techbubbles, pleo, fintech, iværksætteri

TechBubbles #7 går til Pleo: “Lang vej til at København bliver fintech-hovedstad”

TechBubbles #7 går til Pleo: “Lang vej til at København bliver fintech-hovedstad”

Fintech-virksomheden Pleo har fået en millioninvestering i februar, og derfor har TechSavvys læsere bestemt, at de skal have sejrschampagne. Vi tog ud med bobler under armen til CEOen med spørgsmålet: “Er København Nordens fintech-hovedstad?”

Hver måned uddeler TechSavvy, Vivino og PostNord en flaske champagne til den virksomhed, der har klaret sig godt i den forgangne tid. Vi spurgte for et par uger siden jer læsere, hvem der skulle modtage den 7. TechBubbles – det blev fintech-virksomheden Pleo.

Pleo gør det nemt for virksomheder at holde styr på betalingskort, kvitteringer og bogføringen i den digitale tidsalder. Grunden til, at Pleo blev nomineret i første omgang, var, at de i februar fik en investering fra Creandum på intet mindre end 24 millioner kroner.

Som at have tre startups i èt

Vi tog derfor en flaske gode bobler under armen og tog ud til Pleos lokaler på Vesterbro.  Der mødte vi CEO Jeppe Rindom til en snak om, hvorfor der af og til kan være lidt langt mellem de store fintech-virksomheder i København og Danmark.

“Generelt er der tre områder, man skal mestre i en fintech-virksomhed. Man skal have ekspertise og spidskompetencer inden for sit ‘fintech element’ – i Pleos tilfælde betalinger. Derudover skal man være i stand til at formidle sit produkt via intuitivt og lækkert software, og så skal man have kunne agere i et fagområde, som er kraftigt lovmæssigt reguleret ” siger han og tilføjer:

“Det er tre ret store ting at skulle kunne, lidt som at have tre startups i én. Når man skal bygge så forskellige kompetenceområder, er adgangen til talent særligt vigtig – og netop evnen til at skalere teamet i et hastigt tempo med kompetente kollegaer er virkelig en udfordring”, siger Jeppe Rindom.

Inger Støjberg-kagen hjælper ikke

En stor del af problematikken, ifølge Jeppe Rindom, er Danmarks evne til at tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Der mangler en del markedsføringsarbejde for at gøre Danmark synlig på den internationale scene.

“Når Inger Støjberg står med en kage og fejrer stramninger på udlændingelovgivningen, og når Danmark generelt har et ry som et svært land at få opholdstilladelse i, så stikker det lidt i den modsatte retning, når vi så gerne vil tiltrække udenlandske talenter. Vi skal være bedre til at kommunikere vores historie og muligheder internationalt. Og så skal vi have nogle gode rammevilkår i forhold til visum, skat og bolig, som gør det attraktivt for en udenlandsk ingeniør at overveje Danmark som base,” siger han.

Ifølge ham er det hele tiden oppe til overvejelse hos Pleo, om de overhovedet skal blive i Danmark, og for ham er det altafgørende, at Pleo kan få nok dygtige folk ansat.

“Ellers kan vi ikke skalere i et hurtigt tempo. Det er supervigtigt. Og jeg må indrømme, at hvis jeg sad i Tyskland som fintech-iværksætter og overvejede, hvor jeg skulle rykke til, så er jeg ikke sikker på, at Danmark ville være mit førstevalg.”

Skabe en regulatorisk rede

En anden ting, der ifølge Jeppe Rindom ville kunne stimulere flere fintech-virksomheder til at rykke til Danmark, kunne være, hvis man fra den offentlige side skabte gode regulatoriske processer og rammevilkår for fintech-entreprenørene.

“En stor udfordring, som kan få mange fintech-virksomheder i knæ, er, at der er et stort regulatorisk arbejde foran dem. Der er lige så store krav til en fintech-virksomhed som til en bank. Man arbejder med personfølsomme oplysninger og er underlagt anti-hvidvaskningskrav. Måske er man endda under tilsyn fra Finanstilsynet” siger han.

Ifølge ham ville en konkret ting, som kunne hjælpe fintech-startups, være hvis man skabte en god ‘regulatorisk rede’ fra det offentliges side, hvor det var blot en anelse lettere at navigere i det lovmæssige spændingsfelt.

“Vi kunne godt bruge et godt forløb til at blive reguleret af Finanstilsynet og en tilgængelig elektronisk database til at håndtere kravene inden for lovgivning om hvidvask. Det ville være noget, som mange fintech-firmaer kunne drage nytte af,” siger han.

“Entreprenør-ånden skal ud til Hr. og Fru Danmark”

Et efterhånden gammelkendt problem er, at Danmark ikke gør nok for at få iværksætteri som helhed ind i hovederne på poderne i folkeskolen. Dét, mener Jeppe Rindom, også er en af årsagerne til, at Danmark ikke står til at blive Nordens fintech-hovedstad lige foreløbigt.

“Vi er ved at få skubbet entreprenørskab ind i folkeskolen, men der er lang vej igen. Men når først vi får startet den kultur, så bliver det nemmere at få give Hr. og Fru Danmark lyst til at springe væk fra deres fastansættelse og prøve kræfter med at skabe noget selv,” mener Jeppe Rindom.

“Vi er sgu langt fra”

I forhold til den sociale accept af at være i et startup, så mener han dog, at vi har rykket os meget på det seneste.

“Bare i løbet af de sidste fem år, så synes jeg, vi er gået fra, at det ikke var superfedt at sige, at du havde kastet dig ud i et startup-eventyr, til at det faktisk er noget, folk i sociale sammenhænge synes er lidt sejt. Kulturændringerne er på vej, men det kunne sagtens gå hurtigere.”

Direkte adspurgt, om han synes, Købehavn er tæt på at blive Nordens fintech-hovedstad, er han dog ikke i tvivl.

“Vi er sgu langt fra. Vi har en masse fine tiltag, og det er godt, at vi har tiltrukket events som Money 20/20, men den slags gør ikke alt arbejdet. Vi mangler stadig at tiltrække nok talent – det er klart den største udfordring,” siger han.