TechPosten, startups, Iværksætteri, Creative Business Cup, Kreative, Money 20/20

TechPosten: Creative Business Cup, Money 20/20 og startups på Roskilde Festival

@simone

Velkommen til ugens startup-overblik. En gennemgang af ugens nyheder, stort og småt og det, vi ikke synes, du skal gå glip af. Både herhjemme og i Norden. 

Ugen har stået i fintechens tegn. København har nemlig for anden – og nok sidste gang – været vært for Money 20/20. I den sammenhæng har Copenhagen Fintech Lab holdt Fintech Week, hvor kontoret har været åbent for besøgende fra nær og fjern, budt på diverse oplæg, samarbejde med Roskilde Festival, morgenmad og bbq.

Copenhagen Fintech kunne da også udkomme med nyheden om, at den nyligt underskrevne aftale mellem Copenhagen Fintech og Singapore Fintech Association nu følges op af en aftale mellem de to landes tilsynsmyndigheder: Finanstilsynet fra Danmark og Monetary Authority of Singapore (MAS).

En, fra den anden side af fintechens verden, de corporate banker, har fået den idé at lancere en lommepengeapp… Det er Danske Bank, der torsdag kom med nyheden om lanceringen af en løsning bestående af en app samt et kort og en funktion i forældrenes mobilbank rettet mod børn mellem otte og 12 år, skrev blandt andre Børsen.

Ugens scoops

Og nu vi taler om penge, har den internationale boligrenoverings- og designplatform Houzz netop lukket en aftale om 400 millioner dollars i en serie E finansiering ledt af Iconiq Capital sammen med Sequoia, Zeev Ventures og GGV . Investeringen skal bruges til teknologisk udvikling og til at accelerere væksten.

Også den tyske Just Eat-konkurrent, Delivery Hero, opererer med skyhøje tal. Fredag morgen blev rivalen den største tyske-tech notering i tre år med sin børsnotering i Frankfurt. Noteringen kan indbringe omkring 7,4 milliarder kroner til Delivery Hero, som dermed får en markedsværdi på 4,4 milliarder euro.

Igen har dansk eSport tiltrukket sig en investering af de større. RFRSH Entertainment fik 7,2 millioner euro af blandt andre Tommy Ahlers, David Helgason og Creandum.

GoMore fik fem millioner euro fra det franske forsikringsselskab Macif, som til gengæld får lidt under ti procent af den danske delebilstjeneste.

Danske Duuoo.io vandt en pris ved VIVA Technology-konferencen i Paris, hvor virksomheden var nomineret i kategorien ‘Interactive people management’. Og med en millioninvestering starter de et partnerskab op med Air France KLM.

Hemming Van, tidligere ejer af Daloon, en privat brancheinvestor, Capnova og Kasper Hulthin, medstifter af Podio og Peakon har tilsammen investeret knap tre millioner i Fooducer, Danmarks største B2B-platform for fødevarebranchen.

Danmarks mest kreative iværksætter

Mandag blev Danmarks mest kreative iværksætter 2017 fundet, da den danske finale i Creative Business Cup blev afholdt i København. Her vandt de to stiftere af AM Brewery, Anders Boserup Lauritsen og Magnus Harrison, der har fundet en metode til at anvende kaffeblade, som bliver kasseret ved produktion af bønnerne, til at lave læskende drikkevarer – med og uden alkohol.

Med æren kom også en kontantpris på 50.000 kroner, et mentorforløb med Deloitte og en plads i Creative Business Cup Global.

I alt deltog 20 startups, hvoraf fem blev udvalgt som finalister på dagen. Udover hovedpriserne var der også en række særpriser; et mentorforløb med Søren Stenderup fra Crowdinvest, et rådgivningsforløb med Lean Business, to gange inkubationsprogrammer fra CSE, 5000 kroner til test af en produkt i Sommerland Sjælland og et mediekit med TechSavvy Media – sidstnævnte præmierede vi KidsPrint med for deres passionerede fokus på at få programmering og 3D-print ind i skoleklasserne på en håndgribelig og engagerende måde for både lærere og elever.

Nordisk nyt

Det svenske video-healthtech-startup KRY har rejst 23 millioner dollars, svarende til 150 millioner kroner, til at lancere deres video-baserede sundhedsapp over Europa. Serie A runden er ledt af Accel med støtte fra eksisterende investorer, Index Ventures, Creandum, og Project A.

Islands økonomi boomer igen, og landet er blevet mere interessant for investorer, men med en historie med over 20 finanskriser siden 1875, har Island gjort det svært for udefrakommende investorer at sende penge ind i landet, trods de fleste kontrolmekanismer, der blev indført på kapitalen på grund af finanskrisen i 2008, blev løftet i marts.

I Island findes også et startup, som har revolutioneret måden, men behandler sår på med en lokal råvare; fisk. Ved at omdanne fiskeskind til en form for bandage, kan virksomheden Kerecis hele sår hurtigere, og den opfindelse har fået interesse fra såvel Bloomberg som det amerikanske forsvar.

Læs sidste uges post: TechPosten: Vindere af Venture Cup, kritik af Seed Capital og startup-nyt

Svenske Tim Bjelkstam, Anders Lövbrand, Fredric Rylander og David Höök har fået 20 millioner svenske kroner i investering til deres virksomhed TipTapp, som lover at hjælpe private af med deres storskrald ved et swipe med fingeren.

I Finland har de problemer med at holde på de højtuddannede unge. Et såkaldt brain drain der kan få betydning for velfærdsstaten. The Conversation har skrevet en god artikel om problematikken, som vi kan anbefale at bruge fem minutter på.

Startups på Roskilde Festival

Igen i år er der næsten ligeså meget tech, kreativitet og iværksætteri på Roskilde Festival, som der er musik. Vores udsendte medarbejder mødte flere af festivalens startups til en snak under warm up.

Han talte eksempelvis med Crowdeyes, der hjælper festivalgæster med at finde glemte, tabte og mistede ting, og Innovationsfonden som har startet et samarbejde med Roskilde, hvor fem startups kan teste deres produkt på årets festival og lære af festivalens 130.000 gæster, for ikke at glemme LiveTake som til 16 af festivalens mindre koncerter har sørget for sprød lyd til publikums mobiloptagelser.

Danish Tech Challenge

De 20 finalister i årets Danish Tech Challenge er blevet fundet fredag den 16. juni, hvor der var kick-off hos Forskerparken. De udvalgte startups er:

Absolute Zero
Aerofit
Airplant
Aqubic
Bacalert IVS
Fishent
Heliac
IPM – Intelligent Pollutant Monitoring
Nordic Firefly
Nordic Healthcare Technology
Peefence
Rosenby Engineering
SensorA
Sentar
Silmeco Instruments
SiOx
Smooth Robotics
Suntherm
Tychobio
Vrinno

In other news

De danske og nordiske kapitalfonde forventer et skyhøjt antal opkøb i 2017 og 2018. Over de seneste to år har fondene skruet op for opkøbstempoet og forventer altså at fortsætte aktiviteteten langt ind i 2018, skriver Finans.

Dagbladet Børsen har fulgt Conferizes introduktion på Nasdaq First North i København. På de første to dage steg aktien 88 procent. De cirka 1200 investorer, der tegnede aktier til otte kroner stykket, kunne tirsdag se aktien stige 60 procent til 24 kroner og på et tidspunkt var kursen helt oppe på 37 kroner. På tre dage var der tale om en stigning på 212 procent. Men onsdag styrtdykkede aktien 40 procent. Eventstartuppet kom dog tilbage torsdag med en stigning på 20 procent til en kurs over 21 kroner, og over de næste par måneder vil aktiekursen kommer til at ligge mere roligt i intervallet 15 til 25, beretter Børsen.

Og så blev flere store virksomheder – heriblandt Mærsk og store dele af intrastrukturen i Ukraine – ramt af endnu et ransomware-angreb denne uge. Virussen, kaldet Goldeneye, var en variant af Petya-virussen, som minder meget om Wannacry-angrebet, der lagde store dele af infratrukturen ned i maj – hvor Danmark heldigvis holdt Bededagsferie – og handlede ifølge BBC ikke om penge, men om data.

Angrebet sætter igen fed streg under vigtigheden af at opdatere sine virusprogrammer og generelt tænke sig godt om, da flere eksperter spår, at det kun bliver værre fremover.

Rigtig god weekend og festival!

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY