Turismebranchen vokser og søger startups til at drive innovationen

Turismebranchen vokser og søger startups til at drive innovationen

Foto: Keyvan Thomsen Bamdej
@Redaktionen
Med challenges, en startup-accelerator og tæt samarbejde med den etablerede branche skubber Hub for Innovation in Tourism på for mere innovativ turisme. Og mulighederne for at finde et marked i branchen som startup er mange.

Artiklen er udgivet i samarbejde med Hub for Innovation in Tourism.


Turisme er bare tæer i solskin, hyttehygge og kvalitetstid med familien. Men det er også en kæmpe industri.

I Danmark er turisme det fjerdestørste eksporterhverv, som årligt skaber omsætning for mere end 100 mia. kroner. På globalt plan er tallene endnu voldsommere: Turismen bidrager med $5.800 billioner til den globale økonomi og er fortsat i hastig vækst.

Det viser sig også i det globale startup-økosystemet, hvor turisme-startups de seneste år har fået store investeringer – blandt andet i Storbritannien, hvor traveltech-startups rejste £358mn i 2020.

Trenden er ikke for alvor slået igennem i Danmark endnu, men potentialet er helt klart til stede.

“Det er et kæmpe blue ocean for mange løsninger, fordi branchen er bagud på nogle digitale parametre.”

”Det er et kæmpe blue ocean for mange løsninger, fordi branchen er bagud på nogle digitale parametre. Derfor vil vi gerne hjælpe iværksættere, som kan være med til at udfordre status quo. For vi skal sikre den innovationen i branchen, så det fortsat er nemt, bekvemt og rart at være turist i Danmark,” siger Heidi K. Dahl Larsen, Sekretariatschef, Hub for Innovation in Tourism (HIT).

Dækker hele kæden

Turisme er endnu ikke for alvor blevet en hypet vertikal for startups. Derfor ønsker HIT også at understøtte iværksætterne hele vejen: Challenges i vidensmiljøer, en accelerator for startups og rådgivning og sparring med etablerede virksomheder, som gerne vil invitere innovative løsninger ind i turismen.

Fødekæden starter i vidensmiljøer som universiteterne, hvor HIT præsenterer konkrete challenges fra turismen overfor de studerende, som de bliver udfordret til at løse. På den måde får de studerende mulighed for at arbejde med en konkret efterspørgsel i markedet, og det har allerede vist sig at være en god model.

”Efter de første challenges i efteråret fik vi tre ansøgere til vores startup-accelerator, som havde født deres ide under vores challenges. Så vi kan se, at det giver inspiration, når vi serverer en konkret brancheudfordring for dem, som giver et godt udgangspunkt for en bæredygtig ide,” siger Heidi K. Dahl Larsen.

De startups, som faktisk bliver optaget i acceleratoren, er på meget forskellige stadier af deres vækstrejse. Her får de mulighed for at udvikle ideen videre og teste den på markedet i samarbejde med den etablerede branche – som på sigt kan blive kunder eller partnere.

”Turisme er en industri, som er meget sæson-betonet: Der er simpelthen ikke noget, der må gå galt, når man står midt i højsæsonen og kører på max kapacitet. Derfor handler det heller ikke kun om at få corporates til at blive kunder, men også om sparring tidligt, så iværksætterne ved, hvad det er de skal imødekomme, hvis de skal lykkes på markedet,” siger Heidi K. Dahl Larsen.

Foto: Mette Johnsen.

Turisme-startup starter uden turismen

TripAdvisor og Airbnb er to af de skinnende fyrtårne inden for traveltech på verdensplan, som har haft en stor og direkte indvirkning på industrien. Men HIT leder i høj grad også efter startups, som ikke nødvendigvis ser sig selv som leverandør til turismen fra start.
Faktisk er kun 16 procent af de 88 startups, som har været igennem turisme-acceleratoren, fra de traditionelle turismebrancher, mens resten fx er IKT-virksomheder.

”Resten kommer fra andre brancher men vil gerne teste af, om deres løsninger matcher et behov i turismen. Der er mange gode eksempler og cases, der har fået ny forretning ud af at gå ind i turisme. Derfor bruger vi også rigtig meget tid på at screene og scoute for startups, som er aktive i andre brancher, og som vi tror kan få en rigtig god forretning ud af at gå ind i turisme,” forklarer Heidi K. Dahl Larsen.

Det gælder blandt andet Flow Loop, der havde målrettet sin bruserløsning, som genanvender 80 procent vand og sparer 70 procent energi, til bl.a. fitnesscentre. Og det gælder startuppet The New Sort, der tilbød affaldssortering bredt. Begge har nu go-to-market strategi til turismeerhvervet.

”Selvom virksomhederne ikke ser sig selv som et turisme-startup i udgangspunktet, kan vi hjælpe med viden, indsigt og netværk, der kan gøre det til en stor, ny forretningsmulighed for dem”

”Selvom virksomhederne ikke ser sig selv som et turisme-startup i udgangspunktet, kan vi hjælpe med viden, indsigt og netværk, der kan gøre det til en stor, ny forretningsmulighed for dem,” siger Heidi K. Dahl. Larsen.

HIT er et partnerskab mellem Dansk Kyst- og Naturturisme, MeetDenmark og Dansk Storbyturisme. Erhvervshusene, Danske Destinationer og AAU Innovation er samarbejdspartnere i projektet. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har bevilget midler fra REACT-EU til projektet.


HIT understøtter økosystemets faser

  • Challenges: Pipelinen af iværksættere starter i vidensmiljøerne. Her sætter HIT turisme på agendaen gennem challenges, hvor de studerende udfordres til at løse branchen konkrete udfordringer – som senere kan blive til et egentlig, vidensbaseret startup.
  • Accelerator: Hver halve år starter et nyt kuld i HIT-acceleratoren, som understøtter iværksætteres indtog i turismebranchen. Her får de adgang til sparring, viden og netværk.
  • Corporates: HIT faciliterer kontakt mellem startups og det etablerede turismeerhverv. Dels for at styrke startups netværk i den etablerede branchen, men også for at modne det etablerede turismeerhverv til at gøre brug af de her nye løsninger fra startups.

Artiklen er en del af magasinet “The Guide – A comprehensive overview of the Danish startup ecosystem”, som er udgivet af Heyfunding og TechSavvy.media.

Læs hele magasinet her:

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste