Et industrielt farveri fra Vejles tid som bomuldsgigant er i fuld gang med at blive renoveret og omdannet til et digitalt superhus. Når huset næste år åbner, vil det blandt andet rumme 250 toptunede gamer-computere, som eleverne på Campus Vejles eSports-linje kan øve sig på – når de ikke lige er i gang med at tage deres HHX-uddannelse.
”Vi har på få år fået det ry, at hvis man skal være prof indenfor eSport, så skal man vælge Vejle. Men som i alle andre sportsgrene er det et nåleøje, man skal igennem for at blive professionel,” forklarer Ruben Krog, uddannelseschef på Campus Vejle.
Læs også: Makerforløb uddanner fremtidens digitale arbejdsstyrke
Siden linjen åbnede i 2015 har uddannelsen vokset sig til 250 spillere fordelt på tre årgange. Med et Team Danmark-koncept, der tilføjer træning, kost og psykologer til undervisningen, og et samarbejde med eSport-organisationen Tricked Academy, har uddannelsen forstret spillere som Nicolai ”device” Reedtz fra CS:GO-holdet Astralis og League of Legends-spilleren Marcus “xPriskornet” Priskorn.
Men det er stadig langt de færreste, der lykkes med at gøre eSports-ambitionerne til en karriere. Derfor opgraderer Campus Vejle nu med flere kompetencer og samarbejder, der skal hjælpe eleverne med at sætte deres digitale talenter i spil andre steder, hvis gamer-karrieren glipper.
Hjælper de unge videre til andet end gaming
For de fleste spillere på eSport-linjen er det en våd klud i ansigtet, når de må indse, at kampen for at blive pro ikke lykkes. Men Campus Vejle vil forsøge at vende nederlaget til noget positivt, for de tech-kyndige unge har en masse andre digitale kompetencer, som kan sættes i spil.
”Når en elev har spillet og troet, at han skal på Astralis, men ikke kommer det, så bruger vi psykologer fra Team Danmark til at fortælle dem det, og dreje dem i en ny retning. De ser nemlig nogle ting, man kan få ud af computeren, som andre ikke gør. Eksempelvis har vi en elev, der fandt ud af, at han hellere ville være pilot, så nu motiverer vi ham gennem spil og teknik til at forfølge sin drøm,” forklarer Ruben Krog.
Derfor kommer det nye hus også til at rumme mere end bare gamer-faciliteter. Faciliteter som skal sikre, at alle eleverne på Campus Vejle får adgang til flere digitale muligheder; Et samarbejde med Apple sikrer uddannelse i programmeringssprogene X Code og Swift, gennem Game College i Grenaa bliver der adgang til spiludvikler-uddannelsen og med iværksættermiljøet Spinderihallerne som samarbejdspartner, er der også mulighed for at få færdighederne til rigtigt iværksætteri, samt teame op med virksomheder, der arbejder med teknologi og design.
Superhus som del af iværksættermiljø
Det er helt logisk at Campus Vejles nye, digitale mekka ligger som en del af iværksættermiljøet Spinderihallerne, mener Ruben Krog. Både fordi iværksættervirksomhederne kan føde rigtige opgaver ind i eSport-spillernes HHX-uddannelse, men også fordi eleverne kan bruge miljøet til sparing indenfor iværksættere og digitale produkter.
”Når de under deres tre-årige forløb finder ud af, at de ikke blive professionelle esportere, skal de i gang med at lave deres digitale verden. Både hvis de vil lave deres egen virksomhed, men også i forhold til designtænkning, hvor virksomheder og studerende kan arbejde sammen,” siger han.
Læs også: To tidligere skolelærere bygger bro mellem iværksættere og Folkeskolen
Samtidig lægger han op til at iværksættermiljøet og det nye it-hus udveksler både kompetencer og gear, når det gælder deres respektive maker spaces.
”Det handler om at blive et led i fødekæden. Derfor skal vi både arbejde med folkeskoler, professionelle esports-hold, efterfølgende uddannelser og erhvervslivet. Det er den synergi, der er essentiel, hvis det skal blive en succes,” siger Ruben Krog.