Danmark får nu for første gang en national indsats med fokus på innovation og iværksætteri i turismen.

Regeringen lancerede fredag d. 24. juni en ny national strategi for bæredygtig vækst i dansk turisme udarbejdet i samarbejde med erhvervet. Og særligt innovation og iværksætteri spås en stor rolle i fremtidens turisme.

”Dansk turisme har brug for innovative virksomheder og iværksættere, der kan tænke nyt og udfordre dagens løsninger. Fremtidens turister bliver mere og mere digitale, og det skaber rum for nye, spændende produkter, der kan sætte Danmark på verdenskortet,” siger Simon Kollerup, Erhvervsminister for Socialdemkratiet.

Med lancering af strategien skydes også en ny, stor national iværksætterindsats i gang kaldet Hub for Innovation in Tourism. Hubben har fået toårig finansiering på 26,6 mio. kroner, og skal hjælpe erhvervet med at innovere og gentænke produkter og forretningsmodeller for at imødekomme nye adfærdsmønstre hos turister. Samtidig er verden i gang med en grøn og bæredygtig omstilling, som kommer til at definere fremtidens turisme på nye måder. Og Danmark har en særlig god position international, mener Jens Hausted, direktør i Dansk Kyst- og Naturturisme, som driver projektet sammen med Dansk Storbyturisme og MeetDenmark.

”Den danske kyst- og naturturisme har en stærk position internationalt, men konkurrencen fra andre destinationer øges markant i disse år. Samtidig står alle forretningsområder i dansk turisme overfor en stor opgave i forhold til at skabe en mere bæredygtig turisme. En fælles hub for turismeinnovation er et væsentligt element til at fastholde og styrke konkurrencekraften og vores position. Vi ser ikke mindst frem til, at dansk turisme samlet set får et meget stærkere økosystem og nogle mere gunstige rammer for iværksætteri,” siger han.

Startups kommer først

Indsatsen Hub for Innovation in Tourism tager primært udgangspunkt i startups, for i det seneste årti har turismestartups været den primære innovationsdriver i den globale industri. Et stærkt økosystem for startups er derfor afgørende for at udnytte de potentialer, der ligger i turisme, og for at imødekomme de nye trends i markedet.

Indsatsen i Hub for Innovation in Tourism skal understøtte etablering af nye, innovative iværksættervirksomheder og samtidig styrke kulturen ved at tilføre viden og stærke kompetencer, netværk og nye samarbejder. Alt sammen essentielt i forhold til skabe levedygtige virksomheder og tiltrække investeringer til startups i branchen.

Konkret, bliver der i indsatsen fokus på at stimulere til nye turisme-startups gennem nye samarbejder med uddannelsesinstitutioner og inkubationsmiljøer. Der etableres partnerskaber mellem startups og videnmiljøer, og derudover understøttes startups fra idé til marked i særlige udviklingsforløb, hvor der er fokus på at styrke iværksætternes kompetencer i forhold til at indfri deres potentiale for vækst og skalering af virkomheden.

Projektet har fået midler fra REACT-EU, Socialfonden der er udmøntet via Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, og med medfinansiering af de tre nationale udviklingsselskaber i dansk turisme – Dansk Kyst- og Naturturisme, MeetDenmark og Dansk Storbyturisme. Herudover deltager Erhvervshusene, Danske Destinationer og Aalborg Universitet Innovation som samarbejdspartnere på projektet.