Det unge teleselskab GreenSpeak går til branchen med nye øjne. Ingen medarbejdere kan tjene mere end 30.000 kroner om måneden, og al overskuddet går til velgørende organisationer, udvalgt af kunderne. For stifterne handler det ikke om at blive styrtende rige, men om at gøre en forskel.
Vi har alle en i lommen – eller i tasken, eller på bordet, eller i hånden. Med den kan vi gøre meget godt; donere penge via apps og sms’er, støtte digitale underskriftsindsamlinger eller vælge et abonnement, hvor overskuddet går til velgørende organisationer.
Sådan en virksomhed er GreenSpeak, et ungt teleselskab, som ikke beholder en krone af overskuddet til sig selv.
Det var tid til at finde nye veje
GreenSpeak er startet af de tre ildsjæle Anders Bøgeløv Jensen, Mads Tofthøj Rasmussen og Mark Rasmussen. De forsøger at tage en hverdagsting – mobiltelefoni – og ændre den normale virksomhedsstruktur, så den gør mere positivt for verden. GreenSpeak tilbyder derfor et udvalg af abonnementer, hvor overskuddet bliver doneret til gode formål.
“Efter finanskrisen begyndte vi tre, som var de første i GreenSpeak, at tænke meget over, hvordan vi kunne skabe noget positivt i verden i stedet for at tjene penge til dem, som i forvejen har nok. Vi mente, det var tid til at finde nye veje,” fortæller Mark Rasmussen, direktør i GreenSpeak.
Knofedt, donationer og ingen høje direktørlønninger
For at få mest muligt ud af overskuddet har stifterne arbejdet frivilligt siden de stiftede selskabet i 2015. Og selvom man kan kalde sig stifter, er der ikke noget, der hedder høje direktørlønninger; man kan maksimalt tjene 30.000 kroner hos GreenSpeak om måneden. Der er de dog slet ikke oppe endnu, griner Mark Rasmussen og fortæller, at de først netop har trukket første løn ud i marts. 3000 kroner til hver.
“Vi er trætte af, at verden handler om at tjene penge. Dem, der har penge, får flere; det er den struktur, tingene har i dag. Skal man gøre det anderledes, skal man være lidt ekstrem på nogle områder. Der er ikke nogen af os, der vil være rige. Kan vi hjælpe med at skubbe verden i en positiv retning og om ti år have genereret et antal millioner kroner til gode formål, så vil jeg være en lykkelig mand,” siger Mark Rasmussen.
Den største udfordring er også GreenSpeaks største styrke
Lønningerne vokser som kundebasen vokser. GreenSpeak er ikke på udkig efter aktionærer eller en plads i Løvens Hule.
“De forventer jo et afkast, og det kan vi ikke give. Her tjener man max. 30.000, og det er det. Det er vores største udfordring, men det ender også med at være vores største styrke. Vi har kun været i gang i to år, men når vi på et tidspunkt er store i hele Danmark, så giver det os noget troværdighed som er meget værdifuldt,” siger Mark Rasmussen.
Som kunde har man ikke kun valget mellem tre abonnementer, det er også op til den enkelte at vælge, hvilken organisation der skal have en donation. Når man bliver registreret, donerer GreenSpeak de første 100 kroner, og det løbende overskud stemmer man om to gange årligt. Alle numre får én stemme, og pengene fordeles så procentvis.
“Lige nu har vi 17 støtteprojekter, men man kan også foreslå nye projekter, som vi skal støtte op om. Overskuddet lød i 2016 på 97.742 kroner, som vores kunder har stemt om fordelingen af,” fortæller Mark Rasmussen.
Målet er én million kroner i donationer inden 2019
De store vindere blev Verdens Skove og Læger Uden Grænser, men alle 17 fik en bid af kagen. Verdens Skove fik 17.340 kroner og Læger Uden Grænser 12.058 kroner i regnskabsåret, og henholdsvis 29.640 kroner og 21.658 kroner i alt siden opstarten.
“Beløbene er ikke så store endnu. Vi vil jo rigtig gerne op og give flere penge, men det kræver flere penge, hvilket kræver, at flere kender til os. Håbet er, at vi kan komme op på én million kroner i donationer i løbet af det kommende regnskabsår,” siger Mark Rasmussen.
Det kræver generelt noget PR at komme bredt ud, men i stedet for at bruge penge på marketing, har GreenSpeak valgt at bruge en tredjedel af overskuddet på at øge kendskabet til deres forretning. Men gik hele overskuddet ikke til de velgørende organisationer?
“Vores PR består af åbne afstemninger, hvor alle kan være med til at stemme Eksempelvis adventskonkurrencer på Facebook, hvor vi hver søndag giver 1000 kroner til den partner, der går flest stemmer her. Pengene går altså stadig til organisationerne, men vi får lidt buzz ud af det på sociale medier,” forklarer Mark Rasmussen.
Derudover planlægger GreenSpeak en grøn messe på Remisen til sommer. Her vil en hel række grønne og bæredygtige startups den 10. til 11. juni sætte fokus på upcycling, veganisme, bæredygtighed og nye teknologier med grønne formål. Mere end 25 virksomheder har allerede meldt sig til heribalndt GreenBurger, LetsGo, GoodWings og Sharepeeps.