You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

TechPosten, sommer

TechPosten: Svensk kæmpehandel, nordisk innovation, og tre bøger til din sommerferie

@simone

Velkommen til ugens startup-overblik. En gennemgang af ugens nyheder, stort og småt og det, vi ikke synes, du skal gå glip af. Både herhjemme og i Norden.

Hacking er et stigende problem. Derfor vil IBM kryptere hele verden. Det er ikke så lille en udfordring at give sig selv, men it-virksomheden vil med et nyt gennembrud inden for sikkerhedsteknologi gøre det muligt for alle virksomheder at kryptere kundedata på kæmpe skala, hurtigt og grundigt, så virksomhederne krypterer alt i stedet for at selektere. Det skriver LA Times.

Herhjemme var der i starten af uge nedslående nyt: Når states kapitalfonde skyder én krone i tidlige, risikofyldte iværksættere, får den 29 øre igen, skrev Børsen. Det giver et samlet tab på 680 millioner kroner over de seneste fem år.

“Normalt er det tabsgivende – man skal se det som en samfundsinvestering. Men 29 øre er alarmerende lavt,” udtalte Jakob Engel-Schmidt, Uddannelses- og forskningsordfører for Venstre og tidligere direktør i Dansk Iværksætter Forening, til Børsen.

Ugens scoops

Danske LuggageHero har fået en millioninvestering fra private investorer bag Aalborgvirksomheden Cego. LuggageHero blev først kendt som Drop ‘n Local, men skiftede navn til LuggageHero i foråret for at få mere konsistens mellem navn og værdier. Ret hurtigt blev de anbefalet af Wonderful Copenhagen, de har udvidet til London, de deltog i SCALEit i juni i år og med investeringen vil startuppet nu indtage New York.

Intelligent Marking, et nordjysk robotfirma, har modtaget en investering, en uoplyst sum, for en tocifret procentandel, som Mikkel Jacobsen, CEO for Carsoe har erhvervet sig. Investeringen værdiansætter robotfirmaet til et trecifret millionbeløb, skriver Børsen.

Med den nye kapital vil Intelligent Marking erobre det amerikanske marked med deres robot, som streger boldbaner op. En opfindelse, der i 2016 solgte for godt tre millioner kroner, hvilket ventes tidoblet i 2017.

Nordisk nyt

Stockholm er den region, som producerer næstflest unicorns pr. indbygger i verden lige efter Silicon Valley ifølge en rapport fra Atomico i 2015. Nu cementeres svenskernes position som med i førerfeltet, hvad angår startups, med Global Innovation Index 2017. Her placeres Sverige som verdens næstmest innovative land lige efter Schweiz, skriver Breakit.se.

Danmark ligger på sjettepladsen efter Schweiz, Sverige, Storbritannien, USA og Finland, mens vores norske naboer ligger på en 19. plads og Island på en 13. plads.

Argentums nyeste markedsrapport viser, at de nordiske venturefonde i første kvartal af 2017 investerede 920 millioner kroner i det nordiske marked; det højeste beløb siden første kvartal af 2016, skriver Shifter.no.

Der var tale om 37 investeringer i 37, 75 procent af disse var i IKT-sektoren. Totalt var der 20 investeringer i Sverige, syv i Danmark, seks i Finland og fire i Norge.

Og så er den svenske Nets-konkurrent Bambora blevet solgt i en kæmpehandel til franske Ingenico. Fintechvirksomheden Bambora har mere end 700 ansatte i Europa, Nordamerika og Australien og omsatte i 2016 for tæt på to milliarder svenske kroner. Ingenico har betalt 1,5 milliarder euro, svarende til 14 milliarder svenske kroner, for 100 procent af aktierne, skriver Breakit.se.

Mindre gode nyheder er der fra svenske Fingerprint Cards, som skuffede investorerne med et nedslående regnskab. Driftsoverskuddet i andet kvartal skulle have været 155 millioner svenske kroner, men landede på 72 millioner svenske kroner, og overskuddet før skat blve bare 47,3 millioner svenske kroner mod ventede 154 millioner svenske kroner.

Norske Kahoot!, som har udviklet et læringsspil i quiz-format, nåede i juni 50 millioner brugere. De er nu blevet udvalgt af Disney til at være en del af fremtidens underholdnings- og medieprodukter, og det har sikret Kahoot! en af de ti pladser i Disneys accelerator, skriver DNGründer.

Derudover har Kahoot! rejst 10 millioner dollars mere i deres Serie A. Pengene kommer fra nye private investorer fra Norge samt eksisterende investorer, Microsoft Ventures, Creandum og Northzone, skriver ArticStartup, som også kan fortælle, at det finske startup med base i San Francisco, PromoRepublic, har lukket en seed-runde på 1,2 millioner dollars.

Ugens TechRead

Da Marc Lucas som 27-årig fik konstateret Type 1-diabetes ændrede hans liv sig. Hvordan lever man et omskifteligt liv som iværksætter med en sygdom, der kræver planlægning og rutiner? Han stiftede Hedia. I dag gør han livet for folk med diabetes lettere.

Hedia-stifter: “En mandag aften klokken halv 12 smuldrer mit liv”

In other news

Facebook har sat ekstra ind på kampen mod fake news. Fra den 18. juli har Facebook deaktiveret muligheden for at tillade modifikationer til link previews. Det betyder, at når man nu laver planlagte opslag, vil ændrede linkvisninger vise tilbage til den originale forhåndsvisning med oprindelig titel, foto og beskrivelse. Det samme gælder for ReQueue-meddelelser.

Ifølge Facebook for Developers-sitet sker dette for at “eliminere en kanal, der har været brugt til at sprede falske nyheder.”

I Storbritannien kan Just Eat blive ramt af nye gebyrregler. Et nyt britisk forslag åbner nemlig op for at afskaffe gebyrer på kreditkort i Just Eats hovedmarked. Sidste år stammede 13 procent af virksomhedens indtægt fra disse gebyrer, og udsigten til at miste dem fik onsdag aktien til at falde, skriver Bloomberg.

Twitter havde i denne uge en fest over en ny sikkerhedsrobot i Washington, som kort efter indsættelsen drunknede sig selv i et springvand. RIP Steve.

Anbefalinger til din sommerferie

Holder du et par tiltrængte dages eller ugers ferie, så lad computeren blive hjemme og dyk ned i en god bog! Jeg har i hvert fald store planer om at snige en ekstra håndbagage med på flyet kun til bøger. Tre af dem bliver; Elon Musk, en biografi af Ashlee Vance; Home Deus af Yuval Noah Harari og The Circle af Dave Eggers.

TechPosten

Elon Musk – Ashlee Vance

Ashlee Vances portræt af en af verdens største tech-guruer er blevet rost til skyerne af New York Times og Wall Street Journal. Den erfarne journalist giver er grundigt blik ind i det bemærkelsesværdige liv hos en af vor tids mest risikosøgende entreprenører.

Det er et – ifølge bagsiden – komplekst portræt af manden bag Tesla og SpaceX, om innovation fra PayPal til Solar City, om at blive ved når det er hårdt, at tjene milliarder og få fjender med på vejen.

Home Deus – Yuval Harari

Efterfølgeren til Sapiens ser, i stedet for tilbage i tiden, frem. Her undersøges, hvad fremtiden har at byde på for menneskeheden. Jeg selv var solgt, da jeg læste dette afsnit i the Guardians anmeldelse:

“Den menneskelige natur vil blive transformeret i det 21. århundrede fordi intelligens frakobles bevidsthed. Vi kommer ikke til at bygge maskiner i den nære fremtid, som har følelser som os – hvilket er bevidsthed. Robotter vil ikke forelske sig i hinandnen, selvom vi godt kan forelske os i robotter, men vi har allerede bygget maskiner, store databehandlende netværk, der kender vores følelser bedre end os selv – det er intelligens. Søgemaskinen Google, ikke firmaet, har ikke holdninger og ønsker. Den er ligeglad med, hvad vi søger efter, og den bliver ikke stødt af vores adfærd. Men den kan bearbejde vores adfærd til at vide, hvad vi vil have, før vi selv ved det. Det faktum har potentialet til at ændre, hvad det vil sige at være menneske.”

The Circle – Dave Eggers

The Circle er et fiktivt værk, som handler om det magtfulde internetselskab The Circle. Hovedpersonen er Mae Holland, som bliver ansat i firmaet. Jobbet er hendes livs mulighed, men som hun stiger i graderne bliver hendes rolle i firmaet mere offentlig, hun distancerer sig mere og mere fra livet uden for arbejdspladsen, og de ansatte bliver konstant målt på deres deltagelse i sociale aktiviteter døgnet rundt.

Bag idealismen er The Cirle nemlig en virksomhed, der hjernevasker sine medarbejdere under dække af et unikt sammenhold og store visioner. Hvad der starter som en historie om en kvindes ambitioner bliver langsomt til en historie, som sætter spørgsmålstegn ved privatliv, overvågning og teknologi.

De er i hvert fald alle tre i min kuffert, når jeg tager på ferie. Vi ses om et par uger.

Husk at stemme

Du kan frem til 22. august stemme på din favorit i de 13 kategorier til Nordic Startup Awards. Psst.

Psst. TechSavvy Media er nomineret som Best Startup Ecosystem Initiative.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY