Siden Ubers nye CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti... More trådte til i slutningen af august, er taxa-tjenesten blevet smidt ud af London og nu Quebec. Det kan måske bliver afsættet til et Uber, der er mindre cowboy-startup og mere regelrytter.
Det er efterhånden lidt af en naturlov, at der følger kontroverser med, når Uber går ind på et nyt marked. Herhjemme var det amerikanske startup i konflikt med taxabranchen straks efter de åbnede i 2014. En konflikt der første endte, da Uber trak sig ud af Danmark i starten af året, efter den nye taxalov var offentliggjort.
Historien gentog sig igår i canadiske Quebec, hvor nye regler blandt andet betyder, at Uber chaufførerer skal gennemføre et 35 timers træningskursus ligesom de lokale taxachauffører gør det. Det har fået tjenesten til at trække sig fra markedet pr. 14. Oktober – efter et år.
Uber fik et endnu større hak i tuden i sidste uge, hvor de mistede licensen til at tilbyde taxatjeneste i London efter fem år i den engelske hovedstad.
“3,5 millioner Londonere bruger vores app, og mere end 40.000 licenserede chauffører er afhængige af Uber. Med ønsket fra the capital Transport og borgmesteren om at forbyde vores app, har de givet efter for en mindretal, som ønsker at begrænse forbrugernes valg,” skrev Tom Elvidge, general manager for Uber i London, i en udtalelse – i vanlig “Uber-er-på-folkets-side”-stil.
Ny CEO: – Tid til selvransagelse
Også på de indre linjer har Uber været en kontroversiel virksomhed: I startupets få leveår har der været historier om angreb på konkurrenten Lyft med falske bookinger, personlige angreb på kritiske journalister og sexchikane – listen er lang.
Det fik tidligere i år stifteren, Travis Kalanick, til at trække sig fra stillingen som CEO, og ind i uvejret kom Dara Khosrowshahi efter en årrække som CEO for Expedia. Og siden han trådte til i slutningen af august, har han altså skulle håndtere at blive smidt ud af to storbyer.
Læs også: Pressemøde: Uber lukker i Danmark
Det tyder dog på, at den erfarne CEO kommer til at tegne en ny og mindre rebelsk linje for Uber – sådan tolker mange i hvert fald den interne mails, som Mike Isaac fra New York Times lækkede kort efter licensafslaget i London.
“Mens impulsen måske er at sige, at det her er unfair, er noget af det jeg har lært i mit liv, at forandringer kommer fra selvrefleksion. Så det er værd at undersøge, hvordan vi er nået hertil. Sandheden er, at det er dyrt at have et dårligt ry. Uanset om vi gjorde alt det der er blevet sagt om os i London i dag (det tror jeg ikke, vi gjorde), betyder det virkelig noget, hvad folk tænker om os. Især i en global virksomhed som vores, hvor hændelser i en del af verden kan have seriøse konsekvenser i en anden,” skriver han i den lækkede mail.
I mailen opfordrer han også til at Uber fremover skal udvise mere integritet, og være en bedre partner for de byer de opererer i – en opfordring han senere har fulgt op på i et åbent brev til London, hvor han indrømmer at Uber har lavet fejl, og at han er commited til at “make things right“.
Varsler comeback i Danmark – indenfor reglerne
Samme approach har den danske afdeling af Uber taget siden de forlod landet i April: Uber kommer tilbage, og næste gang bliver det indenfor reglerne – senest ytret i et debatindlæg på Politiken.
“Vi anerkender, at ny teknologi som Ubers skaber debat og utryghed. Om vi kalder det globalisering, disruption eller digitalisering, er mindre vigtigt. Det centrale er, at vi som teknologivirksomhed lytter til bekymringerne,” skriver Kåre Riis Nielsen, Politisk direktør i Uber Norden og Baltikum, i indlægget.
Han skriver i indlægget, at brugere af ny teknologi skal være sikre på, at de ikke gør noget ulovligt – derfor skal Uber tilbydes på danske vilkår.
Konkret foreslår han, at platformens indberetning af chaufførernes indtjenes gøres lovpligtigt, så der bliver styr på skattespørgsmålet.
I spørgsmålet om reglerne i den nye taxalov lægges der dog i højere grad op til endnu en ændring af reglerne, end at indføre sædefølere og taxametre i Uber-bilerne.
Hvornår Uber eventuelt vender tilbage til Danmark, har de ikke meldt ud.