på festivalen, så hvis vi kan få lov til det, tror jeg helt sikkert, vi kommer tilbage næste år,” siger Michael Cholewa.