Uddannelsesinstitutionerne kan spille en nøglerolle i at mætte spilbranchens behov for talent

Uddannelsesinstitutionerne kan spille en nøglerolle i at mætte spilbranchens behov for talent

The Animation Workshop i Viborg er en af de uddannelsesinstitutioner, som uddanner folk til spilbranchen.

Den danske spilbranche mangler hoveder og hænder som aldrig før. Mens nogle spilstudier kigger mod udlandet for at udfylde de ledige stillinger, er uddannelsesinstitutionerne så småt gået i gang med at opruste på studiepladser.


For blot få år siden var det svært at få foden indenfor i den danske spilbranche. Sådan er det ikke længere. Branchen er i massiv vækst, og i dag skriger den på mere kvalificeret arbejdskraft, hvilket har resulteret i, at danske spilstudier kigger mod udlandet eller betaler store summer for at blive sat i kontakt med en kandidat.

Kasper Kruse er leder af The Animation Workshop.

Den store efterspørgsel mærker man også hos The Animation Workshop, som er en del af VIA University College.

“Der er et behov i branchen, som hverken vi eller universiteterne alene vil kunne mætte. For når du kigger på sammensætningen af et hold i en spilvirksomhed, så er der brug for mange forskellige kompetencer, som man ikke kan finde på én uddannelsesinstitution her i landet,” siger Kasper Kruse, leder af The Animation Workshop.

The Animation Workshop tilbyder tre forskellige professionsbachelorer inden for animation, og hvert år uddanner skolen omkring 65 dimittender. Fra 2023 udbyder VIA University College også en ny uddannelse målrettet spilindustrien.

“VIA uddanner allerede softwareingeniører, men fra næste år tilbyder vi en ny softwareingeniøruddannelse med specialisering i XR (Extended Reality, red.) og gaming. Vi har endnu ikke lagt hele programmet for uddannelsen endnu, men vi planlægger, at softwareingeniørerne og animatorerne kommer til at samarbejde i løbet af uddannelserne,” siger Kasper Kruse.

Når de nye softwareingeniører er færdiguddannede, kunne de meget vel komme ud og blive ansat hos spiludviklerne, fortæller Kasper Kruse. Men der kunne også være et behov for kompetencerne i den mere traditionelle industri, da flere virksomheder kigger mod metaverset.

Under alle omstændigheder skal spilbranchen aktiveres, når den nye ingeniøruddannelse skydes i gang.

“En stor del af underviserne på animationsuddannelserne er gæsteundervisere fra branchen, som underviser i deres spidskompetencer. Vi kommer formentlig til at gøre brug af samme model på den nye uddannelse. Derfor er det vigtigt, at branchen engagerer sig aktivt i uddannelsessystemet, for på mange måder er det også en investering for virksomhederne selv, da de formentlig kommer til at uddanne deres fremtidige kolleger,” siger Kasper Kruse.

ITU vil uddanne flere

Da spilbranchen stadig er relativ ny, er der kun få kerneuddannelser, som er knyttet til industrien. Det konkluderer Arbejdskraftanalysen af den Digitale Visuelle Industri, som er udarbejdet for Producentforeningen og Vision Denmark.

I 2019 blev der uddannet 162 dimittender fra kerneuddannelserne, og blandt dem er der relativ lav ledighed, mens lønudviklingen for mange af disse uddannelser har været højere, når der sammenlignes med andre brancher. Med andre ord er der fuld fart over feltet i spilbranchen.

Det mærker man også hos IT Universitetet i København, hvor 50 personer hvert år bliver færdiguddannede fra kandidatuddannelsen MSc i Spil.

Miguel Sicart er lektor på ITU.

“Der er virkelig en mangel på talent i industrien, og vi ville gerne uddanne flere mennesker, men vi kan ikke lige pludselig optage dobbelt så mange studerende. Jeg tror dog, at vi kunne optage omkring 5-10 studerende mere om året,” siger Miguel Sicart, der er lektor på ITU og har beskæftiget sig med spil de seneste 20 år.

På trods af den store mangel på arbejdskraft i spilbranchen, kan Miguel Sicart ikke se fidusen i at oprette en decideret bachelor i spil.

“En bachelor bør være en bred uddannelse, som giver dig et solidt fundament, hvorpå du kan specialisere dig. Spil er allerede et specialiseret felt, som kombinerer flere retninger. Vi ville derfor uddanne folk til en meget snæver karrieresti,” siger Miguel Sicart.

Arbejdskraft i udlandet

Danske Slipgate Ironworks er et af de spilstudier, som har svært ved at finde de rigtige talenter i Danmark. Derfor kigger studiet mod udlandet for at få fat i de rigtige medarbejdere.

“De talenter, vi skal bruge for at skabe vores produktioner, er ekstremt svære at finde i Danmark. Ved at have freelancere, der arbejder remote, kan vi finde det rigtige talent hvor som helst i verden. Det betyder også, at freelancerne kan arbejde, hvor og hvornår de vil, hvilket er en fordel for mange,” siger Frederik Schreiber, CEO i Slipgate Ironworks.

I alt har spilstudiet en organisation på cirka 200 talenter, men kun 25 af dem møder ind på kontoret i Aalborg. Slipgate Ironworks tilbyder dog alle ansatte at komme til Danmark og arbejde, og spilstudiet har endda en medarbejder ansat til kun at tage sig af opholdstilladelser og lignende. For selvom det skaber fleksibilitet at arbejde remote, er der også ulemper.

“Når man sidder og arbejder på et stort projekt, er det klart en ulempe, at man ikke kan kigge til højre og spørge sin kollega til råds, for kollegaen befinder sig måske i en helt anden tidszone. Derfor ville jeg absolut ansætte flere lokalt i Aalborg, hvis det var en mulighed,” siger Frederik Schreiber.

Frederik Schreiber er CEO i spilstudiet Slipgate Ironworks.

Derfor ser Frederik Schreiber også positivt på udsigten til flere danske uddannelser målrettet spilindustrien. Dog har Slipgate Ironworks-direktøren nogle klare holdninger til, hvad en uddannelse bør indeholde.

“Hvis jeg skulle lave en softwareingeniøruddannelse i Danmark, så ville jeg fokusere på det programmeringssprog, som hedder C++ og low level-programmering. I Danmark er der kun ganske få, der bliver uddannede inden for det sprog på trods af, at det er en kompetence, som næsten samtlige spilstudier har brug for eller på et tidspunkt får brug for,” siger Frederik Schreiber.

Disruptet branche

Spilbranchen er i konstant udvikling og bliver gang på gang disruptet. Derfor har spiluddannelserne også en forpligtelse til at undervise de studerende i de fag, som er mest relevant for branchen.

“One of the ways we keep the curriculum updated is to collaborate with the local industry. We have two employer’s panels that meet twice a year, who have access to the courses and give us feedback and suggestions in order to improve them,” siger Miguel Sicart.

Også Kasper Kruse er bevidst om branchens hurtige udvikling og behovet for samarbejder på kryds og tværs.

“Hvis du skal sammensætte et effektivt spil-team, skal du have personer med en lang række forskellige kompetencer og baggrunde. Så behovet for at koble de mere kreative kompetencer med it-kompetencer er enormt. Derfor skal uddannelsesinstitutionerne supplere hinanden og så vidt muligt samarbejde,” siger Kasper Kruse.

FREE E-PAPER:
Get our magazine "Games as a Business"

…you will also be signed up for our weekly newsletter with the latest news and stories from the Danish startup-ecosystem!

Vi spammer ikke, og du kan altid afmelde dig igen!
Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.