You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

technology Denmark, tech talent conference, skywatch, blue ocean robotics, wetland, ztove, edu, robotter, droner, 3d print

Tech Talent Conference: Droner, robotter og mangel på talent

Skal vi frygte robotter og den nye teknologi, der eftersigende tager vores jobs? Det og meget mere blev diskuteret i Odense, hjemstavnen for den kendte robotklynge, da Technology Denmark holdt konference.

Odense som tech-by og det faktum, at der i øjeblikket er stor mangel på talentmasse, der kan arbejde inden for fremtidens højteknologiske virksomheder, var i fokus, da Technology Denmark afholdt konferencen Tech Talent Conference i Odenses Odeon-bygning. Her mødte omkring 300 tech-talenter op – forretningsfolk såvel som studerende – for at høre, hvad vi kan gøre, for at ruste os til fremtiden.

I 2015 viste en analyse fra Engineer the Future, at dansk erhvervsliv vil mangle 13.500 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater i 2025, og ledigheden blandt ingeniører er på under to procent, hvilket ifølge flere eksperter er et tegn på, at der simpelthen mangler gode folk til de mange job.

Droner og robotter: Hvad er fremtiden?

Claus Risager, CEO for robot-firmaet Blue Ocean Robotics, og Henrik Bendixen, CEO for drone-virksomheder Skywatch, indtog scenen for at fortælle, hvad de tror, fremtiden byder på inden for deres respektive brancher.

“Vi ser droner som data-indsamlende maskiner,” lagde Henrik Bendixen ud, “men hvis jeg kigger længere ud i fremtiden, så kommer vi til at opleve ‘matternet’. Det er digitalt net, vi putter ovenpå vores fysiske infrastruktur; i bund og grund et net, vi kan bruge til at sende ting via droner. Det er dér, vi er på vej hen. Vi er lige nu i gang med at teste en slags batteri, så vi kan flyve en drone fra Danmark til Italien og tilbage igen – og så kan vi jo flyve langt lige pludseligt.”

På robotfronten var Claus Risagers pointe, at vi fremtiden vil se robotter som en underlæggende teknologi for alt muligt andet, og ikke vil tænke på det i dagligdagen.

“Robot-tech er en underliggende teknologi, der hjælper andre industrier med at vokse og disrupte. De fleste ved nok, at der er selvkørende biler, men de færreste ved, at de er lavet af robotter. Sådan er det også inden for landbrug, medicin – og alle mulige andre områder,” sagde han.

Robotter og pandekager

Hvis man havde brug for at få et skud teknologi-fascination og tænke på andre tristesser, end at der ikke er nok tech-talenter i Danmark, så kunne man gå en tur ude i foyeren i Odeon-bygningen. Der havde flere firmaer stillet deres produkter op. Ét af det produkter var en robot-arm, der var blevet programmet til – hvad end, det nu er det er, den laver her:

https://www.instagram.com/p/BT6x5yNDOGm/?taken-by=mathiastagramster

Derudover havde firmaet Ztove også stillet op med deres sensor, der kan styre din madlavning for dig.

https://www.instagram.com/p/BT6h2g2je6K/?taken-by=mathiastagramster

Kommer robotterne og hugger jobs?

Men debatten fortsatte ufortrødent inde i salen – hvor robotter også var i fokus. Et spørgsmål, som ofte dukker op i fremtids-teknologi-debatten, er, hvad der vil ske med de jobs, robotterne, dronerne og så videre kommer og tager. Hvad med menneskerne, der havde de jobs? Ifølge Claus Risager er der ikke behov for at være bekymret.

“Ny teknologi skaber nye jobs, og der er flere jobs lige nu i verden, end der nogensinde har været. Der kommer bare færre fysiske job, og flere hvor man skal bruge intellektet. Og dét er jo problemet: Du får brug for folk med flere talenter, og dét er et problem for lande og steder, hvor der ikke er uddannelsesmuligheder, eller hvor du ikke kan specialisere dig, hvis du er i en industri, der er ved at ændre sig totalt. Men der er Danmark og Odense slet ikke i fare,” vurderede han.

Odense, Arizona og Danmark: Alle har brug for talenter

Michael Goodsite, som er vise-dekan på SDU, fortalte om, hvordan han selv var vokset op i en lille ørkenby i Arizona, og hvordan teknologisk udvikling påvirkede den søvnige by.

“Man besluttede, at der skulle testes missiler i ørkenen ved siden af byen. Det kræver meget kloge og kreative folk at teste den slags. Pludselig så jeg, hvordan vores lille by fik et universitet, hospitaler og så videre. Hele samfundet blev påvirket positivt, og præcis det samme er sket for Odense, som ikke var på tech-landkortet for blot ti år siden,” sagde han.

Ifølge ham er det største problem dog, at der ikke er nok talenter til alle virksomhederne.

Når jeg ser 2000 åbne stillinger på jobsiderne, så bliver jeg ked af det. Nogle af jer vil måske lave jeres eget firma. Det er skønt, men så sidder I måske og mangler ti ansatte og så bliver den pulje større. Robotter, 3D-printere, droner og så videre er ingenting uden mennesker, der kan designe, skabe og styre maskinerne. Mennesker, der tager metal og træ og laver maskiner ud af dem; det er dém, vi mangler.”

UGENS STARTUP: