Sundhedsinvesteringer boomer som aldrig før – men investorerne efterlyser stadig særligt én ting

Coronakrisen har for alvor sat gang i en ny investeringsbølge i fremtidens teknologier og digitale løsninger inden for sundhed. Men lovgivningen risikerer at spænde ben for udviklingen, advarer eksperter.

Artiklen er en del af magasinet ‘Digital Health 2022’. Læs andre artikler fra temaet lige her.


Selvom coronakrisen bragte mange sektorer i knæ og samfundet i stilstand, var den også katalysator for nye tendenser. Særligt har den betydet en massiv investeringsbølge inden for digital sundhed, hvor remotekultur, vaccineudvikling og intet fysisk fremmøde mange stedet har fornyet fokusset på at udvikle fremtidens sundhedsløsninger.

Og udviklingen kan ses i tallene. På verdensplan blev der investeret i alt 57 milliarder dollars i sundhedsteknologi i 2021 – en stigning på 280 procent i forhold til 2016, ifølge analysevirksomheden CB Insights. Og spørger man en af folkene bag, har pandemiens øgede fokus på sundhed kun givet investorerne mere blod på tanden ved udsigten til at udvikle løsninger, der kan få stor betydning for verden.

Tony Cheng fu Chang Senior Business Developer i BioInnovation Institute Foundation BII

”Fordi en investering potentielt set kan gøre en stor forskel, er det inden for sundhedsteknologi vigtigt at få videnskabelige beviser for effekten af en løsning. Det faglige fundament er måske endda vigtigere på det her område end på andre, hvor teknologien er det, der primært skaber værdi,” forklarer Tony Cheng-fu Chang, Senior Business Developer i BioInnovation Institute Foundation (BII) – en international nonprofit life science-fond støttet af Novo Nordisk Fonden.

Og den pointe vækker genklang. For noget af det vigtigste som investor er at forstå grundlaget og fagligheden bag produktet, når man investerer på det tungt-regulerede sundhedsområde, mener Christian Carlsen, som har mange års erfaring fra Novo Nordisk og i dag arbejder fuldtid som engelinvestor med speciale i healthtech- og life science-startups.

”Selvom jeg har en tung teknisk baggrund, finder jeg altid specialister, der hjælper mig med at vurdere en virksomheds potentiale. Det skyldes, at områderne som regel er så komplekse, at man stikker sig selv blår i øjnene, hvis man tror, at man som investor kan forstå alt. Der giver det bedst mening at fokusere på, hvordan branchen overordnet set er reguleret samt de kommercielle muligheder, fremfor detaljerne i det tekniske.” forklarer Carlsen.

Man skal ikke undervurdere mennesker

Selve løsningen er dog ikke altid det vigtigste parameter. For hvis profilerne i virksomheden er godt sammensat, kan man som investor stole på, at startuppet selv råder bod på de mangler, der eventuelt måtte opstå på produkt- eller kompetencesiden.

Christian Carlsen engelinvestor i Volver Ventures med mange års erfaring fra Novo Nordisk

”Mange gange som early stage-engelinvestor er man nødt til at se udover manglende viden hos stifterne. Ofte udvikler healthtech-startups banebrydende teknologier eller platforme, som ingen har prøvet før. Det er derfor svært at vide alt om regulering og de kommercielle muligheder fra start. Men hvis founder teamet til gengæld er lyttende og har forståelse for, at de ikke kan og ved alt, er det ikke et problem” forklarer Christian Carlsen.

Det er nemlig menneskerne bag, og ikke produktet, der skal sikre, at en virksomhed får succes på sigt.

”Man skal ikke undervurdere menneskers genialitet. Ofte giver det mening at investere ud fra en viden om, at holdet er innovativt. Hvis man kan forestille sig en fremtid med virksomheden, er det et godt tegn,” siger Tony Cheng-fu Chang.

Det danske ’men’

Selvom Danmark på mange måder er forrest i udviklingen, når det gælder digital sundhed, er det hele ikke fryd og gammen. For lovgivningen og de regulerende instanser bliver til tider et uhensigtsmæssigt benspænd, når virksomhedernes løsninger åbner op for hidtil ukendt terræn, fortæller investorerne.

”Udfordringen er, at virksomhederne ofte introducerer et helt nyt paradigme. Og hvordan regulerer man noget, man aldrig har set, hørt eller prøvet før? Det er et evigt dilemma, fordi kontrolinstanserne jo også er til for samfundets skyld. Samtidig kan det være ressourcekrævende for en virksomhed overhovedet at få lov til at iværksætte et pilotprojekt,” beskriver Tony Cheng-fu Chang.

Tendensen betyder samtidig, at Danmark som land risikerer at blive mindre attraktivt at søsætte nye projekter i, mener Christian Carlsen.

”Danmark har et af de mest digitaliserede sundhedssystemer i verden, hvor mange dele af vores liv er datadrevet. Det gør det enormt attraktivt for healthtech-startups at initiere pilotprojekter og finde danske partnere. Problemet er bare, at teknologi og platformen, der er bygget til det danske system, ikke nødvendigvis kan skaleres, fordi regulerings- og digitaliseringsniveau er så markant anderledes i resten af verden,” forklarer Carlsen.

GRATIS MAGASIN: Få "Digital Health" direkte i indbakken

…du bliver samtidig skrevet op til vores ugentlige nyhedsbrev med de seneste nyheder og største historier fra det danske startup-økosystem!

Vi spammer ikke, og du kan altid afmelde dig igen!
Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY