Apple, Uber, Tonsser

TechPosten: Apple til Aabenraa, sportstech og Uber tilbage til Danmark

@simone

Velkommen til ugens startup-overblik. En gennemgang af ugens nyheder, stort og småt og det, vi ikke synes, du skal gå glip af. Både herhjemme og i Norden.

Der var grund til at skåle i Syddanmark i denne uge, da Apple afslørede, at de vil udvide aktiviteterne i Danmark. It-giganten er nemlig ved at bygge et datacenter i Viborg, men vil også bygge et uden for Aabenraa. Og det skulle blive endnu større.

Byggeriet ventes at skabe omkring 300 jobs, og første fase af byggeriet står færdig i 2019. Prisen bliver tæt ved de seks milliarder kroner, men når det er færdigt, skal det køre på 100 vedvarende energi.

Apple har da også planer om at udvikle to nye landvindmølleparker med en dansk partner, som skal levere energien. Det skriver Børsen.

Ugens scoops

Danske Zealand Pharma går efter at rejse 75 millioner euro ved børsnoteringen på Nasdaq Global Select Market. Zealand Pharma er allerede noteret på Nasdaq Copenhagen med en markedsværdi på 3,4 milliarder danske kroner.

Der er godt nyt for alle sportstech-startups. En ny – på sigt – verdensomspændende konkurrence skal sætte fokus på innovation inden for sport. SportsTech World Cup samler startups, der arbejder med sensorer, eSport, VR, AR og wearables inden for sportens verden, et milliardmarked, hvor Norden og Danmark står stærkt.

T-shirt-kometen Son of a Tailor har lukket en ny, større millioninvestering, og så har NordicAI fået funding af Rising North:

Nordisk nyt

Svenske Sol Voltaics modtaget den største investering i et europæisk firma inden for solenergi siden 2015. Med 21,3 miillioner dollars, svarende til mere end 138 millioner kroner, vil virksomheden kommercialisere sin nye solteknologi, SolFilm, som skal øge effektiviteten af konventionelle solpaneler med 50 procent.

Også solcelle-leasing-selskabet Otovo fra Norge har modtaget en pæn investering på 60 millioner norske kroner, svarende til 47 millioner kroner, fra Akershus Energi og OBOS, som får henholdsvis 12,5 og 7,5 procent i firmaet.

Norske Alphabet King er en global læringsplatform med over 100 apps, som lærer børn at læse og skrive på deres eget sprog. Platformen er udviklet af Marit Linnebo Olderheim, som har fået 4,3 millioner norske kroner af Innovasjon Norges pulje med milder til virksomheder, der kæmper mod fattigdom i lande, der modtager nork bistand.

Den finske biotech-virksomhed Blueprint Genetics har rejst 14 millioner euro, svarende til 104 millioner danske kroner, til at booste deres genetiske diagnostiseringsplatform. Virksomheden bruger AI til DNA-sekventering, som skal lette byrden ved den massive mængde data.

Derudover har Nordea har pumpet 30 millioner svenske kroner i reward-appen Wrapp, og den unge, svenske influencer-virksomhed Starflow får nu 20 millioner svenske kroner ind frem mod lanceringen.

Ugens TechRead

Tonsser afslørede sidste uge, at de har modtaget endnu en tocifret millioninvestering. Vi har været på besøg på kontoret for at høre historien om, hvordan en hobby udviklede sig til en virksomhed. Og selvfølgelig begyndte det i en kælder.

https://techsavvy.media/historien-tonsser-kaelder-millioninvestering/

In other news

Uber kan være på vej tilbage på de danske veje. Uber blev ellers dødsdømt med den nye taxilovgivning, som det amerikanske firma ikke kun leve op til, men nu er Uber klar til ændringer. “Vi er parate til at tilpasse os danske forhold, og vi håber, at der kan blive en dialog om, hvordan sådan en model kunne se ud,” siger Kristian Agerbo til Børsen.

Det nye Iværksætterindblik er udkommet. Heri viser det sig, at der er sket et betydeligt fald i antallet af CVR-registreringer, og at antallet af konkurser i 2016 var på det højeste niveau siden 2010. Der er dog også lyspunkter. Danmark scorer højt på vækst, og især de yngre segmenter er med til at holde tallene oppe.

Husk at stemme

Du kan frem til 22. august stemme på din favorit i de 13 kategorier til Nordic Startup Awards.

God weekend!

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY