Bag virksomheden mindthefuture står to tidligere skolelærere, som har gjort det til deres mission at få skoler og virksomheder til at arbejde tættere sammen.

Først skulle de lave en virksomhed som valgfag i skolen. Så fik de produceret 100 par sko i Portugal, som skulle sælges. Og senest har eleverne fra Englystskolen ved Vejle holdt et stortanlagt modeshow i iværksættermiljøet Spinderihallerne for at få solgt deres kreation.

Konfirmationsmodeshow 2018

#throwbackthursday // er det ikke det, de unge siger? Vi vil i hvert fald gerne dele et minde og sige tak til alle jer, der støttede op om elevernes modeshow i sidste måned! 👏Igennem et halvt år har 8. & 9. klasses elever fra Englystskolen haft iværksætteri på skoleskemaet. Med støtte fra Fonden for Entreprenørskab, Mindthefuture og Moth Designværksted har eleverne udviklet, designet og produceret 100 par af deres helt eget sneakersbrand ORBIZ 👟 Kulminationen på forløbet var, da de seje, unge designere afholdt modeshow i Spinderihallerne for over 100 glade gæster.Mærk stemningen fra aftenen her:

Geplaatst door Spinderihallerne op Donderdag 8 maart 2018

Skoleprojektet har hele tiden været koblet sammen med den selvstændige designer Sanne Moth, som undervejs har coachet eleverne og delt ud af sine egne iværksættererfaringer. Men samtidig har der været en mindre synlig partner på projektet: mindthefuture.

Virksomheden består af to tidligere skolelærere, som har gjort det til deres mission at få integrationen mellem folkeskoler og virksomheder til at folde sig ud i virkeligheden.

”Både skoler og virksomheder elsker de her projekter – alligevel er der ikke vildt mange af dem. Det vil vi gerne lave om på, for hvis det gøres rigtigt, er der en kæmpe gevinst for begge parter,” siger Anita Ousen, der er en af stifterne af mindthefuture.

”Vi kender lærernes frustrationer”

Siden skolereformen i 2014 har innovation og entreprenørskab været en fast del af folkeskolen. Men den samme reform skar markant i lærernes forberedelsestid. Derfor er det meget forskelligt, hvordan skolerne griber opgaven an, og for nogle kan det være helt uoverskueligt at få iværksætternes verden til at harmonere med hverdagen.

”Vi har forståelse for de frustrationer, lærerne har, for vi har selv stået der. Derfor handler det for os om at gøre forløbene operationelle – både for iværksætterne og lærerne,” forklarer Anette Bjerregaard, der er den anden lærer bag Mindthefuture.

Virkeligheden ude i virksomhederne er ofte langt fra den i Folkeskolen, og derfor er opgaven for mindthefuture både at skabe nogle rammer, så iværksætteriet i folkeskolen kan understøtte nogle læringsmål i de forskellige fag, men også at afmystificere hele samarbejdet med iværksætterne.

Læs også: Lokale iværksættere gav skoleelever virksomhedsdrift som valgfag

”Nogle lærere griber det bare, og kan se koblingen fra iværksætteri til undervisningen med det samme, mens andre skal have værktøjer og hjælp til at bruge virksomhedens verden. Vi skaber rammerne for, at flere lærere kan få lyst til at inddrage virkelighedsnært iværksætteri i undervisningen,” siger Anette Bjerregaard.

Helt konkret udvikler mindthefuture derfor både undervisningsforløb, som kan bruges i folkeskolen, og skaber kontakten til iværksættere, der kan være med til at bringe undervisningen til live.

”Lærerne skal også lære at stole på den her nye proces. De får en anden rolle som undervisere. De bliver vejledere, hvor man slipper noget af kontrollen, i stedet for at være eksperter. Kaos, og det at man ikke nødvendigvis ved, hvor det ender, er en del af processen,” siger Anette Bjerregaard.

Virksomhederne tager i større grad ansvar

Der er ingen tvivl om, at designeren Sanne Moth har hjulpet Englystskolen med sko-projektet, fordi hun har fået noget personligt ud af at arbejde med eleverne. Men indsatsen er ikke ren velgørenhed – der er også konkret læring fra eleverne som målgruppe, som hun kan tage med tilbage i virksomheden.

Læs også: – Undervisningen hjælper både elever og iværksætter

Den opfattelse er ifølge mindthefuture blevet mere udbredt, siden de startede virksomheden i 2015.

”Der er kommet meget mere fokus på samarbejdet mellem skoler og virksomheder, og virksomhederne er begyndt at tænke det ind som CSR, at de tager et samfundsansvar. Nogle kan også konkret bruge den viden de får, og medarbejderne får en rigtig god energi af det,” siger Anita Ousen.

Og det glæder de to tidligere lærere, at virksomhederne også ser værdi i samarbejdet, for det er netop hvad der skal til, hvis samarbejdet skal gøres bæredygtigt på den lange bane.

Mere end bare iværksætterundervisning

Englystskolens samarbejde med Sanne Moth om skoprojektet, har uden tvivl åbnet nogle af elevernes øjne for, at iværksætteri også er mulig karrierevej. Men for mindthefuture handler det i virkeligheden mere om en ny måde at danne eleverne på.

”Begreberne innovation og entreprenørskab er måske ikke så almindelige i Folkeskolen, men hvad lægger bag? Det er dannelse og personlig udvikling, og det er derfor vi leverer det til skolerne – det er ikke nødvendigvis for at lave medarbejdere og iværksættere,” siger Anita Ousen.

I processen med at udvikle og sælge sko har eleverne fra Englystskolen både haft brug for deres færdigheder fra matematik og dansk. Men de har samtidig oplevet en proces, hvor der ikke findes rigtige og forkerte svar fra start. Svarene har de i stedet fundet undervejs, som projektet har udviklet sig.

”Eleverne får nogle succeser under forløbet, og det kan smitte af på resten af skoletiden. De lærer at blive ved med at prøve, selvom de fejler, indtil de finder en løsning. Og de finder nogle nye kompetencer ved både sig selv og kammeraterne,” siger Anita Ousen.