You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Staten takkede nej til gratis Corona-app fra startup. Nu bruger de 10 millioner på samme app fra stort it-hus

@laerke

Staten afviste at bruge den gratis Corona-app ’CoronaUnite’ fra et startup-team, og valgte i stedet at gå med en løsning fra Netcompany. Men nu viser det sig, at den ’gratis’ app fra den etablerede spiller koster staten 10 millioner kroner.

Staten afviste at bruge den gratis Corona-app ’CoronaUnite’ fra et startup-team, og valgte i stedet at gå med en løsning fra Netcompany. Men nu viser det sig, at den ’gratis’ app fra den etablerede spiller koster staten 10 millioner kroner.

Det danske startup-miljø handlede hurtigt, da Corona-krisen lukkede landet, og udviklede lynhurtigt løsninger til både at kaste lys over mørketallet og skabe overblik over smittespredningen.

Men løsningerne blev først mødt med tavshed fra embedsværket for derefter at blive afvist. Beskeden var klar: Staten valgte at gå med den veletablerede leverandør Netcompany, som i forvejen leverer it-infrastruktur til det offentlige.

Hele forløbet beskrev vi i sidste uge i artiklen her.

Én af løsningerne fra et startup-team var en app til smittesporing kaldet CoronaUnite. Og fravalget af gratis-løsningen har kostet: CoronaUnite var klar med sin Corona-app den 14. marts, mens løsningen, der i stedet blev valgt til at tracke corona-smittede danskere, stadig udskudt på ubestemt tid.

Og nu viser dokumenter, som Berlingske har fået indsigt i, at appen også kommer til at koste millioner af offentlige kroner. Til avisen oplyser Digitaliseringsstyrelsen, at man har betalt Netcompany for arbejdet siden 7. april. Det har indtil videre beløbet sig i 2,3 millioner kroner, og Styrelsen forventer, at kommer til at bruge 10 millioner kroner på appen i løbet af i år.

Ny app uden udbud

Dokumenterne som Berlingske har fået indsigt i viser, at myndighederne valgte at undtage appen fra reglerne om udbud med argumenter om tidspres, fordi det var vigtigt at få appen lanceret så hurtigt som muligt i kampen mod covid-19.

Men udviklingen løb både ind i spørgsmål om håndteringen af persondata, og derefter tekniske udfordringer, fordi man havde valgt at bruge bluetooth-teknologi, som i bund og grund betød, at appen ikke virker på iPhone.

Derfor er appen til smittesporing endnu ikke blevet lanceret, og forventes tidligst at være klar midt i juni. Og det får da også de Radikale til at stille spørgsmåltegnet ved beslutningen om at springe over et udbud af løsningen til 10 millioner kroner.

”Selvfølgelig skal det gå stærkt, men vi har jo ikke set nogen app endnu, og da slet ikke den, vi har bestilt,” siger Stinus Lindgreen, IT- og sundhedsordfører for de Radikale, til Berlingske.

Hvorfor er gratis ikke godt nok?

Ideen til app-løsningen er at overvåge, hvilke andre telefoner, der befinder sig tæt på brugerens telefon i længere tid. På den måde kan en borger, der testes positiv, melde det i appen, så telefoner der har været i nærheden af den smittede kan advares. Præcis samme koncept, som CoronaUnite tilbød det offentlige.

En sådan løsning stiller selvfølgelig store krav til systemet. Det skal både være stabilt og håndtere persondata forsvarligt. Derfor kan det over umiddelbart virke logisk at gå med en stort og velrenommeret virksomhed frem for et startup-team.

Men Esben Elmøe, som er primus-motor for CoronaUnite, er ikke Hr. Hvem-Som-Helst. Han har en lang række stillinger som blandt andet it-konsulent for Sitecore og CTO for SmartGuy bag sig, og han advarede endda Staten om udfordringen med at bruge bluetooth til løsningen.

Som skatteyder står man tilbage med spørgsmålet: Hvorfor har staten valgt at bruge 10 mio. kroner på en løsning som endnu ikke er blevet færdig, når man kunne få en gratis løsning for halvanden måned siden?

Sikkert er det i hvert fald, at Esben Elmøe ikke kommer til at springe til med en gratis-løsning igen.

“De (Sundheds- og Ældreministeriet red.) gik til Netcompany og bad dem bygge en kopi, helt fra bunden, på trods af, at vi havde en app til dem helt gratis. Jeg kommer ikke til at springe til igen, og udvikle software til det offentlige. Jeg har travlt, og har ikke bare brugt egen tid, men også ressourcer på projektet,” sagde Esben Elmøe i sidste uge til TechSavvy.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" før alle andre!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY