Tre bud på hvorfor Israel er verdens førende startup-nation

@rasmus

Israel er blevet centrum for verdens opmærksomhed, når det kommer til startups. Det handler om menneskene, om tiltrækningskraft og en særlig jødisk mentalitet.

Hvorfor er Israel det land i verden, der har det højeste antal startups per indbygger? Svaret ligger et sted imellem jødiske mødres motivationsevne og om byers tiltrækningskraft.

I hans 75-årige liv har Yossi Vardi været synonym med Israels startup-miljø. Han var tidlig investor i ICQ, der var den første instant message applikation i verden, og senere blev solgt til AOL.

Når han indtager scenen, så lytter man. Han afviser ikke, at det betyder noget, at der er villige investorer og gode universiteter. Men det er der jo flere steder i verden indvender han. Han tilbyder tre alternative forklaringer. Det handler om menneskene, tiltrækningskraft og en særlig mentalitet.

”Det handler om menneskene”

Yossi Vardi begynder hans forklaring med en fortælling om en by uden banker, teknologi, universiteter, bygninger og sågar ingen veje. Alligevel er byen fyldt med kreativitet, opfindelser og skøre påfund. Byen hedder Black Rock City og eksisterer kun i kort tid hvert år. Det er Burning Man Festival.

”Hvad er det der gør Black Rock City specielt? Der er jo ingenting. Det er en ørken. Men der er en eksplosion af kreativitet. Svaret er simpelt. Det handler om de mennesker, der bliver tiltrukket til sådant et event. Det er det samme med Tel-Aviv. Det handler om menneskene og det fællesskab de har sammen”.

En flydende kreativ klasse

Yossi fortsætter. Han fortæller hvordan den kreative klasse i dag er blevet sværere at fastholde. De er blevet flydende. Armeret med et kreditkort kan en kreativ person tage til London, Singapore, Shenzen og Silicon Valley. Computerkraft får han fra Amazon, tag over hovedet fra AirBnB og så videre. Vi er ikke længere bundet til et sted. Men hvor tager vi så hen?

”Vi tager hen til den by, som kan opfylde de aspirationer vi har for vores livsstil. Unge mennesker i dag vil bo i en by, hvor de kan gå på arbejde og mødes med venner til en kop kaffe i deres pause. Grænsen imellem fritid og arbejde har rykket sig. Når DLD Festival slutter i morgen og i skal feste på Rotschild Boulevard, så vil i se folk der fester i gaden, men hvis i kigger op så vil i se lys på kontorerne. Folk arbejder og fester samtidig. Det er det, Tel-Aviv kan.”

Alle burde have en jødisk mor

Den sidste hemmelighed bag startupboomet skal findes i den særlige jødiske mentalitet. Yossi griner halvt mens han lægger op til sin forklaring. Men han mener også, at det er den vigtigste årsag. Børn i Israel opfordret til at blive noget stort fra barnsben af.

”I Israel har, næsten, hvert barn en jødisk mor. Hun ved præcis hvordan man skal motivere hendes børn. Det er en helt særlig teknologi. Hun får dem til at føle skyld,” siger Yossi og fortsætter med at sætte ord på hvordan hans egen mor bar sig ad.

“Min mor plejede at sige at hun var den eneste i hendes familie, der havde en idiot, som søn. Hele mit liv har det drevet mig til at forsøge at imponere hende og overbevise hende om at jeg ikke er en idiot.”

En ud af ti israelere arbejder i Hi-tech

Mere end 150 forskellige byer var repræsenteret ved dette års Cities Summit i Tel-Aviv, der er en del af DLD Festival. De var ikke kun kommet for at nyde varmen og det pulserende natteliv. De er også kommet for at blive klogere på, hvad der er så særligt ved Israel.

En repræsentant fra Tel Aviv indvier os i fakta om byen. For hver 250 israeler er der et startup. Det højeste tal i verdenen.

Fra 2012 til 2016 er hi-tech industrien vokset med 71 procent, og en ud af ti israelere er ansat indenfor Hi-tech. Det er et økosystem i fuldt flor. Nogle af dets frugter er velkendte firmaer som: Wix, Fiverr, Viber og Gett.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY