SYBO ønsker at give tilbage til den danske gaming-scene, som de selv er kommet fra

Photo: Lars Just.
@Redaktionen

SYBO er født i det danske spil-community. Efter at være blevet en international virksomhed med stor, finansiel succes gør de nu deres bedste, for at give tilbage til økosystemet.

SYBO er født i det danske spil-community. Efter at være blevet en international virksomhed med stor, finansiel succes gør de nu deres bedste, for at give tilbage til økosystemet.

Artiklen er sponseret af SYBO – en af de partnere, som har gjort “Games as a Business 2021” muligt.

SYBO startede som et beskedent indiestudio, der kæmpede med at få enderne til at nå sammen, for bare et årti siden. Ideer blev skudt frem og tilbage med det øvrige, danske spil-community mens de forsøgte at få deres mobilspil-studio til at tage fart. Så udgav de Subway Surfers i samarbejde med spilstudiet Kiloo og ramte en guldåre.

Med mere end 3 milliarder downloads, er mobilspillet det mest downloadede i det seneste årti. Det har undervejs gjort SYBO til en yderst profitabel forretning, og det har ikke kun været til gavn for spilstudiet selv.

“Da SYBO blev stiftet, ønskede begge stiftere at gøre det til et succesfuldt studio. Og i det sekund, det mål var nået, ønskede de at bruge deres indflydelse til at hjælpe andre studioer med at blive succesfulde,” fortæller Mathias Gredal Nørvig, CEO i SYBO.

Mathias Gredal Nørvig, CEO of  SYBO.

Spilstudioet med base i København føler stadig ansvar overfor det økosystem, de selv er kommet fra. For ikke så længe siden var det dem, der var de nye i klassen, og nu forsøger de at hjælpe andre nye med at vokse.

“Vi er stolte af at være blevet det her fyrtårn i industrien, men vi synes også, der følger ansvar med; vi ønsker at være tidevandet, der får de andre både til at flyde. Derfor har vi heller ikke være tilbageholdende med at bruge vores indflydelse, introduktioner, kompetencer og finanser til at hjælpe andre studier,” siger Mathias Gredal Nørvig.

Investeringer i økosystemet

En af de mere direkte måder, som SYBO hjælper det danske spil-økosystem, er gennem investeringer.

“Vi har foretaget én stor, direkte investering i Funday Factory fra Aarhus, og flere andre i mindre studier. Samtidig investerer vi indirekte gennem London Venture Partners, som vi er partnere i, og de har blandt andet investeret i danske BetaDwarf,” siger Mathias Gredal Nørvig.

Det betyder ikke, at SYBO var grunden til investeringen i BetaDwarf. Spilstudiet fik først og fremmest investeringen, fordi det er et fremragende spilstudie, men introduktionen, som SYBO lavede, var instrumental for, at de to parter mødtes.

Investorer såvel som andre industriveteraner stoler på SYBO, hvilket giver spilstudiet mulighed for at forbinde nye studier med giganter som Apple, Google og Facebook.

“Vi introducerede Funday Factory til Snapchat og Apple Aracade. Det var helt klart en mulighed for dem, og de har været i stand til at gribe den og eksekvere på muligheden. Det betyder ikke, at det ikke var sket uden vores involvering, men som en betroet connector har vi været i stand til at sætte fart på tingene og hjælpe dem med at ramme jorden løbende. Det er vi meget stolte af, men også ydmyge omkring,” siger Mathias Gredal Nørvig.

Sammen om politikken

Et boost til forretningsdelen hos nye, danske spiludviklere er ikke det eneste på SYBO’s agenda. De ønsker også at påvirke det danske økosystem i breddere forstand. Derfor var de også hurtige til at melde sig ind i Producentforeningen, da de først havde opnået succes.

“Vi var ikke det første spilstudio, men vi var det første af vores størrelse, hvilket tillod os at snakke om spil som en forretning med globale ambition med en større stemme,” siger Mathias Gredal Nørvig.

Det har taget lang tid at få politikkerne til at tale om spil som den hurtigtvoksende, globale industri, det er, og at overbevise dem om, at industrien er en seriøs karrierevej med pensionsordninger og sikkerhed. Undervejs er SYBO blevet inviteret med i regeringens kreative vækstforum, som den første spilvirksomhed, i Erhvervsrådet i Københavns Kommune og som en del af Dansk Selskab for Virksomhedsledere.

For nyligt medstiftede SYBO Vision Denmark, en ny forretningsklynge for de digitale visuelle industrier i Danmark, sammen med Nordisk Film, Unity og eksisterende NGO’er på området. Siden stiftelsen er Vision Denmark blevet udnævnt som én blandt 14 nye, officielle styrkepositioner i Danmark.

“Alle de her små sejre er for os store skridt fremad for spil som en industri i Danmark. Og vi er ikke alene i kampen længere. Tactile Games er vokset til en stor virksomhed. IO Interactive er nu en reel spiller i Danmark igen. Funday Factory, BetaDwarf, Ghost Ship Games og Triband. Vi er faktisk en voksende industri med mere end 10 store virksomheder, som betaler deres medarbejdere en fast løn og bidrager markant til statskassen,” siger Mathias Gredal Nørvig.

Verden har brug for flere SYBO’er

På nogle punkter gavner det også SYBO at communitiet i Danmark er stærkt. Blandt andet hjælper det med at tiltrække udenlandsk talent, og SYBO finder i øjeblikket næsten trefjerdedele af sine ansatte i udlandet.

“Der er et drømescenarie, hvor vi ikke bare er 5 eller 10 men 20 eller 30 SYBO’er i Danmark; Internationale spillere i hver deres kategori, så vi kan dele og vokse med hinanden. Og vi har aldrig været tættere på den drøm,” siger Mathias Gredal Nørvig.

Som en utrolig succesfuld virksomhed i en meget international industri, er SYBO dog – rent forretningsmæssigt – ikke voldsomt afhængig af, hvordan spilbranchen har det i Danmark. Det er mere et spørgsmål om at hjælpe det community, som de selv er rundet af.

For mere information eller kontakt til SYBO: Jonas Rugaard, Jonas@kudos.dk.

Denne artikel er en del af temaet “Games as a Business 2021“. Du kan læse næste artikel i temaet her:

Spilbranchen er et hitdrevet-marked. Men bare fordi et spil er af høj kvalitet, er det ikke sikret en plads på hitlisten

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY