Ugens Startup: »Ambitionen er, at vi skal være globale. Når du har psykiske udfordringer, kommer du ind til os«

Danske Healper vil med en ny matchingplatform revolutionere måden, vi går til psykolog på. I første omgang. På sigt skal startupet være et hovedværktøj inden for mental sundhed: »Vi er på ubetrådt land teknologisk set. Alt data, lige fra TikTok-videoer til dit Facebook-feed, kan give indsigt i, hvordan du har det,« lyder det fra folkene bag.

Danske Healper vil med en ny matchingplatform revolutionere måden, vi går til psykolog på. I første omgang. På sigt skal startupet være et hovedværktøj inden for mental sundhed: »Vi er på ubetrådt land teknologisk set. Alt data, lige fra TikTok-videoer til dit Facebook-feed, kan give indsigt i, hvordan du har det,« lyder det fra folkene bag.

”Gradvist. Og så lige pludselig.”

Sådan svarer den falliterklærede Hemingway-karakter, Mike, da han bliver spurgt om, hvordan bankerotten gik til. Og der er en grund til, at den replik er blevet verdenskendt. For den indkapsler nemlig en følelse, mange kan genkende.

For et par år siden var der ikke meget, der kunne stoppe Andreas Aabo. Han arbejdede som management-konsulent med speciale i innovation for EY, blev ofte kurtiseret af de andre store konkurrenthuse og de mange arbejdstimer var så spændende, at han næsten ikke ænsede, hvor meget han reelt arbejde.

Men så skete der noget.

”Til sidst gik jeg massivt ned med stress. Kunne næsten ikke noget. For at få hjælp, ringede jeg til fem forskellige psykologer, som ikke tog telefonen, hvilket fik mig til at føle mig fuldstændig alene med det her problem. Da jeg endelig kom i gennem til en, var det et helt, helt forkert match. Og den oplevelse satte noget i gang i mig,” fortæller Aabo.

Ved hjælp af venner, familie og – til sidst – den rette psykolog begyndte Andreas Aabo i 2018 at arbejde fuldtid på at ændre måden, vi finder psykologhjælp på. Sammen med medstifterne Tobias B. Pankoke og Rasmus Ravn Frost grundlagde han to år senere platformen Healper; et teknologi- og datadrevet netværkssystem, der matcher brugere med psykiske udfordringer med en uddannet specialist, der passer til behovet.

Med en ingeniør-baggrund fra DTU har Aabo bygget matchingsysstemet op omkring kunstig intelligens, data og avancerede algoritmer, som systemet bruger til at sammenholde alt fra brugerens forventninger og mentale behov til psykologens geografi, prisniveau og terapimetode.

”En psykisk krise er noget af det hårdeste, man kan gå i gennem som menneske. Det er ofte dér, vi er på vores laveste, og samtidig dér, vi beder folk tage sig sammen og finde en psykolog for at få hjælp, hvilket i gennemsnit tager tre måneder. Det hænger ganske enkelt ikke sammen. Hvis man har stået i samme situation, ved man hvor vigtigt det er at finde den rigtige psykolog,” fortæller iværksætteren om det misforhold, han ser i samfundet.

De bedste psykologer finder en niche

Datapunkterne fra spørgeskemaet vægter AI-modulet i Healper forskelligt alt efter mental udfordring, behov og hvad brugeren søger i en psykolog.

”Algoritmen fungerer gennem en række spørgsmål. Brugeren udfylder et spørgeskema, bliver matchet med tre forskellige psykologer og får en detaljeret beskrivelse af, hvorfor det lige nøjagtig er disse psykologer, der passer til det, vedkommende har brug for. Hvert spørgsmål er et nyt datapunktpunkt i det her koordinatsystem, og så får vi algoritmen og den kunstige intelligens til at vurdere, hvilke spørgsmål der er vigtige,” forklarer ingeniøren.

Og spørger man Andreas Aabo selv, er han ikke i tvivl om, hvilken vej udviklingen går.

”Coronakrisen bliver efterfulgt af en stor mentalkrise, det er helt sikkert.” Ifølge Psykiatrifonden koster mentale helbredsproblemer årligt Danmark 55 milliarder kroner og siden 2006 er der sket næsten en fordobling af danskere, der får psykologhjælp. Behovet for platformen bliver kun større, mener stifteren.

”Bruger man Google til at få hjælp, finder man en væg af dårlige hjemmesider fra 90’erne. Der er rigtig meget administration forbundet med at have en praksis, og der går vi ind og agerer en ”One stop-shop.” Både med betaling, kundekontakt, men også i forhold til at udfolde psykologens profil på en let og overskuelig måde,” fortæller iværksætteren om platformen.

Healper matcher i dag med 1.100 uddannede psykologer, og er nu begyndt at tilbyde online profiler, booking, betaling og general klientadministration for en udvalgt gruppe psykologer. Healper tjener deres penge ved at hjælpe de udvalgte psykologer med at skaffe klienter og stå for deres administration.

”Udfordringen vi har oplevet, er at mange mener, at kun anden rangspsykologer er på platforme. Argument er, at de bedste psykologer har allerede fyldte kalender, og selv om det er en fin indikation at have et stort netværk, så tror jeg de bedste psykologer er dem, der ikke tager enhver klient, men finder dem, de kan gøre den største forskel for og fokuseret arbejdet for at skabe positive livsforandringer for dem.

Globale ambitioner

Rejsen med Healper har indtil videre ikke været én lang tiggergang hos diverse låneinstitutter, engleinvestorer eller venturekapitalfonde. Snarere tværtimod.

Kort tid efter, at Andreas Aabo fik idéen til platformen, blev virksomheden en del af Innovationsfondens Innfounder-program og har netop lukket en millioninvestering med Acorn Venture Fund. Efterhånden er det ikke svært at mobilisere interesse for projektet. Alt fra amerikanske venturekapitalfonde til Silicon Valley-eksperter har taget kontakt til den danske platform.

Og det er der en god grund til, mener stifteren.

”Det at rejse penge er en sjov størrelse. Vi krydser stort set alle parametrene af: et skalerbart koncept, et marked i vækst, en ambition om positiv forandring i verdenen og en teknologi, der er langt fremme i feltet.”

”For os har det været vigtigt, at investorerne deler vores vision og ambitioner. Ja, vi skal være en stor virksomhed, men de skal også forstå, at vi gør det her for folk, der har det svært,” forklarer Aabo.

Hvis man tror, at psykologmatchingplatformen bare skal udbredes i dens nuværende form, tager man fejl. For Healper skal i fremtiden være matchingen være ét af mange værktøjer, man kan bruge i kampen for mental sundhed.

”Allerede i den næste udgave introducerer vi et ret avanceret feedbacksystem, hvor brugerne kan vurdere humør og tilstand før og efter terapi.”

” Vi er startet med psykologen som værktøj, men vi er på ubetrådt land teknologisk set. Alt data, lige fra TikTok-videoer til dit Facebook-feed, kan give indsigt i, hvordan du har det. Vi er sådan set ligeglade med kilden. Så længe vi kan være med til at skabe meningsfyldte ændringer i brugernes liv,” fortæller stifteren om strategien fremadrettet.

Det skorter ikke på ambitionerne hos den danske virksomhed, som inden for halvandet år er at være trådt ind i et andet nordisk land og et Commonwealth-land. Derefter byder ruten på USA, Canada og Australien. Globalt måske en dag, håber stifteren.

”Vi ser os selv som en teknologivirksomhed. Ingen har lavet noget, som er så langt fremme teknologisk, og alene vores algoritme er cutting edge. Men for at forløse det her potentiale, kræver det rigtig meget arbejde og rigtig mange penge. Ambitionen er, at vi skal være globale. Når du har psykiske udfordringer, kommer du ind til os,” siger Andreas Aabo med lys i øjnene.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY