This post is also available in: English
Håndvasken blev holdt stående af en lægte, og en stikkontakt hang løst ned midt i kontoret.
Der var et stykke vej til en premium-oplevelse med gourmet-frokost første gang Malte Vittrup besøgte det nystartede kontorfællesskab POP2 nord for Aarhus, for at finde plads til sit nye startup. Alligevel var han med det samme sikker på, at rammerne var de helt rigtige for Hakio.
”Jeg var allerede solgt på POP2-projektet første gang, jeg var herude. Vi havde en rundvisning, og meget var work in progress. Men jeg kunne se, at det, de ville bygge, var pisse fedt – og de havde bare nogle fede tanker omkring fællesskabet, de ville bygge,” fortæller han.
Læs også: Succesfulde fintech-foundere manglede det perfekte scaleup-hub. Så nu har de bygget det selv
Derfor flyttede han i august 2022 ind i de spartanske lokaler med sin co-founder Simon Kristensen bare tre måneder efter, at CVR-nummeret var oprettet. Og siden har både POP2 og Hakio udviklet sig voldsomt.
Omgivelserne fulgte væksten
Hakio hjælper mode- og tekstilbrands med at forudsige, hvad deres kunder kommer til at efterspørge. En slags datadrevet “vejrudsigt” for kommende trends, som hjælper modebrands med at købe effektivt ind. Målet er, at de kun køber det, som de kan sælge – så der bliver skåret ned for overproduktion og spild. Godt for både klimaet og bundlinjen.
Efterspørgslen på løsningen har vist sig at være stor. Bare to år efter Hakio startede, rejste de i februar 30 millioner kroner og er nu vokset fra to foundere til 23 medarbejdere på POP2.
”Vi er sådan en vækstraket der nok – lidt på samme måde som SpaceX – bygger en masse ting, og de første ting eksploderer. Men det ved man egentlig godt, og man lærer en masse hver gang,” fortæller Malte Vittrup og fortsætter:
”Nu har vi lavet den første raket, der faktisk letter og er på vej afsted. Vi kan ikke lige gribe boosteren endnu, men det er næste skridt.”
Og det har vist sig, at POP2 var de helt rigtige omgivelser til at rumme den hurtige vækst i startuppet. Mens de to stiftere startede med et flyverskrivebord et andet sted, hvor de efter 6 måneder stadig ikke kunne få adgang til et mødelokale, har POP2 hurtigt omstillet sig til Hakios skiftende behov.
”Det var nok mere kaotisk i starten, men der skete også bare en masse. Det føltes som at komme ind i et startup, så tingene flyttede sig bare mega hurtigt,” fortæller Malte Vittrup og fortsætter:
”Vi fik på et tidspunkt brug for plads til et par skriveborde mere. Jeg ringede til Ulrikke, som kom eftermiddagen samme dag. Så var hun lige inde ved naboen – fik dem til at rykke to kontorer ned ad gangen – og to dage senere var der væltet en væg, så vi havde den plads, vi havde brug for.”
En fælles vækstrejse
Siden dørene til POP2 åbnede for snart tre år siden, er de 9.500 kvadratmeter Friis & Moltke-arkitektur blevet gennemrenoveret, og barista-kaffemaskiner, kokke i kantinen og egen paddlebane er kommet til.
En lignende, eksplosiv udvikling har Hakio sideløbende været igennem. Løsningen fik hurtigt fat i større kunder – herunder Bestseller-brands og urproducenten Nordgreen. Efterfølgende er blandt andet Hummel og Shaping New Tomorrow kommet med, og senest har de fået den første store internationale kunde: Carhartt.
Hakio har altså gang i venture-rejsen. Og her er det en stor hjælp, at andre i POP2, som er på samme rejse:
”Der sidder nogle founder her, som har en masse erfaring med at bygge en virksomhed, men også med at rejse penge til at vækste så hurtigt. Der sidder blandt andet Anyday og Vibrant, og dem har jeg sparet enormt meget med. De har været nogle skridt foran mig og har gjort det før – og de har været meget åbne for at sparre.”
Åbenheden blev meget tydelig, da en anden virksomhed i huset var nødt til at afskedige nogle medarbejdere – som Hakio kunne tage imod. Derfor har Malte Vittrup heller ingen planer om at skulle væk fra adressen:
”I takt med at vi er vokset, er vi flyttet i betydeligt større lokaler. På et tidspunkt er vi også blevet for store til dem – men vi håber, at kunne blive i POP2.”