Stykka vil trække byggeriet i en grøn retning i stor skala. En vækstrejse der kræver, at deres bank forstår deres forretning

@Redaktionen

Stykka startede med at forelske sig i teknologi. Nu har virksomheden fundet ud af, at netop teknologien kan gøre den største forskel i byggebranchen. Men skal ambitionerne indfries, kræver det i høj grad en bankforbindelse, der forstår vækstrejsen – og det har Stykka fundet i Danske Bank.

Stykka startede med at forelske sig i teknologi. Nu har virksomheden fundet ud af, at netop teknologien kan gøre den største forskel i byggebranchen. Men skal ambitionerne indfries, kræver det i høj grad en bankforbindelse, der forstår vækstrejsen – og det har Stykka fundet i Danske Bank.

Artiklen er en del af en mini-serie i to dele, hvor vi i samarbejde med Danske Bank kigger nærmere på, hvordan banken både med traditionelle bankløsninger og med rådgivning, indsigt og netværk kan hjælpe startups og scaleups på hele vækstrejsen fra ”garage” over vækst og internationalisering til exit og gen-investering af formuen.


Byggeriet er i dag den største klimasynder, som står for 39 procent af CO2-udledningen ifølge FN. Mens bygninger laves til at holde i 100 år, kan inventaret typisk kun holde i 10-15 år. Det vil Stykka ændre og samtidig gøre til en del af løsningen ved at lave køkkener i bæredygtige og langtidsholdbare materialer, som det er nemt at reparere eller modernisere uden at udskifte alt.

”Et køkken kan potentielt være CO2-negativt. Det træ, vi bruger til et køkken, har opfanget op imod 500 kg CO2, og bliver det produkt aldrig brændt af, så holder vi CO2’en indfanget i produktet. Dermed kan vi gøre verdens største CO2-synder til en del af løsningen ved at opfange CO2 i byggeriet. Og ved at gøre produkterne cirkulære holder vi CO2’en ude af kredsløbet, fordi den ikke blive brændt af,” forklarer Jarl Engelbrecht, sifter og CEO i Stykka.

Hemmeligheden bag det bæredygtige køkken

På to år er Stykka gået fra at være en god idé og et digitalt værktøj til at have fundet sit marked og bevise, at de kan sælge bæredygtige, skræddersyede køkkener til 1.000 nye lejligheder ad gangen – vel og mærke til en pris, der kan klare sig i benhård konkurrence med konventionelle leverandører.


Tre afgørende elementer bag Stykka

  1. Først og fremmest et design-værktøj, som Stykka selv har udviklet, der gør det muligt at regne pris og CO2-aftryk ind i projektet allerede i designfasen.
  2. Dernæst et netværk af underleverandører, så Stykka ikke selv behøver investere i produktionsfaciliteter, men kan sende designet ud til effektiv, lokal produktion i de materialer, de har designet med.
  3. Og sidst, men ikke mindst, en såkaldt ‘digital tvilling’ af deres designs, hvor al information om køkkenet er gemt digitalt, hvilket gør de skræddersyede køkkener nemme at reparere, ændre eller opgradere – og dermed mere langtidsholdbare:

”Vi gemmer så at sige opskriften, så hele vores design ligger gemt digitalt med perfekt information for hvert køkken; med den digitale tvilling ved vi hvilke dele, hvilke materialer og hvor gammelt det er. Og i køkkenet er der en QR-kode på elementerne, som man kan scanne og bruge til at købe nye dele, hvis noget er gået i stykker, eller man gerne vil opdatere looket uden at skifte det hele. De gamle dele sendes så tilbage til os, så vi kan upcycle og sende ud til nye kunder. Det er en bæredygtighed i en helt oldschool forstand,” siger Rasmus Taun, som er chef for forretningsudvikling i Stykka.

Drømmen om at gøre en forskel

”Jeg har to unger, og jeg står og tænker på: Hvad er det lige vi efterlader til dem? Det er en lettere defekt model, vi kører det meste efter i dag med et heftigt overforbrug til følge. Jeg kunne godt tænke mig at bidrage til at gentænke den model, så den bliver kompatibel med den verden, vi har.”

Ordene kommer eftertænksomt fra Stykkas founder, Jarl Engelbrecht, og danner i virkeligheden hele grundlaget for hele virksomheden.

Egentlig startede virksomheden som så mange andre tech-startups: Jarl Engelbrecht forekslede sig i teknologien, som gør det nemt at estimere både pris og CO2-aftryk, når man sidder i sit tegneprogram og designer møbler. Men han viste også, at det krævede skala, hvis idéen om at tænke ressourceforbrug ind allerede i designprocessen, skulle blive normen.

Første bud på, hvordan værktøjet kunne gøre en forskel, var gennem skræddersyede kontormiljøer i bæredygtige materialer, som Stykka har udviklet til blandt andet Pleo og Unity. Siden har den unge virksomhed taget et sving på vækstrejsen i den store skalas navn:

”Vi har hele tiden meget store ambitioner med det, vi gør, for vi vil gerne gøre den største forskel. Skaleringsmulighederne er afgørende, hvis vi vil have den størst mulige globale impact. Og hen af vejen har vi fundet ud af, at den tech vi har lavet, kan være med til at løse verdens største problem – klimaudfordringen – i byggebranchen,” siger Rasmus Taun.

Fra venstre: Jarl Engelbrecht Vindnæs og Rasmus Daniel Taun.

En bank, der forstår os

Med teknologi og en fleksibel værdikæde har Stykka fundet en forretningsmodel med et enormt potentiale. Selvom Stykka altid har tjent penge, står de nu overfor et vækstpotentiale, som kræver mere end organisk vækst – og her har det været afgørende med en bank, der forstår deres skaleringsforretning.

”Vi startede med en bank, som ikke forstod, hvad en vækstvirksomhed er. Vi blev hele tiden mødt med, hvorfor vi ikke gjorde som traditionelle virksomheder, men i stedet investerede så meget i udvikling og vækst,” siger Jarl Engelbrecht og fortsætter:

”Det er stressende, når banken ikke forstår forretningen. Vi sad med store kontrakter, som viste en god indtjening i fremtiden, men de synes, at der manglede penge på kontoen her og nu.”

På den ene side forstår han godt, at bankerne skal leve op til krav og regler og i øvrigt ikke lever af at være risikovillig investor i kunderne. Men efter at have skiftet bankforbindelse til Danske Bank Growth i starten af året har Stykka fået en meget mere aktiv medspiller, som gør sig umage for at forstå deres forretning – og søger muligheder for at finansiere vækstrejsen frem for at forsøge at putte virksomheden ind i de kendte kasser fra mere traditionelle erhverv.

”I Danske Bank Growth har vi mødt et stærkt motiveret team, der forstår vækstvirksomheder og kan tænke de lange briller frem og give kvalificeret rådgivning – fx på, hvilke veje vi kan gå finansielt. Vi kan mærke, de vil meget mere end at være traditionel bank. Det kan lyde banalt, men det er det bare ikke,” siger Jarl Engelbrecht.

Ved at stille skarpt på netop Stykkas forretning har rådgiveren forstået, at de ikke fungerer som en traditionel køkkenleverandør eller produktionsvirksomhed. Risikoprofilen er anderledes, og det har åbnet op for en ny måde at tænke lån på – hvilket helt konkret betyder, at Stykka har kunnet vækste længere uden en stor investering, end det ville have været muligt uden den forståelse fra banken.

Desuden har Danske Bank Growth også sat Stykka i forbindelse med andre impact-startups i bankens netværk, som Stykka har kunnet lære af. Og for stifteren er det i virkeligheden et meget godt billede på, hvilken forskel det gør for virksomheden at have en bank, der tænker startup-rådgivning meget bredt.

”Rentesatsen er ikke det afgørende for os – det er sparringen. Hvis de er der for os på det rigtige tidspunkt, er det meget vigtigere for os. De har en kæmpe mulighed for at gøre en stor forskel for sådan nogle som os, hvis de er der tidligt – og det har Danske Bank Growth været,” siger Jarl Engelbrecht.


Fakta: En unik finansiel sparringspartner, der hjælper startups og scaleups med at skalere

  • Danske Banks forretningsmodel er ikke at tilbyde risikovillig kapital til skalering af startups. Til gengæld tilbyder banken adgang til seed-kapital via fx angels og venture-fonde gennem sit netværk og har desuden en lang række tilbud til vækstvirksomheder, der ikke passer ind i traditionelle bankmodeller.
  • Danske Banks Growth & Impact-team består af en række engagerede rådgivere, der har dybdegående indsigt i startup-segmentet og de særlige problemstillinger, disse virksomheder står over for. Løsningerne er både finansielle – fx kontosetup, netbank og trade finance – og non-finansielle i form af fx rekrutteringsplatformen the HUB, events, analyser og adgang til et omfattende netværk og stor erfaring. Når virksomheden når et mere modent stadie, kan traditionelle bankprodukter som kreditter komme ind i billedet.
  • Læs mere: https://danskebank.dk/erhverv/din-virksomhed/vaekst/scale-up-og-vaekst

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY