På bare to år er frygten for it-kriminalitet steget markant blandt mindre, danske virksomheder. Men på trods af den stigende frygt står en tredjedel uden selv de mest basale sikkerhedsforanstaltninger mod it-kriminalitet.

Spørger man de mindre danske virksomheder med med under ti medarbejdere, hvad de bekymrer sig mest om, så svarer fire ud af ti it-kriminalitet. I 2015 var det tal kun 28 procent – altså en markant stigning på bare to år. Det viser en undersøgelse foretaget af Norstat for Codan.

”It-sikkerhed, og frygten for at blive udsat for it-kriminalitet, fylder meget i vores kunders bevidsthed. Det skyldes formentlig, at dansk erhvervsliv har oplevet en række ransomware-angreb på det seneste, som har fået stor opmærksomhed i medierne. Det er godt, at der er fokus på problemet, for det er noget, vi forventer at opleve mere af fremover,” siger Nicklas Larsen, Erhvervsdirektør hos Codan, som arbejder på at udvikle forsikringsløsninger på området.

Læs også: På vej ind i digitaliseringen: IT-sikkerheden er i kritisk tilstand

Undersøgelsen for Codan viser desuden, at mere end hver tiende virksomhed har været udsat for en eller anden form for it-kriminalitet.

En tredjedel er ikke sikret mod it-angreb

I dag overgås frygten for it-kriminalitet kun af frygten for sygdom, der resulterer i uarbejdsdygtighed.

Alligevel har en tredjedel af de mindre virksomheder ingen sikkerhedsforanstaltninger mod it-kriminalitet som for eksempel hackerangreb. Ifølge undersøgelsen er det nemlig kun 67 procent af de adspurgte, der har installeret firewall og spamfilter.

”Mindre virksomheder er typisk sårbare i forhold til it-kriminalitet. Mister de eksempelvis kundedatabasen eller bliver de ramt af et driftstop, der strækker sig over mange dage, så kan det have alvorlige økonomiske konsekvenser. Samtidig er de ofte nemme ofre for hackerne, fordi ansvaret for it-sikkerheden ofte ligger hos ejeren fremfor en professionel it-afdeling,” siger Nicklas Larsen.

Fakta: Udvalgte tal fra undersøgelsen

  • På to år er frygten for it-kriminalitet steget fra 28% til 39%.
  • Mere end hver tiende virksomhed (12%) har været udsat for en eller anden form for it-kriminalitet.
  • Virksomhedernes største frygt i forbindelse med it-sikkerhed er at miste vigtige data (56 %), efterfulgt af ransomware (47 %), forstyrrelse af driften (42 %) og phishing (41 %)
  • 67% har henholdsvis firewall og spamfilter. Det vil sige, at en tredjedel af de mindre virksomheder ikke har disse basale sikkerhedsforanstaltninger.
  • Kun 17 % angiver, at deres medarbejdere skifter password månedligt eller oftere – og det er faktisk ofte i noget så simpelt som medarbejdernes passwords at it-sikkerheden er mest truet.
  • Undersøgelsen er fortaget af Norstat for Codan i marts 2017. Undersøgelsen er baseret på 201 interviews med ejere, ledere og it-beslutningstagere i virksomheder med under 10 medarbejdere.