Tech Nordic Advocates: “Startups og scaleups skal ikke ud af Danmark – de skal udover Danmark”

Jeanette Carlsson, founder and CEO of Tech Nordic Advocates.
@Redaktionen

Danmark har behov for bedre vækstvilkår for startups og mere diversitet blandt tech-iværksættere, mener Tech Nordic Advocates,  som kæmper for at forløse det internationale vækstpotentiale.

Danmark har behov for bedre vækstvilkår for startups og mere diversitet blandt tech-iværksættere, mener Tech Nordic Advocates,  som kæmper for at forløse det internationale vækstpotentiale.

This post is also available in: English

Den danske techscene boomer. Men et lille hjemmemarked og begrænset adgang til international talent, kapital og skalerings- knowhow, betyder, at vækstvirksomheder har brug for mere hjælp, hvis Danmark skal være hjem for flere store internationale virksomheder.

Det mener Tech Nordic Advocates (TNA), der er Nordeuropas største – og eneste – pan-nordiske økosystem for nordiske og baltiske startups og scaleups. Til dagligt agerer organisationen affyringsrampe for iværksættere som vil skabe nye virksomheder i digital-og teknologibranchen samt startups og scaleups med vækstambitioner og internationale ekspansionsplaner.

”Hvis vi i Danmark skal konkurrere internationalt, bliver vi nødt til at være frontløbere for digital-og teknologidrevet innovation. Det bliver vi ikke med mindre vi åbner de globale døre, så danske startups/scaleups kan udvikle sig til større virksomheder og skabe bæredygtig vækst, eksport, arbejdspladser og velstand. Startups og scaleups skal ikke ud af Danmark – de skal udover Danmark” siger Jeanette Carlsson, stifter og CEO i TNA.


Tech Nordic Advocates

  • Stiftet: 2015 i København
  • Mission:  Accelere vækst og international ekspansion af startups/scaleups i digital-og teknologibranchen med Global Tech Advocates som global “launchpad” (se nedenfor)
  • Programmer: Inkubator og acceleratorprogrammer, bl.a  “Danmark i Førertrøjen på Kvindeligt Iværksætteri” vækstmentorer, fundraising, global ekspansion
  • Partnere:  Industriens Fond, Københavns Kommune, EIFO, DI, Google, DI, London Stock Exchange, KPMG, Cowi, Zendesk, Dreist Storgaard, Nordea Startup & Growth, Magnusson m.fl.
  • Paneldebat finder sted d. 14.9 kl 11-12 på TechBBQ Starling Stage d. 14.9 kl 11-12. Se nedenfor

En opskrift på global succes

TNA er den nordiske og baltiske gren af Global Tech Advocates, verdens eneste globale tech community, der tæller over 30 globale techhubs og 30.000 techledere fra Silicon Valley til Sydamerika, Storbritannien, resten af Europa, Kina, Indien, Sydøstasien og Australien og New Zealand.

Og netop det globale vingefang er styrken i TNA.

”Fordi vi er den nordiske arm af en global organisation kan vi hjælpe stiftere, startups og scaleups med adgang til globale markeder”

Jeanette Carlsson, stifter og CEO i TNA.

”Fordi vi er den nordiske arm af en global organisation kan vi hjælpe stiftere, startups og scaleups med adgang til globale markeder, forbinde dem til investorer på tværs af kloden og give adgang til internationalt talent. Det er det fundament, alle vores vækst og skaleringsprogrammer tager afsæt i,” fortæller Jeanette Carlsson.

TNA’s partnere er vigtige elementer heri: Dhaval Gore, Partner Communities Director, G-P siger:

“Adgang til internationale markeder er en afgørende fase i enhver virksomheds livscyklus, især for nystartede teknologivirksomheder. Men at ekspandere til nye markeder kommer med betydelige udfordringer, kompleksitet og risici,” siger Dhaval Gore, Partner Communities Director, G-P. “G-P er glade for at samarbejde med Tech Nordic Advocates og er forpligtet til at støtte dem i deres mission om at hjælpe nordiske og baltiske tech-startups og scaleups med at vokse og skalere internationalt.”

Særligt de globale ambitioner og mentorordningerne er nøgler til succes forklarer Nikolaj Juhl Hansen, Partner i advokathuset DreistStorgaard, der støtter TNA og deltager i paneldebatten på TechBBQ.

”Startups og scaleups har ofte brug for input fra omverdenen for at blomstre, og når du kombinerer de fantastiske grundlæggere, vi ser komme ind ad døren, med den fremragende mentorordning og uddannelse samt det økosystem af partnere og talentprogrammer, som TNA tilbyder, har du en opskrift på ægte succes – på globalt plan.” 

Kvindelige tech iværksættere på scenen på London Stock Exchange efterfølgende pitches under London Tech Week

Uudnyttet iværksættertalent

Siden 2021 har TNA med det internationale program ”Danmark i Førertrøjen på Kvindeligt Iværksætteri,” støttet af ovenstående partnere hjulpet 200 kvinder i Danmark med at etablere, vækste og skalere virksomheder i teknologibranchen.

“Der investeres for sjældent og for lidt i startups grundlagt eller ledet af kvinder.”

Charlotte Kjeldsen Krarup, direktør i Industriens Fond.

“Alt for få kvindelige startups fra Danmark formår at vokse sig store og skabe eksport. Det skyldes bl.a., at der investeres for sjældent og for lidt i startups grundlagt eller ledet af kvinder. Det skal ændres, for vi går glip af et kæmpe vækstpotentiale, når risikovillig kapital går uden om talentfulde kvindelige iværksættere. Derfor styrker vi kvindelige iværksættere, så de har samme muligheder som mandlige iværksættere, og så vi kan drage fordel af et stærkere og mere mangfoldigt startupmiljø i Danmark,” siger Charlotte Kjeldsen Krarup, direktør i Industriens Fond og fortsætter:

“Vi er glade for, at vi indtil videre har hjulpet 200 kvindelige iværksættere med at vokse og rejse kapital gennem Tech Nordic Advocates’ “Denmark as Female Tech Founder Frontrunner Programme”. Og vi vil arbejde mere med mangfoldighedsdagsordenen i de kommende år, så endnu flere talenter og danske virksomheder kan udfolde sig og skabe vækst.”

Den agenda burde være særligt vigtig i Danmark, hvor vi bryster os af ligestilling mellem kønnene, mener Martha Ivester, Country Marketing Manager for Google i Danmark, også programpartner.

“Særligt inden for tech, hvor Danmark burde være et foregangsland, har vi en alvorlig udfordring i forhold til ligestilling og diversitet. Initiativet er også vigtigt for at støtte Danmark i at forblive konkurrencedygtig i en international sammenhæng, da vi går glip af de fænomenale fordele ved diversitet generelt.”

Foto fra TNA programmet <em>Danmark i Førertrøjen på Kvindeligt Iværksætteri<em>

Tidligere i år viste en undersøgelse fra Dansk Erhverv, at kun 0,1 procent af alle investeringer gik til kvindelige stiftere. Den tendens skal der rettes op på, forklarer Ayuna Nechaeva, Head of Europe for London Stock Exchange.

“TNA har skabt en unik mulighed for at støtte kvindeledede virksomheder fra Norden og Baltikum – hvor og når det betyder mest. London Stock Exchange støtter fuldt ud dette vigtige arbejde, og vi værdsætter muligheden for at samarbejde med TNA om at åbne op for kapitalfremskaffelsesmuligheder for kvindelige grundlæggere.” 

Men hvis vi skal forløse mere af det uudnyttede talent i økosystemet, kræver det først og fremmest, at vi tør gøre op med det, vi kender, mener Jeanette Carlsson.

”Vi skal turde investere i iværksættere, der ikke ligner os selv. Og så er vi nødt til at tænke globalt fra starten af. Startups og scaleups skal ikke ud af Danmark, de skal udover Danmark.”


TechBBQ

Kom og mød Tech Nordic Advocates, Google, London Stock Exchange, G-P, Dreist Storgaard og en repræsentant for “Danmark i Førertrøjen på Kvindeligt iværksætteri” på Starling Stage torsdag 2. 14.9 kl 11-12 til en debat om: “Startup founders: The untapped opportunity, lessons learnt and international perspective.”

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY