En dag i midten af juni sidste år stod de fire stiftere af rekrutteringsstartuppet Statum i hulen hos løverne i det kendte DR-program. Et program, hvor de fem angel investorer flere gange har revet grønne iværksættere midt over.
”Vi var fulde af selvtillid, for vi havde set de første to sæsoner igennem og forberedt os. Så vi vidste nogenlunde, hvad de ville spørge om. Men man er selvfølgelig smånervøs, når man pitcher. Man kender dem både fra programmet og deres meritter og ved, at de ikke vil spilde deres tid – og slet ikke deres penge. Så man skal helst sige de rigtige ting,” fortæller Nicolas Kirk Jørgensen, CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti... More og medstifter af Statum.
Statum lagde op til en investering på 150.000 kroner for fem procent af virksomheden – svarende til en valuation på tre millioner kroner. Startuppet havde udset sig Tommy Ahlers og Birgit Aaby som investorer, og var blevet enige om at de maksimalt ville afgive 20 procent til en valuation på 2,5 millioner kroner.
Som man kunne se i aftenens udgave af Løvens Hule gav den målrettede forberedelse pote. Statum gik fra hulen med en investering på 500.000 kroner for 20 procent af virksomheden fra de to løver, de drømte om at få med.
”Overhovedet ikke så dramatisk som på TV”
Rejsen mod Løvens Hule startede allerede i det tidlige forår sidste år. På det tidspunkt havde Statum kun været i gang i et halvt år, og ville bruge programmet til at søge kapital og få noget opmærksomhed omkring startuppet.
”Vi lukker vores første investering kort før vi får beskeden om, at vi er med i Løvens Hule. Så vi havde egentlig ikke længere brug for pengene på det tidspunkt, men vi skulle alligevel prøve. Vi kan altid bruge flere penge i et projekt som vores, hvor vi tester, fejler og lærer nye ting løbene. Og så ville vi meget gerne have fat i løvernes kompetencer og netværk,” siger Nicolas Kirk Jørgensen.
Kort efter stod de så til optagelserne midt i juni sidste år.
”Det er langt fra lige så dramatisk, som når man ser det på tv. Der er lagt lyd på, som nærmest virker gyser-agtigt, og nogle af pauserne er strakt ud. Men vi oplevede en meget afslappet samtale, hvor de spørger ind til alle afkroge af virksomheden som ved en almindelig investorsamtale,” siger Nicolas Kirk Jørgensen, der under optagelser brugte 45 minutter i Løvernes selskab.
En reel investeringsplatform
Programmet er af mange blevet kritiseret for at være for hårde ved deltagerne og løverne er blevet kritiseret for at tage for mange procenter til for få penge, fordi de har overhånden i programmet. Men det er ikke den oplevelse Statum-stifterne, står tilbage med.
”Der bliver talt meget om, hvordan iværksætterne bliver modtaget, og tonen er da også grov ind imellem. Investorerne overvejer at bruge deres surt optjente penge på din virksomhed. Derfor skal du respektere de mennesker – uanset om du står i Løvens Hule eller ej. Programmet formår at skildre, hvor seriøst man skal tage det. Man skal virkelig lægge noget energi og tid i at være professionel,” mener Nicolas Kirk Jørgensen.
Statum-stifteren kan heller genkende billedet af løverne som iskolde forretningsfolk, der vil købe andele i forretningerne så billigt som muligt.
”Allerede da løverne foreslår at købe 30 procent i programmet, siger Tommy til os, at han ikke vil råde os til at sælge så stor en andel så tidligt. Det var jeg ekstremt overrasket over. De sidder i den situation og siger, at vi skal passe på ikke at miste vores motivation ved at sælge for meget,” siger Nicolas Kirk Jørgensen.
Læs også: Statum overlader rekrutteringen til algoritmer
Programmet er uden tvivl ment som god underholdning, og det fører nogle ulemper med sig. Men alligevel mener han, at programmet i denne sæson for kan gøre en forskel for iværksætterdanmark.
”Efter optagelserne er det jo pisse træls at være underlagt et tv-program – for vi må ikke sige, hvad der er sket, før det er sendt. Det betyder, at vi først her ni måneder efter kan fortælle, at vi har nogle investorer, som tror på os og validerer ideen. Og der er altså sket et par ting eller tre for vores lille virksomhed i den tid,” siger han, men tilføjer, at han generelt er meget positiv overfor konceptet.
”Det er ikke bare X-factor-fjernsyn, man bare skal være godt tilpas. Det er en platform, der tilbyder kompetencer og penge.”
Fordoblede investering efter programmet
En måneds tid efter at programmet var optaget begyndte det grundige gennemsyn af virksomheden. De to investorer besøgte Statum i deres iværksætterhule, hvilket førte flere penge med sig.
”Efter et par timer ender de med at investere en million i os. De første 500.000 på samme vilkår som i programmet, men derudover investerer de 500.000 som et konvertibelt lån, de senere kan konvertere til procenter – så de skåner os for udvanding samtidig med, at vi får penge til for alvor at udvikle,” fortæller Nicolas Kirk Jørgensen.
I de efterfølgende måneder har de jævnligt haft møder med investorerne. Særligt Tommy Ahlers, der fører investeringen, har budt ind med sin erfaring.
”Tommy ved, at han ikke skal diktere produktet, men vi skal følge nogle klare processer: Vi skal bygge iterativt og udvikle sammen med vores brugere. Man går i dialog med sine brugere, og så navigerer man ud fra feedback og retter til,” siger Nicolas Kirk Jørgensen.
De nye processer har sat sit præg på retningen, Statum er gået efter programmet. En model med klippekort og digital rekruttering, som blev pitched i programmet, er skiftet ud med en åben platform og noget Statum kalder “Company DNA”, der kort fortalt er den unikke metode, startuppet laver en virksomhedsprofil på og som skal fjerne jobansøgning.
”Løverne åbner et netværk, man ikke var kommet i nærheden af før programmet. Det gælder både praktiske opgaver, salg og generl iværksætter know-how. Vi gik muligvis ind med valuation der var for lav. Men vi gik benhårdt efter, at vi skulle have løverne med,” siger Nicolas Kirk Jørgensen.