You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Stifteren af Sveriges største startup-event: Norden skal bringes tættere sammen

Techarenan afholdes på Sveriges nationalstadion, og havde i år blandt andet Sveriges statsminister Ulf Kristersson på scenen.

Techarenan, Sveriges største startup-event, har vokset sig stort og internationalt på få år. Næste skridt er, at vi skal blive bedre til at samarbejde på tværs af de nordiske lande, mener stifteren af eventet.

Techarenan, Sveriges største startup-event, har vokset sig stort og internationalt på få år. Næste skridt er, at vi skal blive bedre til at samarbejde på tværs af de nordiske lande, mener stifteren af eventet.

30 startups pitchede, 5 eksperter i juryen bedømte dem – og resten af publikum bestod af bare 8 personer.

Der bliver trukket på smilebåndene, når Omid Ekhlasi, CEO and stifter of eventet Techarenan, fortæller om den ydmyge start for hans startupevent. Han har da også alt mulig grund til at smile: Hvad der startede som en simpel konkurrence er siden vokset til et af nordens største startup-events. Flagskibseventet blev afholdt på Sveriges nationalstadon for fodbold i slutningen af februar, og her var 10.000 besøgende forbi – plus et par tusinde mere til diverse side events.

“Efter vi besluttede gøre eventet kommercielt i 2019 underskrev vi blandt andet aftaler med Brasilien og Sydkorea for at eksportere det nordiske økosystem. Under COVID-19 tilpassede vi eventet med fokus på “Knowledgehubs” og nye formater. Vi var meget inspireret af events som Slush i Finland og TechBBQ i Danmark: Vi ville skabe en lignende mulighed i Sverige,” fortæller Omid Ekhlasi.

Omid Ekhlasi, stifter og CEO for Techarenan

Techarenan er drevet af en vision om at bringe internationale interessenter ind i det svenske økosystem for at skabe forretningsmuligheder. Konceptet har udvidet sit omfang, så det nu også omfatter de årlige events TechArena Almedalen (med fokus på politk) og TechArena Zero (med fokus på impact og bæredygtighed).

“Det vigtigste er at skabe meningsfulde forbindelser,” forklarer Omid Ekhlasi – og det kan vi blive meget bedre til på tværs af landegrænserne i Norden, mener han.

De store events skal udnyttes bedre

På den ene side har de fleste startups i både Danmark, Sverige, Norge og Finland en nordisk identitet. Det er ofte de første nye markeder der ekspanderes til, fordi der er mange fællestræk i samfundene.

På den anden side er de fleste mest interesserede i, hvad der foregår i miljøet lokalt. Og Omid Ekhlasi oplever da også, at det på nogle områder er nemmere at der er større interesse fra amerikanere, brasilianere eller sydkoreanere end fra de nordiske naboer.

“For mig personligt, er det ret hårdt. Når der findes en organisation som Slush, der formår at samle 12.000 startup-mennesker til et event i Finland i november – hvorfor beslutter Sverige sig så ikke for at sende 400 svenske tech-virksomheder dertil? Det burde være en selvfølge, for alle er interesserede i at bygge den bro,” siger han.

Nogle hubs gør det allerede rigtig godt på tværs af landegrænser, men generelt mener han, at der er brug for mere samarbejde og vidensudveksling på tværs af landene. Og faktisk tror han ikke, at der skal ret meget til for at få det til at ske – det kunne fx være et rygstød fra regeringsniveau.

“Hvis man støtter 200 danske iværksættere i at møde 200 svenske iværksættere til et af de store events, kan det flytte en masse. Gør man det fast hvert år, kan man i løbet af et par år virkelig ændre noget, for stiftere er de bedste til at skabe nye forbindelser – og de vil virkelig gerne hjælpe hinanden,” siger Omid Ekhlasi.

Med Slush, TechBBQ og Techarenan ser han nogle stærke events på tværs af landene, som kan facilitere mødet mellem iværksættere og stakeholders. I stedet for at mødes med andre danskere på et sideevent til Slush, skal vi bare blive bedre til at satse på de tværsgående forbindelser.

“Vi er alle meget små lande i Norden, men mange større lande vil gerne komme til Norden. Der er en enorm interesse for at komme til Norden. Det skal vi bare udnytte bedre – blandt andet ved at arbejde mere sammen,” siger han.

UGENS STARTUP: