Tommy Andersen og Sissel Hansen

Tommy Ahlers: Sådan skaber vi fremtidens iværksættersamfund

Kultur, kapitalskat og kobling mellem forskning og forretning. Ja, der var både højt til loftet og plads til en bred debat, da Tommy Ahlers og Sissel Hansen diskuterede, hvilke håndtag, der skal skrues på, for at Danmark kommer til at skabe flere startup-succeser i fremtiden.

Kultur, kapitalskat og kobling mellem forskning og forretning. Ja, der var både højt til loftet og plads til en bred debat, da Tommy Ahlers og Sissel Hansen diskuterede, hvilke håndtag, der skal skrues på, for at Danmark kommer til at skabe flere startup-succeser i fremtiden.

Mens kontorfællesskabet Pier47 dannede rammerne for eventet: “The Entrepreneurial Society: How to build it?”, så bestod panelet af den tidligere iværksætter og nuværende forskningsminister Tommy Ahlers og Sissel Hansen fra Startupguide. De havde sat hinanden og tilhørerne i stævne for at diskutere, hvordan Danmark kan blive et endnu stærkere iværksættersamfund fremover.

Tommy Ahlers startede med at angribe et område, han også havde under kærlig behandling, da han var formand for regeringens iværksætterpanel, kapitalskatten, som han mente burde kaldes en investorskat: “For det er effektivt det det er, men udsigterne til en ændring på det område er stadig lange,” siger Tommy Ahlers.

Læs også: Iværksætterpanelet sætter spot på behovet for flere talenter, stærkere startup-kultur og et alternativ til innovationsmiljøerne

Men en sænkelse af skatten er kun et skridt på vejen, for der skal ske en ændring af, hvad danske investorer investerer i mener Tommy Ahlers med henvisning til Sverige, hvor privat personer i høj grad støtter startups via vækstbørser.

“Vi skal have private investorer og familiekontorer til at investere i økosystemet. Vi har haft flere gode eksempler på at det er god forretning at investere i  nystartede virksomheder, så jeg ved ikke hvad vi mangler før at det rykker sig,” siger Tommy Ahlers.

fremtidens iværksættersamfund
De tilhørere der havde trodset både kulde blæst og pletvise snefald blev belønnet med en veloplagt Ahlers der fik godt mod og medspil fra hans kvindelige medpanelist under aftenens debat

Verdens højeste forskningsbudget giver for ringe afkast

Med kapitalskatten af vejen kunne andre og mere underbelyste emner luftes under Pier47s trælamelbeklædte hall med højt til loftet. Sissel Hansen benyttede lejligheden til at fylde det arkitektoniske tomrum med forhåbninger om et øget fokus på samarbejde i uddannelsessystemet.

“Det er vigtigt at vi diskuterer hvilke kompetencer, der bliver brug for i fremtiden. Men vi er nødt til også at snakke om, hvordan de kompetencer kommer i spil. Og det kræver altså holdspillere. Det er bidende nødvendigt at vi udvikler de unges evner indenfor samarbejde, så tidligt som muligt,” siger Sissel Hansen.

Læs også: Norden får en fælles Startup Guide

“Jeg har jo en politisk ambition om, at vi skal fokusere på STEM-området. Men derudover, så har vi behov for alle typer af kompetencer, så vi kan skabe gro store virksomheder i fremtiden. Vi skal mestre alle discipliner både STEM og humaniora. De har brug for hinanden,” siger Tommy Ahlers.

STEM alene gør det altså ikke, og der er altså brug for det noget poppede udtryk STEAM: A-et står for arts eller på dansk humaniora. Men hvis økosystemets potentiale virkelig skal forløses, er det ikke kun flere medarbejdere, der skal komme ud på den anden side af universiteternes tykke mure.

“Det offentlige investerer 23 milliarder i forskning om året. Det er verdens højeste niveau, og med private investeringer ligger vi nummer fem eller seks. Og det får vi for lidt ud. Vi skal have viden til at flyde fra universiteterne og ud i virksomheder. Vi er igang med at analysere den problemstilling lige nu,” siger Tommy Ahlers.

Verdensmålenes potentiale rækker længere end bæredygtighed

FNs 17 verdensmål rummer et enormt forretningspotentiale, og det er et styrkeområde for mange nordiske lande allerede.

“Det er et område med nogle imponerende kommercielle muligheder. Der ligger noget interessant i at kombinere en tech-tankegang med klimaudfordringerne. Men vi skal først og fremmest have et startup økosystem, der kan det hele,” siger Thomas Ahlers

“Jeg tror, at de finder en forretningsmodel i verdensmålene kommer til at vinde. Der ligger et stort potentiale her for at skabe morgendagens store virksomheder på det her område,” siger Sissel Hansen.

Læs også: Accelerator kombinerer bæredygtighed og bundlinje

Et øget fokus på bæredygtighed, etik og fair forretning rummer et potentiale, der kan løse en af de økosystemets andre kæpheste. Manglen på talenter.

“Verdensmålene kan også afhjælpe udfordringerne med at ansætte talenter. En ny generation er på vej ind på jobmarkedet, og de leder i højere grad efter meningsfulde jobs. Virksomheder der tilbyder sådanne jobs, står stærkere i konkurrencen om fremtidens talenter,” siger Sissel Hansen.  

Her sluttede debatten, men før netværksøllene blev knappet op og Tommy Ahlers skyndte sig afsted til næste punkt i ministerkalender, benyttede han muligheden for at takke det talstærke iværksætterpublikum – og måske starte valgkampen tidligt.

“Dengang jeg blev iværksætter, så var det, noget man blev, fordi man ikke kunne andet. Nu er jeg så blevet politiker, som nogle nok siger det samme om,” siger Tommy Ahlers mens han smilede skævt.  

“Og selvom jeg ikke længere er aktiv iværksætter, så er det virkelig dejligt at tale til et iværksætterpublikum. For jeg mærker stadig den støtte, jeg oplevede da jeg var en aktiv del af økosystemet – så tak for det,” siger Tommy Ahlers.

“Ja – pay it forward!” stemte Sissel Hansen i, og hun modtog dermed aftenenes sidste ovation.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY