Crowdfunding-startuppet Lendino slog danmarksrekord, da virksomheden gennem sin låneplatform sikrede en ny, dansk webshop et crowdfunding-lån på bare fem sekunder.

Crowdfundede lån til virksomheder er efterhånden ved at etablere sig i Danmark, og hos låneplatformen Lendino har man især mærket den stigende interesse fra långivere det seneste år.

Startuppets lånemarked bliver brugt til at sprede investeringer fra långiverne, og den øgede interesse betyder, at lånene bliver revet væk.

“Et lån på 50.000 kroner blev i januar finansieret på to minutter, og mange af de små lån bruger under en time på at nå målet – til stor frustration for de brugere af platformen, der ikke når at få del i lånene,” siger Esben Bistrup Halvorsen, administrerende direktør i Lendino.

Webshop fik 50.000 kroner på 5 sekunder

Rekorden på to minutter fra januar er dog for nyligt blevet slået. Det skete efter Lendino i september lancerede en investeringsagent, som kan sætte långivernes investeringer på autopilot.

“Allerede en måned efter lanceringen var der nok investeringsagenter på platformen til at fuldtegne et lille lån på 50.000 kr. på kun 5 sekunder. Lånet blev lagt på lånemarkedet den 16. oktober og fuldt finansieret på et kort øjeblik af 29 långiveres investeringsagenter,” siger Esben Bistrup Halvorsen, administrerende direktør i Lendino.

Agenten har vist sig at være populær, og alle lån siden dens lancering er blevet delvis finansieret i samme øjeblik, som de lægges på platformen.

Større spredning og kortere finansieringsperiode

Esben Bistrup Halvorsen mener, at det er en fordel for både låntagere og långivere, at investeringsagenterne kan automatisere dele af finansieringen.

“Fordelen for långiverne er klar: Dem, der ønsker det, kan få del i flere lån på platformen –  dermed større afkast – uden at skulle løfte en finger. Det betyder også, at långiverne nemmere kan diversificere deres låneportefølje end tidligere,” siger han.

Samtidig mener han, at det er en fordel for låntageren, da investeringsagenten kan være med til at sikre, at lånet bliver finansieret hurtigt – hvilket kan være afgørende, hvis en virksomhed lægger en ordre, der skal betales inden den første, eller der er rift om de nye lokaler, de søger finansiering til.

Lendino har hidtil formidlet 241 lån til en værdi af godt 70 millioner kroner.

Læs også: Derfor satser Lendino på crowdlending

Fakta: Crowdlending

  • Lendino vurderer, at det danske marked for crowdlending bliver et seriøst alternativ til konventionel finansiering inden for en kort årrække, især hvis det danske marked fortsat følger den globale trend.
  • Ifølge Dansk Crowdfunding Forening er crowdlending det største område inden for crowdfunding både globalt og i Danmark. Globalt blev der gennem crowdfunding rejst 34,4 mia. dollars i 2015, hvoraf crowdlending udgjorde 73 procent.
  • Det danske crowdfundingmarked er derimod delt næsten ligeligt mellem crowdlending og belønningscrowdfunding: I 2016 blev der i Danmark rejst ca. 60 mio. kr. gennem crowdlending og 50 mio. kr. gennem belønningscrowdfunding.
  • Årsagen til den lige fordeling kan blandt andet findes i de mange danske belønningsprojekter, der finansieres på internationale crowdfundingplatforme som Kickstarter og Indiegogo.